Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországon sorozatgyilkosok nincsenek!

Kékes Viki

2016.11.09. 23:38

A martfûi rém kritika.

Kendőzetlen brutalitással mutatja be Magyarország egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosanák vérfagyasztó tetteit Sopsits Árpád legújabb filmje.

A martfűi rém valós eseményeken alapszik. 1957 és 1967 között az ezen a néven elhíresült sorozatgyilkos négy nőt gyilkolt meg Szolnok megye déli településein. A kommunista rendszer “sajátosságai” miatt azonban egy ártatlan embert ítéltek el helyette, és csak 10 évvel az első gyilkosság után derült ki az igazság. Az ártatlan Kirják Jánost 11 év letöltése után bocsájtották szabadon, az átélt szörnyűségek hatására pár évvel később elhunyt. A négy gyilkosságot és két sikertelen támadást beismerő Kovács Pétert az első fokon eljáró Szolnok megyei Bíróság halálra ítélte, a Legfelsőbb Bíróság pedig jóváhagyta az ítéletet. Az Elnöki Tanács Kovács kegyelmi kérvényét elutasította. A martfűi rémet 1968. december 1-jén végezték ki. Feltételezhető, hogy Kovács Péter az ismertté váltakon túl több gyilkosságot is elkövetett, ám a holttest nem került elő.

A november 10-én a mozikban debütáló film alapvetően a rendőrségi jegyzőkönyvekre támaszkodik, így az események, a karakterek és a gyilkosságok bemutatása meglehetősen tényszerű. Időnként talán túlzottan is. A rendező ars poeticájának megfelelően (amit nem mutatunk, az nincs) Szabó Gábor operatőr kamerája kegyetlen részletességgel mutatja meg a nézőknek hogyan fokozódik az őrület egy kéjgyilkos fejében. Hiába, ehhez a történethez

“nem lehetett kisasszony-zsebkendővel hozzányúlni, a cél az volt, hogy a néző érezze a gyilkosság borzalmát.”

Érezzük. Attól a pillanattól jeges félelem kúszik fel a torkunkon, ahogy a sötét éjszakában megbúvó gyilkos a cipőgyárból hazafelé igyekvő áldozatait kiválasztja magának. Nőként különösen megrázó végignézni, ahogy brutálisan meggyilkolja és megerőszakolja őket. Ez mindannyiunk rémálma. Ahhoz persze, hogy a hatás ilyen erős legyen szükség van Szabó Gábor operatőr tökéletes képi világára és a gyilkos szerepében hátborzongató alakítást nyújtó Hajduk Károlyra. De nem csak őket illeti dicséret: a filmben szereplő színészek mindegyike remekel.

Ismét egy olyan magyar film készült a Filmalap támogatásával, amely bárhol a világban megállja a helyét. Azt azonban nem hallgathatjuk el, hogy A martfűi rém megrázó alkotás. Az a fajta film, ami sokáig velük marad.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére