Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit keres Lady Gaga a 888-on?

Zelenka Dóra

2018.10.05. 10:30

Az énekesnõ az év legmegdöbbentõbb drámájában remekelt. Kritika a Csillag születik címû filmrõl.

Íme itt van 2018 egyik legjobb filmje, a negyedik próbálkozásra is sikeres Csillag születik. Bradley Cooper tud rendezni, Lady Gaga pedig már nem Poker Face többé, hanem egy komoly színésznő őrületes hanggal. A kettejük közti kémia pedig szinte tapintható a nézőtérről is. Vannak olyan filmek, amik után pár napnak is el kell telnie, hogy az ember eldöntse, a film valóban tökéletes vagy csupán hatásos. Nos, pár nappal a film megnézése után rájöttem, hogy ez a film szinte tökéletes.

A történet szerint Jackson Maine (Bradley Cooper) egy híres énekes, aki mentális problémái mellett kemény alkoholizmussal és drogproblémákkal küzd. Egy szép napon viszont megismerkedik Allyvel (Lady Gaga), aki egy amatőr énekes és dalszerző. Jackson és Ally között már az első pillanatban kialakul a kötelék, és nem sokkal később már együtt énekelnek a színpadon százezres közönség előtt. Az események szemtelenül gyorsan történnek a vásznon, a középpontban viszont a kettejük romantikája és a szereplők jellemfejlődése áll.

Ez nem egy tündérmese, bár elsőre annak tűnik. Az ismeretlen, de veszettül tehetséges lány megismerkedik a jóképű, gazdag és híres énekessel, rögtön egymásba is szeretnek. A lány hirtelen már a színpadon, majd a Grammy-díj átadóján találja magát. A történet ennél viszont sokkal mélyebb. A mentális betegségek gyógyítása, a tragikus gyermekkor feldolgozása és az önfeladás áll a tündérmese hátterében.

A színészi alakítások – mind Gaga, mind Cooper esetében – is lenyűgözőek. A film kettejük érzelmi kapcsolatára épül, és ez 2 óra 17 perc alatt egyszer sem omlik össze. A kamera szinte végig kettejük arcára fókuszál, ami egy idő után zavarónak és fárasztónak hathat, de a drámai vég valójában ezért üt akkorát. A néző ugyanis úgy érezheti, hogy ő is szerves része Jackson és Ally drámájának.

A realista ábrázolásmód miatt szerencsére egyáltalán nem lett „csöpögős” alkotás. A szerelem, az önfeladás és a pszichológia drámája ez, amit fülbemászó dalokkal tettek még élvezhetőbbé. A zenei betét, a hangzás ugyanis lenyűgözően profi.

A Csillag születik tehát méltó lehet a „2018 legjobb filmje” titulusra. Lady Gagának és Bradley Coopernek is jár a vastaps. A film napokig a hatása alatt tartja az ember lelkét is. Mindenkinek szívből ajánlom, akik minőségi mozira vágynak. A popcorn mellé viszont egy csomag zsebkendő is elkél majd a filmhez.

IMDb: 8.5/10
888: 7/8

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére