Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most fogsz érettségizni? Van pár jó és rossz hírem!

Bokor Gábor

2017.01.26. 23:38

Mind a kötelezõ, mind a választható tárgyak esetében módosulnak az érettségi követelmények az idei évtõl. A középszintû nyelvi érettségi valamivel nehezebb lesz a továbbiakban.

Az idei évben változnak az érettségi feladatsorok és a követelmények. A változások érintik a szakgimnáziumokat is, ahol a végzősöknek kötelező lesz érettségizniük a szakmacsoportjuknak megfelelő szakmai tárgyból.

Eddig a szakgimnazisták választhattak, melyik ötödik tantárgyból érettségizzenek, a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett, mostantól csak a szakmájuknak megfelelő tárgyból érettségizhetnek – írja a Magyar Idők.

A magyar érettségi is megváltozik 2017-ben. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerint, a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete, így a gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emeltről középszintre. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak.

A szövegalkotási részben az érettségizőknek 150 percük lesz arra, hogy egy műelemző vagy egy összehasonlító elemző fogalmazást írjanak a megadott művekről.

Fel a fejjel
Megváltozik a helyesírásra vonatkozó értékelési eljárás, a továbbiakban a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal rontanák az eredményt.

A matek is változik. Legalábbis a követelményrendszere. Mostantól bővül a bizonyítandó tételek köre, az írásbelin az algebra 20 százalékos aránya 25 százalékra nő, és a pontozás is más lesz 2017-től.

Az elérhető információk alapján a középszintű vizsga szinte változatlan marad, a második részben azonban az összes feladat több részkérdésből áll majd.

A történelem pontozása is változik: az írásbelin és a szóbelin megszerezhető pontok aránya mind közép-, mind emelt szinten a jelenlegi 90-60-ról 100-50-re módosul. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között.

Az esszékérdések száma lecsökken: középszinten idáig nyolc lehetőségből hármat választhattak a nebulók, az új vizsgaleírás szerint viszont négyből két témát, emelt szinten pedig a jelenlegi tízből négy opció helyett hatból hármat választhatnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére