Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ötven újabb indok, hogy felkeresd Európa sörparadicsomát

Nagy Gábor

2018.02.22. 15:00

Semmi kétség, hogy Csehország a sörgyártás alfája és ómegája. Nem véletlen, hogy az egy fõre esõ éves sörfogyasztás itt a legmagasabb (143-145 liter). A nagyüzemi sörgyárak mellett azonban egyre több a minisörgyár is, a számuk december végére már meghaladta a 400-at.

A minisörgyárak cseh-morva szövetségének csütörtöki közlése szerint

tavaly 50 új minisörgyár nyitotta meg kapuit,

ám számuk tovább növekedhet, hiszen több üzem mostanában fogja megkezdeni a termelést. Sőt. A szövetség becslése szerint a kisüzemek száma még legalább egy évtizedig növekedni fog.

Jelenleg körülbelül 400 kisüzem működik Csehországban, ami azért is nagy szó, mert 1948 és 1990 között csak a több száz éves múltra visszatekintő prágai U Fleku működhetett. Pedig nagy hagyománya van a cseh kisüzemi főzésnek, a második világháború előtt ugyanis szinte minden városban volt egy minisörgyár, ezért egyes becslések szerint volt olyan időszak Csehországban, amikor akár ezer sörgyár is termelt.

Ma már egy-két minisörgyár termelése túllépte a 10 ezer hektolitert, ezért ezek már inkább ipari sörgyárnak minősülnek. Ennek ellenére a legtöbb kisüzem évi kapacitása 900-1000 hektoliter között mozog (ami egy közepes nagyságú vendéglő évi keresletével egyenlő). A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg 10 százalék palackozva kel el főleg a nagy üzletláncokban.

Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés két százalékát, 0,3 százalékkal többet, mint 2016-ban. A kereslet azonban egyre csak nő. Ezért a kisüzemek azt kérik a kormánytól, hogy csökkentsék tovább a rájuk rótt terheket.

 

A fenti térképen a csehországi sörgyárak elhelyezkedése látható (2016-os állapot). A nagyok (Plzensky Prazdroj, Staropramen, Radegast, Velkopovicky, Budvar, Starobrno, Krusovice, Ostravar, Svijany) és a közepesek (Pivovar Cerna Hora, Ceske Budejovice Samson, Hnusovice Holba, Humpolec Bernard, Jihlava Jezek, Litovel, Nymburk, Potrivín, Prerov Zubr, Velké Brezno Breznak) mellett ott vannak a kicsik is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére