Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Suicide Squad: az új Joker unalmas

888.hu

2016.08.03. 19:38

Az Öngyilkos osztag megabrutál marketingkampányt kapott, emiatt a készítõk elképesztõen magasra tornászták a lécet. A legtöbb rajongónak minden bizonnyal tetszeni fog a film, de az biztos, hogy csak kevesen fogják tõle eldobni az agyukat. Vigyázat, nyomokban SPOILERT tartalmaz.

A 2005-ben kezdődött Batman szériát azóta sem sikerült túlszárnyalnia a DC-nek. A legutóbbi Batman vs. Szuperman egyszerűen katasztrófa lett – az Öngyilkos osztag annak a történetnek a folytatása. A vetélytárs Marvel legutóbbi remekműve a 2012-es Avengers, azaz Bosszúállók volt, azóta nem sikerült összehozni egy olyan produkciót, amelyről érdemben lehetett volna írni valami jót –a Deadpool üdítő kivételt képez. Évente ömlenek ránk a szuperhősfilmek és egy ilyen dömping során nem könnyű tartani a színvonalat – nem is nagyon sikerült.

A Suicide Squad a szuperhősfilmek unikuma, hiszen egy anti-szuperhősfilmről van szó. Ez teszi egyedivé és érdekessé.

A történet egy csavarral indul, ugyanis az eddigi filmekben a gonosz általában az űrből érkezett, vagy egy baleset során szuperképességre tett szert és a trauma hatására gonosszá vált. A Suicide Squad esetében nem erről van szó, a poént nem akarom lelőni. A legyőzendő gonosznak azonban ugyanaz a célja, mint az eddigieknek: elpusztítani az emberiséget és átvenni az uralmat a Föld felett.

A film elején megismerhetjük az Öngyilkos osztag tagjainak rövid előtörténetét. Deadshot és Harley Quinn karakterei kapták a legrészletesebb előtörténetet, a többieket nagyjából csak megemlítik. Slipknot, avagy a köteles csávó nem sok vizet zavart, fogalmam sem volt, hogy hogyan és minek került a filmbe, szegény hamar el is vesztette a fejét. A többiek előtörténete is annyi, amennyit első ránézésre is meg tudnánk állapítani: Krok egy vérszomjas szörnyeteg aki a csatornában él. Bumeráng kapitány egy totál pancser, aki bumerángokat dobál. El Diabló lelki élete többször is felszínre kerül a filmben, de erről majd később.

Deadshot

A karaktert Will Smith formázza meg, aki igazán nagyot alakít. Deadshot a világ legjobb bérgyilkosa, halálpontos és sosem lő mellé. A sztorija elég kerek, jól hozza az apa-menő bérgyilkos kombót és a karakterében remekül megmutatkoznak az ezzel járó ellentmondások. Gyakorlatilag a hátán viszi a filmet – másodmagával.

Harley Quinn

Margot Robbie szintén zseniálisat alakít a filmben. Az ő karaktere a végtelenül egyszerű őrült nő, aki nemcsak a nézőt, de a többi karaktert is lebilincseli. Természetesen előkerül az összes, őrült csajokkal kapcsolatos sztereotípia vele kapcsolatban: az ilyen nők a legjobbak az ágyban; mindenki vágyik ilyen barátnőre, de azért tart is tőle, stb.

Az előzetesek is főleg Quinnre voltak kihegyezve, sajnos szinte az összes poénját és jópofa jelenetét megtekinthetjük a trailerekben. Ettől függetlenül az egyik legszerethetőbb és minden bizonnyal a legnagyobb rajongótáborral rendelkező karakter lesz belőle.

Rick Flag

Az ezredest alakító Joel Kinnamannak nem volt nehéz dolga. Egy kőkemény katonát kellett alakítania, aki a szerelméért harcol és közben próbálja megrendszabályozni az Öngyilkos osztag tagjait. Nem egy shakespeare-i karakter, lövi a rosszfiúkat és megdorgálja a még rosszabbakat – az osztag tagjait.

Amanda Waller

A Viola Davis által megformált karakter az igazi hazafi, aki egész életét a kőkemény munkamániának rendelte alá. Az ő fejéből pattan ki az osztag létrehozásának ötlete és ő a főnök. Nem sok nőies vonás jelenik meg benne. Sőt, azt kell mondjam, hogy sikerült kicsit túladagolni a keménykedést.

Bumeráng kapitány

A figura olyan egyszerű mint egy bumeráng. A háttértörténetéből annyit tudhatunk meg, hogy Flash juttatta börtönbe és valószínűleg van egy családja valahol, mert a pengeéles bumerángok között mindig szorongat egy plüss pónit. Legnagyobb álma, hogy meghívja egy kávéra a szamuráj lányt, akinek a kardja összegyűjti a lekaszaboltak lelkeit.

Katana

A Kill Bill óta tudjuk, hogy csaj+szamurájkard=kasszasiker. Katana karaktere azonban meglehetősen sivár lett. Az egyik harc előtt kicsit megsiratja a családját, de a néző nagyon nem tud semmilyen viszonyt kialakítani vele kapcsolatban. De persze egy csaj szamurájkarddal mindig menő, ezért az ember próbál nyitottan hozzáállni.

El Diablo

A Jay Hernandez által alakított figura az egyik legérdekesebb lehetne, de a készítőknek sikerült elbarmolniuk. Az osztag tagjai tőle tartanak a leginkább, mert a képessége elég brutál: mindent felgyújt maga körül, ha éppen arra szottyan kedve, és akár a kisujjával is tud tüzet adni, ha nincs nálad az öngyújtód. A filmben bemutatják tragikus sorsát: sokáig nem akarja használni az erejét, mert egyszer összeveszett otthon az asszonnyal és dühében elégette a családját. A veszekedés akkor pattant ki, amikor a családi vacsora után az asszony dühösen az asztalra csapott egy csomagot, amiben volt pénz, fegyver és némi drog is. A nő azt sérelmezte, hogy El Diablo hazahozza a munkát. Nem tudom, hogy ez mennyire tűnik életszerűnek, hiszen a csávó arcán olyan tetoválások vannak, amelyek miatt a feje koponyára emlékeztet, amellett mégiscsak az ördög a beceneve, valamint a Los Angeles-i drogbanda vezére. De ugye a női lélek megfejthetetlen.

Gyilkos Krok

Nagy. Csúnya. Olyan mint egy krokodil. Szeret embereket enni. Egyszer elmond két mondatot. Nem sok vizet zavar.

Varázslónő

Rá érdemes lesz figyelni. Nagyon látványosak a képességei, Cara Delevigne nagyon jól hozza a szerep megkövetelte kettősséget. A számítógépes csapat és a maszkmesterek csudákat műveltek. Lenyűgöző és félelmetes.

Slipknot

A Wikipédia azt írja róla, hogy a csapat egyik tagja.

Batman

Túl sok szerepe nincs, de legalább a bat-rajongókat bevonzza a moziba.

Joker

A legnagyobb bajban a Jared Leto által megformált karakternél vagyok. A helyzet az, hogy mindenki tudja: Heath Ledger nagyon-nagyon magasra rakta a lécet.

Látszott a filmen, hogy David Ayer rendező és Leto rengeteget dolgozott a karakteren. Próbáltak egy modernebb Jokert létrehozni. Rengeteg hír szólt arról, hogy a szerepre való felkészülés során Leto mennyire megpróbálta beleélni magát: egyedül készült; régi zenéket hallgatott; Will Smith kifejezetten kerülte, amikor együtt forgattak, mert Leto sosem tört ki a szerepből; A Harley Quinnt megformáló színésznőnek egy szerelmes levelet küldött, mellé egy élő patkányt, melyet a színésznő meg is tartott, stb.

Kétségtelen, hogy a színésznek sikerült kidomborítania Joker őrült oldalát. A karaktert még érdekesebbé teszi Harley Quinnel való őrült románca. A probléma az, hogy a Leto által alakított Jokerből elveszett az az igazán sötét, groteszk humor, amelyet a legjobban Ledger tudott kidomborítani. Gondolok itt például a Sötét lovagból a ceruzás jelenetre, vagy az elején a bankrablásra és még lehetne sorolni.

Az új Joker őrült, szerelemes, őrülten szerelmes és uncsi. Sajnos. Ez egyébként abból is adódik, hogy a filmben Joker egy mellékszereplő, így nincs elég ideje kibontakozni.

Summa summarum

A film összességében jópofa és nézhető. Hozta a kötelezőt. Szerintem a nézők többsége szeretni fogja, de a mesterségesen gerjesztett óriási elvárásoknak nem fog tudni megfelelni.

Nagy erénye, hogy a szuperhősös témán belül újszerű, egy eddig szokatlan tematikát kínál – a rosszak lesznek a jók és a még rosszabbak lesznek a gonoszak. Egyébként a főgonosz kifejezetten izgalmasra sikerült. A filmben hallható számok közül mindegyik telitalálat, már alig várom a válogatást.

Nagy hátránya, hogy néhány karakter nem elég átgondolt. Deadshot és Harley Quinn figurája annyira kitölti a filmet, hogy a többieknek alig marad hely. Akinek mégis, mint például El Diablo, az pedig a fent leírtak szerint el van cseszve.

Emellett jól szórakoztam, a látványra nem lehet panasz. A történet szintén nem rossz. Akik könnyed szórakozásra vágynak, azoknak merem ajánlani.

Imdb: 8.5

Port.hu: 9

888.hu: 6/8

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére