Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ünnepi sörcunami Budapesten

Nagy Gábor

2019.09.28. 11:08

Rendhagyó sörenciklopédia a 888-on.

Most hétvégén, szeptember 27. és 29. között szervezik Budapesten a Szent Vencel Napi Sörhétvégét – így nem csak Csehországban ünneplik meg méltó módon a sörfőzők patrónusát, I. Vencel fejedelmet (907-935), hanem Magyarországon is.

Vencelt a katolikus egyház sokáig nem ismerte el vértanúként, pedig ifjú öccse, Boleszláv fejedelem épp akkor gyilkoltatta meg, mikor templomba tartott. I. Vencel halálának napja, szeptember 28. a cseh államiság ünnepe is.

Mint az a Hetedik Lépcső rövid ismertetőjéből is kiderül, a Vencel-kultuszt IV. Károly német-római császár és cseh király virágoztatta fel Csehországban. A császár számos egyházi építményt emelt a 10. századi fejedelem tiszteletére, s neki ajánlotta a cseh királyok koronáját, a Szent Vencel-koronát is. IV. Károly volt az a német-római császár, ki ráébredt a cseh sör, a cseh sörfőzés és komlótermesztés rendkívüli jelentőségére, s szigorú törvényekkel védte azt. Az életével játszott például az a bátor utazó, aki akár csak egyetlen tő žatec-környéki komlót is megpróbált kicsempészni az országból. A sörfőzés korabeli nemzetstratégiai felértékelését jelentette az a gesztus is, amivel IV. Károly 1357-ben megtette Szent Vencelt a cseh sörfőzők és komlótermesztők patrónusává.

A cseh sörmesterek immár 17 éve ünneplik a cseh sör napját, illetve sok helyen már a cseh sör hetét, hiszen Csehországban idén is hét napig tartanak az ünnepi sörözések. Számos sörfőzde főz ilyenkor szezonális sört, a Cseh Sörfőzők és Malátázók Egyesülete évente ilyenkor választ két újabb tagot a hírességek csarnokába, ahova azok nyerhetnek bebocsáttatást, akik kiemelkedően sokat tettek a cseh sörfőzésért és malátatermesztésért.

Budapesten e fontos ügyet, mondhatni ünnepséget a Hetedik Lépcső és a Hrabal Söröző karolta fel leginkább. A Rákóczi út 13. és a 11. szám alatt megtalálható sörözőkben számtalan különlegességet fognak bemutatni: több mint 10 sörfőzde több fajta sörével készülnek a szervezők. Szemezzünk is a zseniális névsorral:

Szóval, aki teheti, igyon a hétvégén cseh sört. A részletekért kattintsatok IDE. Na zdraví!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Philippe de Villiers: Sorosnak nagyobb a hatalma, mint a francia elnöknek

Philippe de Villiers-t, a Puy du Fou (Franciaország történelmét bemutató, híres tematikus park) alapítóját egy évvel ezelőtt összeesküvéssel vádolták, mert meg merte említeni a milliárdos, Soros György zűrös kapcsolatait az Európai Unióval. A most 71 éves, jobbközép politikus sokáig volt parlamenti és uniós képviselő is, sőt elnökjelölt. Jacques Chirac mellett kulturális államtitkár volt, egyébként történész, és rendkívül sok, sikeres könyv szerzője. Járt Magyarországon, Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

A Soros-birodalom tüntet vasárnap a gyöngyöspatai kártérítés kikényszerítésért

A Soros-birodalom tüntet vasárnap a gyöngyöspatai kártérítés kikényszerítésért

A teljes magyarországi Soros-birodalom felsorakozott a vasárnapi tüntetés mögött, amelyet a gyöngyöspatai kártérítés kikényszerítéséért rendeznek. A demonstráció főszervezője az a Setét Jenő, aki szorosan kötődik Soros szervezeteihez és már több évtizede mindent elkövet a polgári kormányok lejáratásáért.

Dé:Nash és a liberálisok „politikai korrektsége” rappesített formában

Dé:Nash és a liberálisok „politikai korrektsége” rappesített formában

Ha valakinek nem mondana túl sokat a Dé:Nash név, sőt talán egyenesen semmit, az ne kezdjen el pironkodni, nem érdemes.

Gyurákovics Andrea a 888-nak: Baranyi Krisztina ragaszkodott a közterülethasználati díjhoz

Gyurákovics Andrea a 888-nak: Baranyi Krisztina ragaszkodott a közterülethasználati díjhoz

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere 100 milliós közterülethasználati díjat szedne be az egy évvel ezelőtt leégett, halálesettel járó Ráday utcai református kollégium helyreállítási munkálataiból. Kocsis Máté parlamenti frakcióvezető bejelentette, hogy törvénymódosítást nyújtottak be, hogy ez ne történhessen meg. Hozzátéve: „A ferencvárosi baloldal szégyellje magát!”. Az üggyel kapcsolatban Gyurákovics Andreát, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetőjét kérdeztük.

Deutsch jól odaszúrt a társadalomtudósoknak

Deutsch Tamás EP képviselő Facebook-bejegyzésében fajdalmasan odaszúrt a nemzeti konzultáció ellen tiltakozó pszichológusoknak az Index cikkére reagálva.

Gyöngyöspata iskolapere két kérdésben is téma lesz az új nemzeti konzultációban

Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője szombaton a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban beszélt erről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére