Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem csak a feketéket akarta elpusztítani a Ku-Klux-Klan

Nagy Gábor

2017.09.01. 17:28

Az Egyesült Államok leghírhedtebb szervezete nem csak a feketéket vette célkeresztbe, ahogy az a köztudatban él.

Manapság igen sokszor előkerül az 1865 szentestéjén a konföderációs hadsereg volt tagjai által alapított titkos testvéri társaság, a Ku-Klux-Klan (KKK), főleg akkor, ha a feketék és a bevándorlók elleni rasszizmusra kell felhívni a figyelmet az Egyesült Államokban. Az amerikai, és így a nemzetközi közvélekedésben valamiért ugyanis az a kép alakult ki KKK-ról, hogy csak a feketék voltak a célkeresztjében.

Ez azonban nincs így, hiszen a KKK a több mint 150 éves története során "előszeretettel" vegzálta a katolikusokat.

Philip Jenkins amerikai történész, a Baylor University oktatója a terrorszervezetté avanzsált csoport kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a KKK alapvetően egy protestáns mozgalom volt. Tagjaik vallásilag, ideológiailag és szervezetileg is az amerikai protestáns egyházakhoz kötődtek, de a 19. századi amerikai társadalomban is ott leledzett a Róma iránti ellenszenv, így érthető, miért terjedt el az USA-ban a katolikusellenesség.

A KKK tagjai úgy vélték, hogy a katolikus egyház egyenlő volt a zsarnoksággal, tagjaik nem is igazi keresztények, hiszen folyton-folyvást az erkölcstelenség útjára léptek, ezért kellett ellenük "keresztes hadjáratot" hirdetni. De ha kellett, szívesen felemlegették az inkvizíciót, a jezsuiták túlkapásait és így tovább – még inkább növelve a katolikusellenességet.

Bár a "fehér lepedős lovagok" a századfordulóra igen sokat vesztettek népszerűségéből, az első világháború után újjáéledtek, és tovább folytatták a "tisztogatást". És nem csak a déli államokban. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis Amerika-szerte elterjedt szervezet volt a Ku-Klux-Klan.

Erejét megmutatván, 1924-ben például a Demokrata Párt Nemzeti Konvencióját (DNC) is meg tudta zavarni a KKK, mivel a kongresszuson a képviselők egy része Al Smith-t, New York római katolikus kormányzóját akarta elnökjelöltként indítani a választásokon. Szintén ebben az időszakban történt egy másik hírhedt eset is az Alabama államban lévő Birminghamben. Itt, egy szintén a KKK-s metodista episzkopális lelkész meggyilkolt egy szintén a klánhoz köthető férfit, mivel annak lánya pár hónappal korábban áttért a katolikus hitre. Végül az is gyakran előfordult, hogy a "fehér lepedős lovagok" felgyújtották a katolikus templomok előtt álló kereszteket – jelezvén, hogy a katolikusokat nem látják szívesen az USA-ban.

Bár az utóbbi időszakban alábbhagyott a katolikusellenesség, ellentétek és provokációk még mindig történnek az Egyesült Államokban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére