Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszállás és történelmi igazságtétel - 30 kilométerre egymástól

Nagy Gábor

2018.11.05. 11:53

Két történet, két község. Nemesmedves a feladás, az elnyomás és a terror, Kercaszomor pedig a bátorság, a hazaszeretet és a történelmi igazságtétel szimbóluma.

Nemesmedves és Kercaszomor között alig van 30 kilométer, valamiért mégis nagyon távol állnak egymástól.

Nemesmedvest, a kis Vas megyei községet a második világháború előtt nem sokan ismerték, ’45 után viszont mindenkinek a fejébe kellett vésni a falu nevét. A szocializmus hagyománya szerint ez volt az utolsó település Magyarországon, amit „felszabadított” a Vörös Hadsereg.

Battonyától Nemesmedvesig”

– szólt a kommunista kánon, és ’89-ig minden évben április 4-én mindenkinek meg kellett emlékezni e jeles „ünnepről”. Csakhogy, mint szinte minden a szocializmusban, hazugság volt ez is. Nem Nemesmedves, hanem Pinkamindszent volt az utolsó magyarországi település, amit „felszabadított” a Vörös Hadsereg. S Pinkamindszentet sem 1945. április 4-én foglalták el a szovjetek, hanem 9 nappal később, április 13-án.

És bár Magyarország 1945 után egyáltalán nem szabadult fel, sőt, megszállt ország lett, Nemesmedvesen mégis fejet lehet hajtani április 4. „emléke” előtt. Itt található ugyanis az 1985-ben létrehozott emlékhely, egy talapzaton álló második világháborús szovjet T–34-es tank. Mellette van két tábla, az egyiken ez a szöveg áll: „Battonya 1944. IX. 23.; Nemesmedves 1945. IV. 4.”; a másikon pedig ez: „A szabadság lángja; 1945-1985; Battonyától-Nemesmedvesig”.

Még szerencse, hogy az emlékhelyet nemrég megkoszorúzták, a koszorún lévő szalagon pedig nem a „felszabadulás”, hanem a felszabaDÚLÁS szócska szerepel.

Nemesmedvestől délre, kocsival 30 kilométerre található Kercaszomor. Erről a településről 1948 és 1989 között nem nagyon lehetett beszélni. Hiszen a falu története „irredenta”, „nacionalista”, mi több: „horthysta”.

Pedig Kercaszomor volt az egyik olyan település – Sopron (Civitas Fidelissima) és Balassagyarmat (Civitas Fortissima) mellett –, mely szembement az 1920-as országcsonkítással. Igaz, Kercaszomor község 1920-ban ezen a néven még nem „létezett”, ’42-ben is csak Kercaszomorócként szerepelt a térképeken, de ez semmit sem von le a kercaiak és a szomoróciak bátorságából, hősiességéből.

A Tanácsköztársaság bukása után pár nappal, augusztus 12-én a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a mai Kercaszomor nyugati részét, mely akkor még Szomoróc néven önálló, színmagyar település volt. Egy évvel a megszállás, két hónappal a trianoni békediktátum után sem a kercaiak, sem a szomoróciak nem nyugodtak bele az oktrojált döntésekbe. 1920. augusztus 1-én a helyiek, Rankay József hadnagy vezetésével fegyverrel űzték ki a betolakodókat. Sőt, a megszállókat egészen Domonkosfáig (ma Szlovéniában van ez a település) üldözték. Ám a diadal sajnos tiszavirág-életűnek bizonyult. A felkelést a többszörös túlerőben lévő szerbek, horvátok és szlovének pár órán belül leverték, Szomoróc pedig ismét idegen uralom alá került. A megszállók nem kímélték a „lázadókat”. Sokakat börtönbe vetettek, a helyieket azért verték, kínozták meg, hogy példát statuáljanak.

Itt azonban nem győzedelmeskedhetett sem a terror, sem az elnyomás. Három évvel a megszállás, két évvel az országcsonkítás után ismét összeült a határmegállapító bizottság, amely a helyiek bátor kiállásának hatására úgy döntött, hogy Szomoróc 1922. február 9-én visszakerülhet a megcsonkított anyaországhoz.

Kercaszomoron ezt követően 1948-ig minden évben megünnepelték február 9-ét a Kerca és Szomoróc határán felállított emlékoszlopnál, illetve az ugyanitt elültetett Tisza István-emlékfánál. A helyiek ugyanis tudták,

hogy a világháborút ellenző miniszterelnök meggyilkolása nyitott utat az ország elveszejtésében tevékenykedő erők előtt.”

A szocializmusban csak a szomoróci, 1877-ben épült haranglábban lévő harang felirata hirdette a falu bátor kiállását:

 

A jugoszláv uralom alóli felszabadulás emlékére szerezte Szomorócz község lakossága 1922. évében”

Változás a rendszerváltás után 12 évvel, 2002-ben történt. Ekkor lett újra ünnepnap február 9-e. Ebben az évben kezdeményezték, hogy Kercaszomor kapja meg a legbátrabb község, vagyis a Communitas Fortissima címet. Hosszas huzavona után (a szocialista kormányzatok többször is megfúrták a cím odaítélését) 2008-ban került pont az ügy végére: az Országgyűlés – egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül – törvénybe iktatta, hogy

Kercaszomor a Legbátrabb Község, a Communitas Fortissima cím birtokosa.

Az, hogy Szomoróc magyar maradhatott, természetesen nem egy-két család érdeme, hanem a Rankay József vezette kercai helyőrség és a hozzájuk csatlakozott kercai és szomoróci férfiak józan, de heroikus tettét, a szülőföldjét védő magyar ember bátorságát dicséri”

olvasható a község honlapján.

Nemesmedves és Kercaszomor között alig van 30 kilométer, és most már értjük, miért állnak oly távol egymástól.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére