Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schlett István: az egyetemre a politika nem való

Horváth Zsófia

2018.12.13. 10:57

GFG az ELTE-n: sivalkodjatok.

Provokáció nincs, pitiáner bosszantás már inkább: van, akinek pont most nagyon fontos tovább tartania az óráját, nehogy időben bejussunk a terembe. Az ELTE-n járunk, ugyanis az egyetem adott helyet Schlett István legendás életművének bemutatására. A szerzővel G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, a 888.hu főszerkesztője beszélget. Így már világos, hogy kinek szól az időhúzás. A könyvbemutató egyébként az első nyilvános megszólalása a Századvég elnökeként, és mint ilyen, egyben szimbólum is: kiállás a tudomány autonómiája és a mestere által képviselt igazságkeresés szenvedélye mellett.

Különös a kapcsolat Schlett és G.Fodor között, ugyanis nemcsak a Tudomány és a Politika találkozik a személyükben, hanem Mester és Tanítvány is.

GFG nem áll fel a katedrára, azt mondja, neki ott helye már nincs.

A tudomány istenét nem tudja szolgálni, ő a politika démonaival küzd – mondja. Õszintén beszél kapcsolatukról, szerinte az a mester, akit nem próbálnak meggyilkolni, nem is igazi mester, és az a tanítvány, aki nem próbálja meggyilkolni mesterét, nem jó tanítvány. „István még él, így a kudarcomról is beszélek most” – mondja.  

A kötet címe „A politikai gondolkodás története Magyarországon”. Önfegyelmet gyakorol, nem engedi, hogy a politika beszivárogjon oda, ahova amúgy nem való: a tudományba. Schlett világosan beszél a két erő különválasztásának fontosságáról.

Szerinte a politikai gondolkodás sokkal egyszerűbb, mint amilyennek sokan beállítanák. Arról van szó, hogy különböző tevékenységformákhoz különböző gondolkodási formák tartoznak. Az ő kérdése inkább az, hogy hogyan és miért úgy gondolkodnak a politikusok, ahogy? Merész kijelentést tesz: „Meggyőződésem szerint, a politikusok mielőtt cselekednek, gondolkozni is szoktak.”

Hogy hogyan ítéljük meg őket ezért, az már egy másik kérdés. Schlett szerint lehet ítélkezni a politikusok felett morális kérdések mentén, de ez nem visz közelebb a megértésükhöz. Ha „csúnya” egy politikus, amikor az erkölcs oldaláról vizsgáljuk – például hazudik –, az mit mond el a politikájáról? Semmit. Ettől még lehet jó politikus.

„Nem állítom, hogy nem baj, ha hazudik egy politikus. De nézzünk már magunkba: ki az, aki nem szokott hazudni?”

Fel sem merül benne a moralizáló kérdés, hogy jó vagy rossz a politika. Õ arra kíváncsi, hogy milyen, hogyan működik. Egy tudósnak nem feladata a megítélés.

Schlett szerint a politikai gondolkodás cselekvéshez kötött. Minden időnek és minden cselekvésnek megvannak a maga gondolkodásformái. Nincs olyan, hogy a mérsékelt jó, a radikális pedig rossz vagy fordítva. Németh László után szabadon: „Ezeknek nem igazuk van egymással szemben, hanem idejük”.

A politika egy tisztességes dolog – mondja. Lehet tisztességtelenül is végezni, ahogy bármilyen más munkát.

Ami biztos, hogy a politikának harcosok kellenek.

A harcosokat pedig tisztelni kell. „De én nem háborúba indulok. Fegyverzajban hallgatnak a múzsák.”

Ezeknél a mondatoknál gondolta úgy a hallgatóságból a baloldali politikai elemző, Böcskei Balázs, hogy itt az idő a távozásra. Pedig nem ártana, ha a politikával foglalkozók tanulmányoznák Schlett István szavait.

Schlett István egy világítótorony az egyetemen. De ma már a világítótornyokat is ki kellene világítani – mondja G. Fodor. A hallgatók ugyanis beleütköznek a világítótornyokba, de nem tudják, hogy minek mentek neki. Tragikusnak látja az egyetemek sorsát, szerinte lassan örökségvédelmi kérdéssel nézünk szembe. Schlett egyetért, nehezményezi, hogy az elmúlt években a politika beszivárgott az egyetem területére. „Én úgy gondolom, hogy az egyetemre a tudomány való. Nem a politika!” – mondja. Nehezményezi, hogy újabban politikailag korrektnek kellene lennie.

„Én tudományosan akarok korrekt lenni, nem politikailag.”

G. Fodor szerint Schlett az igazi utolsó mohikán. Schlett nem cáfol, szerinte az egyetem egy luxustermék. Ha pedig nem sikerül fenntartani, akkor legalább rezervátumot kellene csinálni belőle, ahol az ilyen utolsó mohikánok még el tudnak bóklászni.

G. Fodor felteszi a kérdést: Hol vannak a világítótornyok? „Hol vannak azok, akik bevezetik az alázat leckéibe a hallgatót?” Schlett szerint pedig a következő kérdés, hogy mégis honnan nőhetnek majd ki. GFG szerint a géniusz kinő akkor is, ha kedvezőtlenek a feltételek. Sőt, akkor nő ki igazán. A vita végül lezáratlan maradt.

„Azt javaslom, vigyétek haza a súlyt!” – javasolja befejezésképp G. Fodor. Tehát teher alatt nő a pálma.  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Putyin: meg kell teremteni a vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

 Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid-19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Olaszországban mintegy 20 migránst tartóztattak le a tömegverekedés miatt

Olaszországban mintegy 20 migránst tartóztattak le a tömegverekedés miatt

A rendőrség letartóztatott 20 migránst hetekkel azután, hogy a rivális csoportok között késsel, macsétával és más fegyverekkel tömegverekedés zajlott az olasz város utcáin.

Pedofil edzője miatt újabb perek várnak a korábbi angol bajnokcsapatra

Nyolc egykori játékosa beperelte a Manchester Cityt. A vád szerint harminc évvel ezelőtt az egyik ifjúsági csapatnál edzősködő Barry Bennell molesztálta a fiatalokat. A City vezetői azonban tagadják, hogy a pedofíliával meggyanúsított férfi szerepet játszott a klub életében. A legfelsőbb bíróság már meg is hallgatta a Premiershipben szereplő City ellen jogi lépéseket kezdeményező nyolc férfi egyikét.

Három baloldali nevetett a képernyőn Márki-Zay „megfigyelési” ügyén

Három baloldali nevetett a képernyőn Márki-Zay „megfigyelési” ügyén

Hárman ülnek egy tévéstúdióban (ATV), és hangosan nevetnek Márki-Zay Péteren. Méghozzá a politikai barátai, akik bármennyire is szeretik a baloldalt, nem tudták megállni, hogy a titokzatosnak beharangozott „megfigyelési” ügyéről komoly arccal kezdjék a beszélgetést. És akkor ez még nem az utolsó állomás a kudarcok mezején, amit szombat óta bejárt ez a nagyszerű miniszterelnök-jelölt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére