Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Szabad vasárnap
 
 
 
 

NÉPvándorlási Mesék #3 - A görög sötétkor

Nagy Gábor

2015.12.02. 11:00

Sorozatunk legújabb részében az ókori Hellászba látogatunk, ahol egy újabb népvándorlás döntött romba egy addig tündöklõ civilizációt.
A Kr. e. 13-12. évszázad igen mozgalmas időszak volt a történelemben. Összeomlott az egyik legrettegettebb állam, a Hettita Birodalom. Szövetségese, Egyiptom is komoly veszélybe került a tengeri népek támadásai miatt. A mai Görögország területén pedig elpusztult az egyik legimpozánsabb civilizáció az ókor történetében, a mükénéi kultúra.

A sorozatos bukásoknak történészek szerint két oka lehetett: az egyik az ún. tengeri népek vándorlása, a másik a dór népvándorlás, amely különböző törzsek migrációiból állt össze.

A szakma azonban nem egységes.

A források szűkösségének ellenére ugyanis vannak olyan feliratok, mint például III. Ramszeszé, amelyeken a tengeri népek között európai, balkáni népeket (illír, trák, fríg) emlegetnek, tehát a két népvándorlás valamilyen szinten összefügghet.

A "mükénéi kánaán"

A mükénéi kultúra - amelyet különböző, kis államok alkottak - a korához képest nagyon fejlett civilizációra épített. Falusi életmód helyett palotaközpontok köré szerveződő településrendszerben éltek. Despotikus államberendezkedésük mellet fejlett bürokráciát építettek ki. Virágzó kereskedelmük révén termékeik, különböző fűszerek, illatszerek és festéknövények a Brit-szigeteken át egészen a Balti-tengerig eljutottak. Az állattenyésztés mellett kőfeldolgozással, fémművességgel, textiliparral és keramikával is foglalkoztak.

A mükénéi kultúra jelentős emlékeket hagyott az utókorra. A monumentalitás, a küklopikus falak, a falfestészet és a kerámia-művesség is ennek a civilizációnak a fényét hirdeti.

De valami történt

A Kr. e. 13. század végétől a régészeti leletek azt mutatják, hogy a mükénéi városok, mint például a krétai Knósszosz, vagy a peloponnészoszi Mükéné sorban elpusztultak.

Történészek szerint a mükénéi államok politikai hanyatlásuk miatt rengeteg háborút vívtak egymással a Kr. e. 1200-as években. Ezt támasztja alá, hogy egészen eddig a korszakig a mükénéi államok nem használtak vastag várfalakat, tehát a védelem nem játszott fontos szerepet.

Egy másik feltételezés szerint a már említett tengeri népek (illírek, trákok és frígek) inváziója is közrejátszhatott a mükénéi civilizáció eltüntetésében. Harmadik indokként a történészek a trójai háborút emlegetik, amelyről a görög mondák és legendák is gyakran említést tesznek.

Legvégül a NÉPvándorlási Mesékben eddig nem látott tényezők: természeti katasztrófák (földrengések, vulkán-kitörések) és a klímaváltozás is előkerült.

Elérkezett a görög sötétkor kezdete

Az ókori Hellász területére a dórok - akik kulturálisan teljesen eltértek az őslakosoktól - valószínűleg több hullámban érkeztek. Korabeli írásos dokumentumok nincsenek, ezért rengeteg a feltételezés ebből az időszakból és csak a kevés régészeti leletre, legendákra és mondákra támaszkodnak a történészek és a régészek.

Az első hullám akkor történhetett, amikor a mükénéi civilizáció látványosan összeomlott.

A mai Görögország területére először az épeiroszi thesszálok érkeztek, és elfoglalták a róluk elnevezett országrészt. Az őslakók egy részét uralmuk alá vonták, többiek pedig délre, Boiótiába menekültek.

A közép-görögországi területekről a dór törzsek szintén dél felé vándoroltak. A Peloponnészoszi-félsziget déli, és keleti részeit ellepték az újonnan érkezett törzsek (Megara, Korinthosz, Argosz, Spárta, Messzéné), és csak a félsziget középső része nem jutott a bevándorlók kezére.

A Peloponnészosz északnyugati részére Aitóliából vándoroltak az éliszi törzsek, de ezalatt Észak- és Közép-Görögországból is jelentős kivándorlás történt a Leszbosz-szigetére is. A jón és akháj törzsek pedig Kis-Ázsia nyugati partjain és Cipruson kerestek új hazát a bevándorlás miatt.

A népvándorlásban egyedül Athén maradt állva. A Mükéné-kori őslakosság és az ország más területeiről ide menekülteket egyedül ez a város tudta befogadni.

A népvándorlás hatásai

A népvándorlással új korszak kezdődött az ókori Hellász történetében.

Bronz helyett a jóval olcsóbb vasat kezdték el használni. A görög gazdasági élet teljesen lebutult. Az egykori virágzó kereskedelem megszűnt, a luxuscikkek pedig szinte teljesen eltűntek.

A különböző területek társadalmi szerkezete a barbárság állapotai közé esett vissza, a despotikus-bürokratikus államszervezet szinte mindenhol szétesett, a megritkult lakosság pedig ismét rokonsági, törzsi-nemzetségi formákhoz hasonló alapokon szerveződött.

A sötét korszak századaiban a kisebb-nagyobb görög közösségek élén korlátozott hatalmú, örökletes fejedelmek álltak. Mellettük ott voltak még az öregek tanácsa és a népgyűlés is, amely a későbbi polisok alapjait jelentette.

A görög sötétkor esetében egy olyan népvándorlást láthattunk, melynek nagyon durva következményei voltak. Igaz, a mükénéi civilizáció bukásához nem csak a zömében dór törzsek bevándorlása járult hozzá, hanem különböző természeti katasztrófák és a klímaváltozás is, a népvándorlásnak azonban mégis az lett a következménye, hogy a görög államok majd 200 évnyi szünet után tudtak eljutni arra a szintre, hogy újból tényezőkké váljanak a történelemben.

OLVASTAD MÁR?

Szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az AfD tagjai már tanárok sem lehetnek Németországban

Egyes német iskolákban a tanárok nem lehetnek az AfD tagjai, más párttal kapcsolatban viszont nincs semmilyen tiltás.

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Kétharmad

A miniszterelnök péntek este a Hír TV-nek adott interjút a közelgő EP-választással kapcsolatban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Amerika, London, Párizs

Már az ősi írásjelek betiltása is napirendre került.

Robbantás történt Lyon belvárosában

Robbantás történt Lyon belvárosában

Amerika, London, Párizs

Legalább nyolcan megsérültek, köztük egy kislány is.

Brüsszelben az EU választás idejére száműzték az illegális migránsokat a városközpontból

Nem kicsit álszent módon, de az EU választások idejére száműzték a belga hatóságok az unió legfontosabb igazgatásii épületei mellől, a városközpontban levő Brüsszel-Észak központi vasútállomásról az illegális migránsokat. Az állomás május 27-től visszaalakul az illegális bevándorlók szálláshelyévé és a velük zajló emberkereskedelem központi helyszínévé.

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Amerika, London, Párizs

Két német CDU-s vezető politikus, Németország egészségügyi minisztere és Schleswig-Holstein állam miniszterelnöke, Jens Spahn valamint Daniel Günther az EP választási kampány hajrájában azt tartotta fontosnak kampányüzenetként megfogalmazni, hogy az európai kontinens értékeinek a megőrzése érdekében egy olyan „európai iszlám” irányzatra van szükség az EU-ban, amely képes problémamentesen illeszkedni az európai hagyományokhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére