Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te is kirekesztõnek tartod ezeket a rajzfilmeket?

Tóth Dalma

2016.07.27. 12:28

Tényleg ezt üzenik nekünk a mesefilmek? A belemagyarázás mûvészetét mesterfokon mûvelik a liberálisok.

A rajzfilmfigurák mindig is nagy hatással voltak a társadalomra, ezért sokszor kormánypropagandaként is használták őket, főként a második világháború idején.

A liberálisok azonban most olyan ártatlan jelenetekbe magyaráznak bele elképesztő dolgokat, amiket a hétköznapi ember észre sem vesz. Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy epizódon csak évekkel később háborodnak fel, mint ahogy most a Tűzoltó Sam mesefilm esetében történt.

Tűzoltó Sam iszlamofób?

Történt ugyanis, hogy az egyik részben az egyik tűzoltó, Elvis rátaposott egy halom papírra, majd elcsúszott azon, aminek az egyik lapja a Koránból volt és muzulmán szent szöveg állt rajta.

A "gyalázatos" részt, amint észrevették egyből törölték a Channel 5 oldaláról, amelyik csatornán a mese is fut. A forgalmazó megszakította a kapcsolatot az epizódot rajzoló animációs irodával és bocsánatot kért. A készítők azt mondják nem volt szándékos, hogy a Korán egyik szövegrészletére lépett rá a tűzoltó.

Tűzoltó Sam sok kisgyerek kedvence, de a mesefilm ezen része nagy port kavart Nagy-Britanniában. Miqdaad Versi, a brit Muszlim Tanács főtitkára a Twitter-oldalán azt írta, hogy fogalma sincs mire gondolhattak a gyártók, amikor azt hitték, hogy ez egy jó ötlet. Azt is mondta, hogy azonosították a lapot, ami egy részlet a Koránból.

Az epizódot egyébként még 2014 októberében adták le, azóta bárki megnézhette, de eddig senkinek sem tűnt fel a "hiba", de most a migrációs hullám közepén valaki észrevette és kirekesztőnek titulálta érte a felelősöket.

Náci lenne Donald kacsa?

A Wald Disney egyik legismertebb figurája 1934. június 9-én debütált a képernyőkön. A Führer arca című epizód 1943. január 1-én ment le a TV-ben. A Disney céget Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak ezért az egy részért kapta meg a sokak által áhított szobrot.

A Führer arca propagandaanyag volt, nem csatlakozott be a hagyományos Donald-történetbe. A filmtől az amerikai kormány azt remélte, hogy több hadikötvényt tudnak majd eladni és így a kölcsönökkel könnyebben fedezhetik a háború költségeit. A filmben Donald kacsa rémálmát követhetjük végig.

A világháború után a Disney próbálta eltüntetni a filmet, hogy még véletlenül se nácizhassák le Donald kacsát, de persze ez sokaknak sikerült. A mesefilm inkább mondható a gyerekek számára készült oktatófilmnek, semmint Hitlert éltető mesének. A film végén amúgy is kiderül, hogy csak egy rémálom volt az egész és Donald is megkönnyebbül, hogy ő továbbra is a jó oldalon áll, ami akkor épp Amerikát jelentette.

A cég először csak 2004-ben hozta forgalomba a filmet, a Disney Treasure egyik DVD-jén kapott helyet.

Rasszista Tom & Jerry?

Biztos mindenki emlékszik a Tom & Jerry mesefilm egyik mellékszereplőjére, a néger házvezetőnőre, akinek mindig csak a lába látszik. Az Amazonnál a karakter miatt rejtett rasszista tartalomra figyelmeztették a nézőket.

A vádak szerint a  Mammy Two Shoes (Két Cipő Asszony) nevű fekete háziasszony karakter túlságosan általánosító.

A rajzfilmsorozatot egyébként korábban több tévécsatorna is cenzúrázta. Azok a jelentek, amikor a karakterek dohányoztak, vagy amikor fekete arccal jelentek meg egy-egy robbanás után, néha fennakadtak a rostán. A fekete háziasszonyt pedig többször vékony fehér nőre cserélték, vagy átszinkronizálták a vádak miatt.

Óvatosan nézzetek meséket!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére