Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma van a magyar népmese napja

Balázs Ferenc

2020.09.30. 16:30

A magyar népmeséket a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük meg, szeptember 30-án, vagyis Benedek Elek születésnapján. A magyar népmese napja célja, hogy a népmesék fennmaradjanak, és a történetekben élő bölcsességből az új generációk is részesüljenek.

Benedek Elek Kisbaconban született, 1859. szeptember 30-án. Neves újságíró író volt, de leginkább mint nagy mesemondót ismerjük. Sokat foglalkozott az ifjúsági irodalommal, a népköltészettel és a népnyelvvel, valamint a közoktatás kérdéseivel. Volt országgyűlési képviselő, szerkesztett újságot és könyveket. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt. Mint meseíró a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője volt.

A Magyar népmesék tévés változata 1980-tól 2012-ig futott a magyar televízióban. Feledhetetlen történeteket dolgoznak fel ötletesen, az eredeti mesék izgalmát képi humorral fűszerezve. Az alkotók egyik fő célja az általuk kedvelt paraszti kultúra kincseinek megmentése volt. A sorozat részeként 1977-től 2011-ig 9 évad, összesen 100 epizód készült. A megfilmesítések között van a híres Kőleves és a Hetet egy csapásra rajzfilmes változata is.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8033eSvgy1k

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére