Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Péntek 13-a az újrakezdés napja

Horváth József György

2016.05.13. 14:38

Egyesek talán ki sem mernek kelni az ágyból, vagy ha igen, úton-útfélen körbe néznek veszély után leselkedve. Valóban köztünk jár a ránk vadászó fekete macska?

Ha valakit komolyabban érdekel a téma, rengeteg teóriát talál az interneten a baljós dátummal kapcsolatosan. Egyes források szerint a babona eredete, hogy a francia király 1307. október (péntek) 13-ára adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. 

Más találatok szerint pedig az utolsó vacsorára vezethető vissza, amelyen Jézus tanítványaival együtt 13-an vettek részt, ami talán szintén péntekre is eshetett.

 A középkorra azonban a péntek és a 13-a külön-külön is balszerencse volt. A péntek volt a boszorkányok és a nomád istenek napja. Ezzel válhat talán a legvilágosabbá a babona szájról-szájra terjedése, amelynek olyan erős hatása volt, hogy napjainkig terjed. A 13-as számtól való félelem olyan népszerű, hogy még a tudomány is foglalkozik vele és ennek a tudománynak még neve is van: paraszkavedekatriafóbia vagy friggatriszkaidekafóbia.

Triszkaidekafóbiának azt nevezik, ha valaki a 13-as számtól retteg. Becslések szerint Észak-Amerikában több millió ember nem hajlandó ezen a napon munkába indulni. A National Geographic szerint ez 800 milliárd dollár kiesést is jelenthet évente. Ázsiában például a kínaiak nagyon nagy szerencse hozójának tartják a péntek 13-at. Szerintük a péntek 13-ára eső napokon háromszorozódik a szerencse. Szerencse az is, hogy ők többen vannak, mint a félős amerikai lakosság, így remélik, hogy az ő pozitív gondolkodásuk talán ránk is hat. De még ez sem bizonyul elégnek ahhoz, hogy kiirtsa a napjainkban is tartó babona hatalmát.

Ezt a populáris félelmet kihasználva nem egy Hollywood-i alkotás választotta témájául a péntek 13-án esedékes szörnyűségek megfilmesítését, ezzel szilárd talajt adva az eddig babonákból táplált, valósnak vélt félelmeknek.

Azt gondolom, bárcsak igaz lenne! Ha így lenne, ezen a napon kellene bevonzanunk a legrosszabb dolgokat, melyek valaha megtörténhettek vagy történhetnek velünk. Ez az egy, legfeljebb három nap az évben bőven elég lenne arra, hogy lezongorázzuk az élet adta, jogtalan pofonokat.

Nyilván akad olyan, aki szerint ez egyszerű lesarkítása a dolognak, ami részben igaz is. A felvetés azért volt szükségszerű, hogy bizonyítékul szolgáljon: a rossz vagy akár legrosszabb dolgok nem mindig péntek 13-án történnek. Azokat a dátumokat viszont mégsem véssük kőbe, és ez így van jól, mert ez hagy szabad áramlást egy év múlva ugyanannak a napnak.

Igazából elég egy kellemetlen dolognak megtörténnie, és aznap mindennek lőttek, mint például a szeptember 11-e. Valószínűleg nem sokan tervezik aznapra az esküvőjüket vagy nem számítanak semmilyen pozitív jelentőségű eseményre.

Attól válhat valóssá ez a félelem, hogy megannyi körvonal akad az életünkben, amely már ezt a teóriát támasztja alá. A fent említett utolsó vacsorán kívül még a hónapok száma is egy évben tizenkettő, ami egy teljes szám. Ez viszont egyfajta befejezést jelenthet. Számos misztikumban a 13-as szám halált jelöl ugyan, ennek szimbolikája viszont egyáltalán nem negatív jelentést tartalmaz, hanem egy újrakezdés lehetőségét. Ha valamit lezárunk az életünkben, az kecsegtethet rengeteg új lehetőséggel, ezek az ajtók pedig nem nyíltak volna ki előttünk, ha nem hagyjuk hátra a számunkra talán már szükségtelen dolgokat.

Aki viszont nem szereti a változásokat és nem hinne ennek a felfogásnak, annak figyelmébe ajánlanám a babonák azon oldalát, ahol a 13-as szám oldja az „átkokat”. A 13-as szám, van ahol pont jó célokat szolgál, hiszen a babonás emberek lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére