Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ünnepi sörcunami Budapesten

Nagy Gábor

2019.09.28. 11:08

Rendhagyó sörenciklopédia a 888-on.

Most hétvégén, szeptember 27. és 29. között szervezik Budapesten a Szent Vencel Napi Sörhétvégét – így nem csak Csehországban ünneplik meg méltó módon a sörfőzők patrónusát, I. Vencel fejedelmet (907-935), hanem Magyarországon is.

Vencelt a katolikus egyház sokáig nem ismerte el vértanúként, pedig ifjú öccse, Boleszláv fejedelem épp akkor gyilkoltatta meg, mikor templomba tartott. I. Vencel halálának napja, szeptember 28. a cseh államiság ünnepe is.

Mint az a Hetedik Lépcső rövid ismertetőjéből is kiderül, a Vencel-kultuszt IV. Károly német-római császár és cseh király virágoztatta fel Csehországban. A császár számos egyházi építményt emelt a 10. századi fejedelem tiszteletére, s neki ajánlotta a cseh királyok koronáját, a Szent Vencel-koronát is. IV. Károly volt az a német-római császár, ki ráébredt a cseh sör, a cseh sörfőzés és komlótermesztés rendkívüli jelentőségére, s szigorú törvényekkel védte azt. Az életével játszott például az a bátor utazó, aki akár csak egyetlen tő žatec-környéki komlót is megpróbált kicsempészni az országból. A sörfőzés korabeli nemzetstratégiai felértékelését jelentette az a gesztus is, amivel IV. Károly 1357-ben megtette Szent Vencelt a cseh sörfőzők és komlótermesztők patrónusává.

A cseh sörmesterek immár 17 éve ünneplik a cseh sör napját, illetve sok helyen már a cseh sör hetét, hiszen Csehországban idén is hét napig tartanak az ünnepi sörözések. Számos sörfőzde főz ilyenkor szezonális sört, a Cseh Sörfőzők és Malátázók Egyesülete évente ilyenkor választ két újabb tagot a hírességek csarnokába, ahova azok nyerhetnek bebocsáttatást, akik kiemelkedően sokat tettek a cseh sörfőzésért és malátatermesztésért.

Budapesten e fontos ügyet, mondhatni ünnepséget a Hetedik Lépcső és a Hrabal Söröző karolta fel leginkább. A Rákóczi út 13. és a 11. szám alatt megtalálható sörözőkben számtalan különlegességet fognak bemutatni: több mint 10 sörfőzde több fajta sörével készülnek a szervezők. Szemezzünk is a zseniális névsorral:

Szóval, aki teheti, igyon a hétvégén cseh sört. A részletekért kattintsatok IDE. Na zdraví!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ne imádkozz mikrofonba Floridában!

Ne imádkozz mikrofonba Floridában!

Az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága megfordította a korábban eljáró bíróság határozatát, amely megtiltotta két keresztény iskolának, hogy imádkozzon az amerikai foci floridai állami bajnokságán, a Citrus Bowl mérkőzései előtt.

Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Őszintén sajnálom azokat a szurkolókat, akik Cardiffig mentek.

Közel száz illegális bevándorlót vett fel a tengeren egy migránshajó

A 94 migránssal minden bizonnyal nem Afrika felé fognak indulni.

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

Akár a tiltás eszközével is vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében – várhatóan ez a követelés is bekerül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hivatalos programjába a párt pénteken kezdődő kongresszusán.

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A migránsok sikertelen társadalmi integrációja és a rendőrség felkészületlensége is oka annak, hogy emelkedett a szervezett bűnözés szintje és az ezzel összefüggő erőszakcselekmények száma Svédországban – mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök kedden a TT helyi hírügynökségnek adott interjújában.

Berlinben letartóztattak egy vérengzésre készülő szír migránst

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek kedden Berlinben egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekményekre készült.

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms nevű hajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban – jelentette az olasz sajtó kedden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére