Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyolc dolog, amit érdemes tudni Walesről

Horváth Tamás

2019.06.11. 16:28

Gareth Bale és A walesi bárdok valószínűleg mindenkinek megvan. No de mit „illik” még tudni az országról?

A magyar labdarúgó-válogatott ma este Wales ellen lép pályára az Eb-selejtezőn. Az ország kapcsán a legtöbb embernek Gareth Bale, esetleg Arany János balladája jut az eszébe.

Készülődvén a 20.45-kor kezdődő csörtére, összeszedtünk – az előbbi kettővel együtt – nyolc dolgot, amit érdemes tudni a ma esti ellenfélről.

1. Önállóság

A Magyarországénál majdnem ötször kisebb területen elhelyezkedő Wales nem önálló állam, egyike az Egyesült Királyságot alkotó négy tagországnak. Ez a Brexit kapcsán is releváns, ugyanis az Egyesült Királyság részeként Wales is el fogja hagyni az uniót.

2. A walesi bárdok

Ha már szóba került az önállóság, Wales politikai függetlensége 1282-ben szűnt meg, amikor I. Eduárd angol király legyőzte az aktuális walesi herceget, és elfoglalta az országot. Ez a történelmi esemény Arany János híres művében, A walesi bárdok című balladában is megjelenik.

A legenda szerint a zsarnok Eduárd (Aranynál Edward) 500 énekmondót, azaz bárdot végeztetett ki, mert nem voltak hajlandóak éltetni. Arany témaválasztása nem véletlen, egyértelmű az analógia az 1850-es évek Magyarországával: Edward maga Ferenc József, a bárdok pedig a kor magyar költői, írói.

3. Népesség

Habár Wales lakossága csak 3 millió fő, a Földön összesen 16 millió walesi vagy walesi származású ember él. Nem meglepő módon főleg az angolszász országokban (többek között az Egyesült Királyság többi tagállamában, Kanadában, Ausztráliában és az USA-ban) találkozhatunk walesi származásra utaló családnevekkel.

Nemzeti színbe öltözött walesi szurkolók | Fotó: AFP

4. Vallás

A walesi egy hagyományosan keresztény, az angolokhoz hasonlóan anglikán vallású nemzet, a 2011-es népszámlálás során azonban már csak a lakosság 57 százaléka vallotta magát kereszténynek (zömében anglikánnak). Az adatokat tekintve szembetűnő az ateisták és a muszlimok számának növekedése.

A St. Mary-kolostortemplom a walesi Monmouth-ban | Fotó: Wikipédia

5. Sport

Walesben tradicionálisan a foci a legnépszerűbb sportág, azonban a rögbi is része a nemzeti identitásnak, sőt ez utóbbiban sikeresebbek, mint labdarúgásban.

Érdekesség, hogy mind fociban, mind pedig rögbiben – az Egyesült Királyság többi tagországához hasonlóan – van külön válogatottjuk, azonban az olimpiai játékokon mindkét sportágban Nagy-Britannia néven, közös csapatban indulnak Angliával, Skóciával és Észak-Írországgal.

Angol-walesi rögbiderbi | Fotó: AFP

6. Fociválogatott

Mint már említettük, a walesiek körében a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, ennek ellenére a fociválogatottat eddig elkerülték a nagy sikerek. Wales világ- és Európa-bajnokságon eddig csak egyszer-egyszer szerepelt: az 1958-as vébén a negyeddöntőig, a legutóbbi, 2016-os Eb-n pedig az elődöntőig jutottak. A mostani Eb-selejtezősorozatban jelenleg az E csoport harmadik, már éppen nem kijutást érő helyén állnak, három ponttal lemaradva a listavezető magyar válogatottól.

Wales válogatottja az Írország elleni rangadó előtt 2018 októberében | Fotó: AFP

7. Gareth Bale

A walesi válogatottból külön ki kell emelni Gareth Bale-t, aki minden valószínűség szerint – a korábbi labdarúgó, jelenleg a nemzeti tizenegyet irányító Ryan Giggs mellett – a legismertebb walesi a világon.

Bale 2013-ban, akkori rekordnak számító 100 millió eurós (több mint 30 milliárd forintos) összegért igazolt át az angol Tottenhamből a Real Madridba. A mértékadó transfermarkt.de szerint mára jócskán lecsökkent a piaci értéke, de még így is nagyjából 60 millió eurót kell kifizetnie annak a klubnak, amelyik szeretné a soraiban tudni a 29 éves szélsőt.

8. Ryan Giggs

A Manchester United korábbi kiváló játékosa, Ryan Giggs is öregbítette a 3 milliós ország hírnevét a világban. Giggs elképesztő sportolói pályafutást tudhat maga mögött: angol bajnokságot 13, Bajnokok Ligáját 2, angol FA-kupát és Ligakupát pedig 4-4 alkalommal nyert a United színeiben. A 45 éves világsztár jelenleg a walesi válogatott szövetségi kapitánya, így a ma esti összecsapáson is találkozhatunk vele.

Ryan Giggs a Manchester United játékosaként | Fotó: AFP

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére