Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden, amit a szilveszteri babonákról és hiedelmekrõl tudni akarsz

Forisek Ádám

2018.12.31. 21:00

Szilveszterhez s az újévhez kötõdik talán a legtöbb hagyomány, babona és hiedelem. Tudtad például, hogy miért iszunk épp pezsgõt, és miért durrogtat szinte mindenki?

A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét hozzanak. Ismerkedjünk meg hát a legismertebbekkel!

A petárdázás és tűzijátékozás például egy ősi, nép szokásra vezethető vissza: Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató ismertetése szerint a szilveszteri zajcsapás a néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől. Magyar tájegységeken e célból harangoznak éjfélkor.

Hazánkban manapság már inkább az ételfogyasztásra vonatkozó szokások maradtak fent: az esztendő első napján a népi hiedelem szerint nem szabad baromfit fogyasztani, mivel az „elkaparja a szerencsét”. Sertést azonban nagyon is érdemes enni, ugyanis az „kitúrja a szerencsét”. És hát természetesen nem feledkezhetünk meg a szemes terményekről: rengetegen fogyasztanak lencsét vagy babot, mivel az  a hiedelem szerint sok pénzt hozhat a házhoz.

Talán az egyik legfontosabb hiedelem az ünneppel kapcsolatban (amely még ma is él), hogy ami az új esztendő első napján történik, az meghatározza az egész évünket. Lényegében ehhez kapcsolódik az is, hogy miért épp pezsgővel szokás koccintani szilveszterkor.

A pezsgőfogyasztás nagyon sokáig az arisztokrácia, a gazdag emberek kiváltsága volt. Dom Perignon francia szerzetes nevét érdemes megemlíteni, ő volt ugyanis az, aki az 1600-as évek végén először állított elő borból pezsgőt. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték. Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy egy üveg pezsgő elkészítéséhez 2-3 évre volt szükség. Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre.

Ez az új gyártási eljárás a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, és ezáltal a kiváltságosok itala a hétköznapi emberek számára is elérhetővé vált. A luxus érzete azonban mégis hozzákapcsolódik a mai napig pezsgőfogyasztáshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag és fényűző lesz.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére