Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pápai Joci fogja nyerni az Eurovíziót

Horváth József György

2017.05.13. 18:58

Legalábbis reméljük, de van okunk az optimizmusra. Mutatjuk, hogy miért.

Az Eurovíziónál kevés giccsesebb dolog van. Az elcsépelt euro-diszkó slágerek erőltetése, a szimpátia alapú politikai szavazgatás, és a nyálas, képmutató moralizálgatás melegágya az egész csinnadratta, ami remekül mutatja, hol tart ma Európa. A legtöbben nem is fektetnek valódi energiákat a dalírásba, és egy kaptafára gyártott nyálömlenyeket tolnak az európai sokszínűséget ünneplő tömeg elé.

Vannak azonban, akik keményen dolgoznak és kiváló ötletekkel, kiváló dalokkal állnak elő minden évben. Lehet, hogy az elfogultság mondatja velem, de Magyarország az elmúlt 6 évben valóban ütős produkciókat küldött a "kontinensviadalra". Hazánk eddig 14-szer vett részt a dalfesztiválon, ebből 12-szer voltunk döntősek. Legelőször 1994-ben, Friderika Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával indultunk és értük el eddigi legjobb helyezésünket, egy 4. helyet. Az elmúlt években természetesen voltak mélyrepülések, kínos beállások az euro-pop igénytelen mocsarába, azonban 2011 óta – ismételten lehet, hogy az elfogultság mondatja velem, de – Magyarország kiemelkedő minőségű dalokkal képviseltette magát az Eurovízión.

Gondoljuk csak végig: 2011-ben Wolf Kati énekelte le a mezőnyt, 2012-ben a Compact Disco vitte el Bakuba a világ egyik legjobb pop-rock slágerét, '13-ban ByeAlex varázsolta el Svédországot a Kedvesem-mel, '14-ben Kállay-Saunders, '15-ben pedig Boggie írt nagyon mély mondanivalójú dalt a dalfesztiválra. 2016-ban Freddie énekelte ki a kontinenst a bugyijából, de sajnos ismételten bebizonyosodott: Európának botfüle van.

Az Eurovízió mércéje ugyanis nem a tehetség vagy a minőség, és legtöbbször a dalok sem számítanak. Történelmi hátterű, szövetségalapú politikai szavazás az egész, de a legtöbbször valamilyen giccses érzékenyítő szimbólum (pl. Conchita) mögé sorakoznak fel az ilyen ügyek mentén mozgósítható szavazók és a politikai alapon méricskélő zsűrik.

A mi mércénk azonban lehet a teljesítmény, ami alapján büszkén kijelenthetjük, hogy bárhol is végeztünk a rangsorban, 2011 óta Magyarország minőségben rendületlenül és folyamatosan hozza a szintet a bugyuta popsablonokkal szemben. Ez a hazai zenei világ és a magyar zenei ízlés elismerése is.

Joci kijutása a 15. alkalom, hogy hazánk megméretteti magát a dalversenyen, és bár mindig nagy potenciál volt dalainkban, most előfordulhat, hogy megdől Friderika '94-es rekordja.
Elmondom miért:

Az Eurovízió hivatalos Facebook-oldalán Pápai Joci Origo című dala már 1,5 millió megtekintésnél jár. Előtte csak a másik nagy esélyes portugál, Salvador Sobral áll, 1,8 millió megtekintéssel. Jocit nézettségben egyedül az olasz Francesco Gabbani közelíti meg, egymillió nézővel. A videók alatti lájkok terén a portugál vezet 57 ezer kedveléssel, míg Joci videóját 37 ezren lájkolták eddig. A magyar énekes mögött kullog az olasz versenyző videója 16 ezer kedveléssel. Rengeteg biztató komment is érkezik folyamatosan a videó alá, mind a Facebookon, mind YouTube-on, Joci elég komoly nemzetközi rajongótáborra tett szert pár hét alatt.

A fogadóirodák szerint már nem a korábbi toronymagas favorit, az olasz Francesco Gabbani tűnik befutónak. A fogadópiacon egy nap alatt feljött az első helyre az érzékeny portugál művészember, Salvador Sobral: minden fontosabb irodánál kevesebb pénzt fizet már az ő győzelme, mint az olaszé. A fogadóirodáknál a harmadik a döntő reggelén Kristian Kostov Bulgáriából, de ő is nyerhet, 1:4 a nyerési aránya. A magyar versenyzőt jelenleg a 14. helyen találjuk a listán, megelőzve az azerit és az ausztrált, kicsivel a holland hölgytrió és a dán Anja mögött.
Érdemes bizakodni egy dobogós helyezésben

Pápai Joci dala ugyanis nagyon erős érzelmeket mozgat meg, melyek Közép, Kelet-Európa,  és a Balkán ezeréves fundamentumaiból gyökereznek. A magyar és a roma népzene ötvözése, a modern rap betéttel megspékelve olyan mélyről jövő fájdalmat és reménykedő, történelmi melankóliát közvetít, amit Kelet-Európa és a Balkán nemzetei századok óta nagyon jól ismernek, és magukénak éreznek. Ezért is mozgatja meg Joci dala olyan mesterien a magyar néplelket, hogy a hazai döntőben is könnyes szemek maradtak a képernyők előtt. Ahogy a dallamokat, úgy a szöveget is sokan magukénak érezhetik, vállalhatnak sorsközösséget Joci életútjával.

Erre segít még rá a népies koreográfia, az élő hegedű és a tűztánc, amit az énekes stábja már-már tökélyre fejlesztett. (A tűztánc előtti leállás elképesztően nagyot üt.) A kommenteket olvasgatva úgy gondolom, hogy bizakodhatunk a környező és a balkáni országok 10-12 pontjában. Reméljük a legjobbakat, hiszen ez a dal most már tényleg megérdemelné.

Az előző,Eurovízióval foglalkozó cikk után sokan szóvá tették, hogy miért kell azt írni, hogy "egy roma srác Magyarországért harcol". Ezért hadd rakjak ide két idézetet Pápai Jocitól, ami talán mindent megmagyaráz és kellő tanulsággal bír. Egy biztos: szükség van az ilyen előremutató, összekovácsoló üzenetekre.

Joci A Dal megnyerése után így nyilatkozott:

Nagyon nagy üzenet ez a magyar romaság számára is, hogy ha keményen dolgozunk és nem adjuk fel az álmainkat, akkor befogad a magyar nép. És hogy ezt roma fiúként meg tudom élni, ezt egyszerűen nem tudom szavakba önteni."

(...)

Azt nem tudom megígérni, hogy jó helyezést fogok elérni az Eurovízión, de azt, hogy úgy jövök le a színpadról, hogy mindent kiadtam magamból és, hogy harcolni fogok az országomért, azt megígérhetem. (...) Köszönöm a támogatást, fantasztikus magyarnak lenni."

Reméljük Joci az este végén is így fog örülni, velünk együtt. A dalverseny történéseit élőben a Dunán tudjátok követni 21:00-tól. Joci lesz a 8. fellépő.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, Pápai Joci!!!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére