Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától

888.hu

2020.02.26. 17:00

Nem veszi át Szabó István a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját, derül ki az egyesület elnökségének szerdai közleményéből.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tiszteletben tartja és tudomásul veszi Szabó István filmrendező döntését. Szabó István szóban tájékoztatta döntéséről a díjkiosztó egyesületet.

Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt.

Február elején Schmidt Mária nyílt levelet írt Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmbiztosnak és L. Simon Lászlónak, hogy a rendező kitüntetése ellen tiltakozzon. „2020-at írunk. Szeretném hinni, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás és több mint hatvan évvel 1956 után eljutottunk végre oda, hogy nem a bűnösöket ünnepeljük és tüntetjük ki, hanem a hősöket és az áldozatokat... Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása és mentegetése” – írta a levelében a kormánybiztos. Majd arra kérte a címzetteket, hogy segítsenek abban, hogy „ne egy leleplezett kommunista besúgó életét állítsuk 2020-ban hazánk nyilvánossága és gyermekeink, unokáink elé példaképként. Ez a díj ugyanis egy egész életutat tervez elismerni. Ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába.

Egyben emlékeztetett arra, hogy „Köztudott, hogy Szabó István a Kádár-rendszer besúgója volt, akinek ügynökmúltját már 14 évvel ezelőtt, 2006 januárjában leleplezte a magyar sajtó és elsők között dokumentálta Gervai András”.

Szabó a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak jelentett több éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról. A rendezőt 1957. február 13-án szervezték be, munkadossziéja szerint 1957 és 1963 között összesen 48 jelentést írt. A megfigyeltek között voltak: Bárdy György, Básti Lajos, Gábor Pál, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Mécs Károly és Törőcsik Mari.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.

Mindeközben az Oscar-díjas Szabó István legújabb filmje, a Zárójelentés nyitotta a 2020-as Magyar Mozgókép Szemle programját február 25-én, a budapesti Corvin moziban. A díszbemutatón a film szereplői mellett a magyar kulturális élet kiemelkedő szereplői is felvonultak. Az esemény díszvendége a Zárójelentés főszereplője, a Golden Globe-díjas Klaus Maria Brandauer volt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére