Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mona Lisa kétarcú mosolya

888.hu

2015.12.09. 11:30

Felfedezték, hogy mi lehet Mona Lisa mosolyának rejtélye mögött.

Egy francia kutató, Pascal Cotte ugyanis egy fényvisszaverődésen alapuló technológia segítségével 10 éve vizsgálja Leonardo da Vinci világhírű festményét, a Mona Lisát. Cotte a héten jelentette be, hogy egy évtized után kiderítette, hogy da Vinci előbb mást festett a vászonra, mint a világhírűvé vált alkotás fszereplője.

A technológia. A fényvisszaverődésen alapuló technika úgy működik, hogy intenzív fényeket vetítenek a festményre, ami után a kamera méréseket végez, és elemzi, hogy mi van a festékrétegek közt.

A Mona Lisát már több mint fél évszázada vizsgálják különböző eszközökkel, a legújabbak, az infravörös vizsgálat és multi-spektrális szkennelés.

Beárnyékolja a mítoszokat

Mona Lisa személyazonosságát illetően már régóta vita van. Sokáig azt gondolták, hogy a 16. századi műalkotás egy firenzei selyemkereskedő feleségének, Lisa Gherardininek a portréja. Most azonban Cotte azt állítja, a felfedezései megdöntenek minden eddigi elméletet. Szerinte ugyanis a vászonra három női portét is festettek, akik nem ugyanazon személyek. Ráadásul a valódi Mona Lisa ott lapul a legfelső festékréteg alatt. Cotte szerint:

Az eredmények sok mítoszt összetörnek és akár Leonardo mesterművének megítélését is örökre megváltoztathatják."

Cotte azt is állítja, hogy egy másik női alak körvonalait is megtalálta a festmény alatt. Az illető hölgynek azonban nagyobb feje, orra, és keze van, viszont kisebb alakja, mint az általunk megismert Mona Lisának.

A francia kutató - saját állítása szerint talált még egy Loenardo rézkarcot is, egy Madonna sítlusú képet gyöngy fejdísszel.

Nem mindenki ért vele egyet

Azonban Cotte állításai sok szakember szerint ellentmondásosak. A festményt őrző Louvre múzeum vezetése nem kívánta kommentálni a felfedezést.

Will Gompertz, a BBC művészeti szerkesztője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egy megrendelésre készült festmény alatt vázlatok vannak, ahol a megrendelőnek bemutathatta da Vinci a megálmodott festményt.

A szakértő hozzátette, ez a világ leghíresebb festménye, így mindig világszenzáció, ha valami újat felfedeznek ezzel kapcsolatban, azonban ebben az esetben óvatosan kell bánni a kijelentésekkel.

Martin Kemp, az Oxford Egyetem nyugalmazott művészettörténésze is egyetért a BBC művészeti szerkesztőjével, mert szerinte sem három különböző ember van a vásznon, hanem ez a festmény keletkezésének evolúciós folyamata. Ahogy fogalmazott:

Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a Mona Lisán Lisa szerepel."

(BBC)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Újabb bravúrra készül az elmúlt években ténylegesen hihetetlen és sikeres történetet író magyar labdarúgó-válogatott. Hétfőn este a Puskás Arénában csak egy aprócska pontot kell szerezni Olaszország ellen ahhoz, hogy a csapat bejusson a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Persze az sem lenne nagy baj, ha az angolok és a németek után az olaszok skalpját is megszereznénk.

Fidesz-győzelem a miskolci időközi választáson

Időközi választást tartottak vasárnap Miskolc 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületében. A választáson óriási fölénnyel, a szavazatok 56,24%-nak megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyert.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére