Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Negyven évvel ezelõtt kaptuk vissza a Szent Koronát

Tóth Dalma

2018.01.06. 14:58

Több évtizednyi bolyongás után kerültek haza a koronázási ereklyék.

A Szent Korona 1978. január 5-én este érkezett haza Magyarországra, majd másnap, január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter az Országházban ünnepélyesen átadta a koronázási jelképekkel együtt a magyar nép meghívott képviselőinek.

A amerikaiak sokáig nem akarták visszaadni, de a hidegháború enyhülésével és Jimmy Carter hatalomra kerülésével változott a helyzet. Azonban Washington nem akart gesztust gyakorolni egy kommunista vezetőnek, ezért Kádár János nem volt jelen az átadási ceremónián, diplomáciai feljegyzések szerint az amerikaiak kérésére.

A koronázási jelvények átvételéről szóló hivatalos elismervényt Apró Antal, az Országgyűlés akkori elnöke írta alá. A restaurálást követően az ereklyéket a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezték el, majd az első Orbán-kormány idején, 2000-ben az Országgyűlés kupolatermében kapott helyet.

A Szent Korona kalandos utat járt be, mielőtt hazaérkezett. Bújtatták a budai várban, a veszprémi sziklaóvóhelyen, a kőszegi óvóhelyen, majd a közeli Velem községben, amíg végül 1945. március 27-én elhagyta Magyarországot.

Először a Német Birodalomhoz tartozó Ausztria nyugati-részére, a Salzburg mellett fekvő Mattseebe szállították. Egy benzines hordóban rejtették el a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, és egy sziklafal tövében ásták el őket. A kardot meghagyták az eredeti tárolóeszközben. A koronaőrség tagjai azonban fogságba estek, és kénytelenek voltak átadni a kardot az amerikaiaknak. Nem sokkal később az amerikaiak felfedezték a többi ereklye rejtekhelyét is. 

A magyar koronázási jelvények először a bajorországi Augsburgba, majd a Deutsche Bank frankfurti trezorjába kerültek. Aztán szó volt arról, hogy a Vatikánba szállítják őket, de végül az Egyesült Államokban kötöttek ki. Az ereklyéket a legmagasabb biztonsági szinten védett Fort Knox katonai támaszpontra szállították, és egészen addig ott voltak, ameddig vissza nem kerültek Magyarországra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére