Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyilvánosságra kerültek a titkos ultraortodox zsidó szokások

Tóth Dalma

2016.07.04. 20:28

Megosztotta Izrael legnagyobb ultraortodox szektájának, a guri haszidoknak a titkait az egyik volt tagjuk.

A szekta mindennapi életét szigorú szabályok korlátozzák. A tabugyűjtemény egy részét pedig a közösségi médián keresztül megosztotta az ex-guri haszid tag.

A Facebook-bejegyzésből kiderült, hogy zárt közösségük törvényei nemcsak a szekta tagjainak cselekedeteit határozzák meg, hanem még azt is megtiltják, hogy kimondjanak bizonyos szavakat. Eddig szájról szájra terjedt a minden guri haszid család magánéletét meghatározó, "Takunesz" néven futó titkos szabályozás túlnyomó része. Most történt meg először, hogy valaki leírta a titkos törvényeket.

A csoportot elhagyó Jiszrael Grinhausz nevű férfi több hasonló sorsú, szintén a szektából kilépett barátjával közösen foglalták össze a szabályokat. A titkos törvényeket emlékezetéből írták össze, és 104 pontba foglalták. Az útmutatás minden fiatal férfira vonatkozik.

Ilyen és ehhez hasonló törvények uralkodnak a guri haszid közösségben:

- Két férfi vagy fiú nem ülhet le soha együtt egy ágyra és nem lehet egyedül egy szobában

- Tilos megérinteniük egy másik férfit

- Tilos otthon zuhanyozniuk, csakis a mikvében, a rituális fürdőben szabad tisztálkodniuk, és hétköznap nem szabad szappant használniuk sem

- A még nem nős férfiaknak, fiúknak nem szabad nagynénjükkel beszélgetni, és a szabályok tiltják a látogatást minden nős fiútestvér otthonában is ugyanakkor férjezett nővérükhöz elmehetnek.

- Tilos kimondaniuk a menyasszony, nő, kislány, lány szavakat.

- A fiataloknak "tisztaságuk" védelmében ezen kívül nem szabad ébren maradniuk este tíz után,

- illetve ugyanezen okból tilos dezodort vagy kölnit használniuk,

- fésülködniük és tükörbe nézniük,

- vállukra emelniük egy másik fiút,

- kerékpározni, újságot olvasni,

- dohányozni

- és a tengerpartra menni.

A guri haszidok szabályainak egy része közös más ultraortodox csoportokkal, de jelentős részük csak a guriakra jellemző extrém szigor.

Izraelben körülbelül tíz ezer főre rúg a guri haszidok száma. Aszketikus életmódjukkal nem rég kerültek a középpontba, mert öngyilkos lett az egyik volt tagjuk, Eszti Veinstein. A nő hét évvel ezelőtt hagyta el a szektát.

Veinstein azért vetett véget az életének, mert a hét gyermekéből csak egy volt hajlandó vele szóba állni, miután elhagyta a vallásos életmódot. Az az egy gyermeke is azért volt hajlandó tartani vele a kapcsolatot, mert ő is kilépett a szektából. A hát másik lánya megszakított vele minden érintkezést.

Veinstein halála előtt feltöltötte életéről írt könyvének kéziratát az internetre, s ebben feltárta a guri haszidok magánéletét szabályozó törvények közül azokat, amelyek a házasélet számukra elfogadott normáit határozzák meg.

A kéziratból kiderült, hogy házastársa éveken át még nevén sem szólíthatta feleségét. A különösen zárt ruházkodás és a nemi életet korlátozó előírások mellett a vallás nevében még a házaspárok érzelmi közelségét is megtiltották a rabbik, hogy a világi örömök ne vonják el figyelmüket a szerintük fontosabb hitbéli kérdésekről.

Ennek a szektának a sajátosan rideg szabályait még a többi ultraortodox közösség tagjai is gyakran bírálják. A Háárecnek nyilatkozó, az ultraortodox zsidó közösségeket kutató tudós, Slomó Tikocsinszki szerint Veinstein kézirata "korunk legsúlyosabb vádja egy zsidó szekta ellen, a női testre vonatkozó torz tanításnak a tragédiája".

A titkos szabályokat közzétevő Jiszrael Grinhausz-féle csoport egyik tagja közölte, hogy a fiatal férfiakra vonatkozó törvények után nyilvánosságra fogják hozni az életüket zárt keretbe foglaló többi titkos előírást is.

(Haaretz)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére