Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Történelmi Rolling Stones koncert Havannában

888.hu

2016.03.26. 12:18

A Rolling Stones a húrok közé csapott péntek este Havannában. A kubai fõvárosban tízezrek voltak kíváncsiak a rock matuzsálemeimre. A pápa azonban közbeszólt.

A koncert sok kubai számára maga volt a valóra vált álom. 1960 és 1990 között a műfajt hivatalosan is betiltották, így egy-egy lemez, vagy zeneszám birtoklását börtönnel "jutalmazták" a hatóságok.

A fellépés elején Mick Jagger spanyolul üdvözölte a rajongókat és egy szimbolikus jelentőségű számmal indult a buli: az 1968-as Jumpin' Jack Flash-sel.

A Stones a Ciudad Deportiva nevű, 450 000 ember befogadására alkalmas sportkomplexumban nyomatta első kubai koncertjét.

Hello Havanna! Jó estét Kuba népe!"

– köszöntötte Jagger a kubaiakat.

Összesen 18 számot játszott a banda a kétórás fellépés alatt. Többek között a Sympathy for the Devil és a Satisfaction is elhangzott.

A koncert újabb jele az enyhülésnek és annak, hogy Kuba átalakulóban van az utóbbi években. Ez Fidel Castro visszavonulásának és Obama békülékeny politikájának köszönhető.

A bulin természetesen nemcsak havannaiak vettek részt: a közönség Kuba minden részéből a fővárosba özönlött, és rengeteg külföldi is ott volt az eseményen. Attól függetlenül, hogy a koncert ingyenes volt, a bejutáshoz egy fél napot kellett sorban állni, ez azonban nem riasztott el senkit.

Most már nyugodtan halok meg. Láttam a Rolling Stones-t élőben és ezzel valóra vált egy álmom"

– nyilatkozta egy rajongó a BBC-nek.

Változnak az idők és nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. Ez a fellépés 10 évvel ezelőtt nem történhetett volna meg"

– mondta Mick Jagger.

Érdekes, hogy Ferenc pápának nem tetszett a koncert ötlete – a katolikus egyházfő is nemrég járt a kommunista szigetországban. A szokatlan nyilatkozat hátterében az állt, hogy a buli nagypéntekre esett. A Vatikán szóvivője kompromisszumos megoldást javasolt: a koncert kezdődjön éjfélkor.

A bandával levélben tudatta aggodalmait a pápa. A Stones eddig nem sok levelet kapott az egyházfőtől és eléggé elképedtek, amikor meglátták az aláírást és a pápai pecsétet a szerelmetes üzenet alján. Nem akartak csalódást okozni a pápának, de sajnos az általuk kötött szerződés szentsége megelőzte isten földi helytartójának magasztos kérését, ezért a koncert időpontja nem változott.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére