Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tom Cruise már megint rácáfolt a fizikára

Nagy Gábor

2018.07.31. 19:00

Mission: Impossible - Utóhatás (Mission: Impossible - Fallout). No spoiler. Amúgy is, egy ilyen filmnél minek?

Augusztustól fut a mozikban a Mission: Impossible (M:I) franchise legfrissebb része, az Utóhatás. 22 év alatt ez már a hatodik „bőrlehúzás”, de még mindig nem fáradt el a sorozat. Pedig a rosszmájúak mindent megtettek azért, hogy „kierőszakolják a vérfrissítést”. A legdurvább kommentek már azt is belebegtették, hogy magának a főszereplőnek, azaz Ethan Huntnak (Tom Cruise) is ideje lenne továbbadnia a stafétát, mert meglátszik rajta az idő vasfoga. Szerencsére a készítők tojtak az egészre, s ismét a bevált recepthez fordultak. Vagyis majdnem.

Először is van ismét egy világméretű összeesküvés, ami sokkal bonyolultabb, sokkal titkosabb, mint amivel eddig Hunt ügynöknek valaha is dolga volt. Másodszor: megmaradt Hunt ügynök hű csapata is – Luther Stickell-lel (Ving Rhames), Benji Dunn-nal (Simon Pegg) és az előző részből megismert Ilsa Fausttal (Rebecca Ferguson) az élen. És persze továbbra is „rögös az út” a világ megmentéséhez. Plusz már megint itt van ez az „új fiú probléma” is August Walker személyében (Henry Cavill).

Azonban az eddig részektől eltérően van két dolog, ami igencsak megkavarja a szálakat a filmben. Az Utóhatásban fény derül Ethan titokzatos múltjára, ennek köszönhetően pedig előáll a „szokásos” dilemma: egy ember élete vagy több millió lélek megmentése a fontosabb? És bizony annak is lesz következménye, hogy az előző részben, a Titkos nemzetben Hunt ügynök nem likvidálja „ellenfelét”, Solomon Lane-t (Sean Harris).

De legyünk őszinték, az M:I-filmek nem arról szólnak, hogy mondanak-e valami nagyot, valami mélyet a dialógusokban. Itt tényleg nincs helye a moralizálásoknak. Itt furfangos csavarok, brutális zúzások vannak, melyekbe Tom Cruise – saját testi épségét félretéve – elég durván beleáll. Berepülni a Csalagútba egy helikopterrel? Lejárt lemez! Felhőkarcoló oldalán mászni biztosítókábelek nélkül? Ezt az előző előtti részben már ellőtték! Repülő ajtajára kívülről felkapaszkodni, miközben az épp felszállást végez? Gyerekjáték! Így a mostani részre nem maradt más, mint egy vakmerő kamikazeakció – természetesen helikopterrel!

És ez az, amiért az ember bemegy a moziba, megnézi az Utóhatást. A zúzásokért.

 

Nem véletlenül szóltak hónapokon keresztül a hírek arról, hogy hogyan törte el Tom Cruise a lábát a forgatáson. (Mert ugye alig használ dublőrt). Illetve az sem véletlen, hogy teleprüszkölték az internetet olyan werkfilmekkel, melyeken azon hencegnek a készítők, hogy milyen rohadt látványosra sikerült az a bizonyos jelenet.

Egy szó, mint száz: amit kell, azt hozza a film. Látvány? Van. Akció? Van dögivel! Csavar? Ennél jobban a szennyest sem lehet kicsavarni! Bunyó? Még jó, hogy van. Tom Cruise megint rácáfolt a fizikára? Hát persze!


 

IMDB: 8,5/10

 

Rotten Tomatoes: 98 százalék

 

888.hu: 6/8

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére