Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz a csíksomlyói búcsú sorsa?

Forisek Ádám

2018.03.13. 09:08

Ismét a kulturális miniszterhez fordult az RMDSZ a csíksomlyói búcsú ügyében.

Interpellációban kért tájékoztatást Novák Csaba Zoltán a kulturális minisztertől a csíksomlyói búcsú szellemi világörökséggé nyilvánításának helyzetéről, illetve arról, hogy milyen lépéseket tervez a szaktárca a pünkösdi zarándoklat UNESCO-listára való felvételéért – írja a Maszol.

Az RMDSZ szenátora, a felsőház UNESCO-bizottságának tagja decemberben már levélben is számonkérte a kulturális minisztériumot, hogy miért nem szerepelt a csíksomlyói búcsú világörökségi listára való felterjesztése a világszervezet december elején Dél-Koreában tartott ülésének napirendjén. Kérdésére azóta sem kapott választ.

Amióta 2012-ben Kelemen Hunor szövetségi elnök kezdeményezésére indítványoztuk a pünkösdi búcsú felterjesztését az UNESCO-listára, Románia [...] egy pillanatig sem tekintette prioritásnak az erdélyi magyar közösség legitim kérését teljesíteni"

– fogalmazott az interpelláció leadását követően Novák Csaba Zoltán.

Emlékeztetett, hogy 2016-ban a kulturális minisztérium államtitkára Románia hivatalos képviselőjeként megakadályozta a pünkösdi búcsú felvételét a szellemi kulturális értékek listájára.

Ez nem mehet így tovább, véget kell vetni a közösségünkkel szembeni mulasztásoknak. Ezért jeleztem ismét a kulturális miniszternek, mi, erdélyi magyarok továbbra is prioritásnak tekintjük a csíksomlyói búcsú UNESCO-listára terjesztését, és ehhez számítunk a szaktárca megfelelő hozzáállására”

– mondta Novák Csaba Zoltán.

A csíksomlyói búcsú története 1442-ig nyúlik vissza. Közép-Kelet-Európa legnagyobb katolikus zarándoklatáról van szó, 1990-től kezdve az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. Nem csak az erdélyi, de számos más ország hívői is visszatérő résztvevők.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére