Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Óbudán kaphat helyet a kommunizmus áldozatainak emlékmûve

Bertha László

2017.08.11. 10:28

Óbuda egyik központi részén, közel a Duna-parthoz kaphat helyet a kommunista diktatúra áldozatainak emlékmûve, amely jövõre elkészülhet.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a fekete márványból készült obeliszket eredetileg a belvárosi Szabadság térre tervezték, ahol a német megszállás áldozatainak emlékművével együtt a huszadik század önkényuralmi rendszereinek elévülhetetlen bűneire figyelmeztetett volna.

Jelezte, hogy már minden engedély a birtokukban volt ahhoz, hogy kezdetét vehesse a beruházás, ám az utolsó pillanatban az V. kerületi önkormányzat technikai okokra hivatkozva megtagadta a tulajdonosi hozzájárulást. Ezután új helyszínt kerestek, és a „minden szempontból megfelelő és méltó helyszínt” a III. kerületben találták meg.

Nagyon fontos, hogy az obeliszket ne dugjuk el, hiszen a célunk a figyelemfelkeltés és az emlékeztetés”

– hangsúlyozta.

A holokauszt borzalmai közismertek, ami sajnos a kommunista diktatúra rémtetteiről nem mondható el ennyire egyértelműen, pedig a vörös csillag jegyében is emberek millióit nyomorították vagy ölték meg – emelte ki.

Elmondta, hogy a meglévő engedélyeket a helyszínváltozás miatt meg kell újítani, és új területrendezési terveket kell készíttetni. Ezért a legjobb esetben is csak jövő májusban, de sokkal valószínűbb, hogy inkább jövő ősszel lehet felavatni fel az emlékművet az idei október 25-e helyett – közölte Menczer Erzsébet, jelezve hogy a beruházás költségeit mindez nem érinti, az eredeti összegből valósítják meg a tervet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére