Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kilencvenkilenc éve csonka Magyarország

Nagy Gábor

2019.06.04. 09:00

Vélemény!
Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.

(gróf Apponyi Albert)

Egy év híján száz esztendeje, 1920. június 4-én, 16 óra 32 perckor írták alá a trianoni békediktátumot.

Június 4-e azonban nem csupán a magyarság tragédiája. A fölényeskedő nyugati elit úgy hozott igazságtalan döntést a Kárpát-medenceiek feje felett, hogy abból épp az érintetteket, a több száz, netán ezer éve itt élőket hagyták ki. Nem kérdezték meg a magyarokat, a pilisvörösvári németeket, a tótszerdahelyi horvátokat, a ráckevei szerbeket, a békéscsabai szlovákokat, de még a felsőszölnöki szlovénokat sem arról, mit szólnak a Kárpát-medence feldarabolásához. Ahhoz, hogy Versailles-ban a birodalmak kényük-kedvük szerint családokat, barátokat, ismerősöket, városokat, megyéket, régiókat szakítottak szét.

Ugyanakkor a trianoni országcsonkítás nagyobb sorscsapás volt a magyarság számára, mint Mohács. Hazánk területének kétharmadát, lakosságának több mint a felét elvesztette – oktalanul, egy tollvonással. Ekkora traumát kevés nemzet élt át a történelemben, talán csak lengyel testvéreink előznek minket a sorsversenyben az országuk háromszori feldarabolásával.

1920-ban a nyugati elit nemzetállamokat akart, mondván: így majd elejét veszik az újabb világégésnek. A történelem azonban megmutatta: bukott, felelőtlen elképzelés, utópia volt ez a részükről. Nemzetállamok helyett többnemzetiségű államok, megbékélt nemzetiségek helyett megcsonkított nemzetek születtek.

Olyan „győztes” birodalmak mondtak ítéletet a Kárpát-medence felett, akiknek előbb a saját szemükben kellett volna észrevenniük a szálkát: egy gyarmattartó Franciaország, egy népirtó Nagy-Britannia, egy rabszolgatartó Egyesült Államok és még sorolhatnánk.

A trianoni traumából egyetlen út vezet ki, a felismerés, hogy itt, Közép-Európában nem a nyugati elit, nem a birodalmak döntenek a sorsunkról, hanem mi, magyarok, németek, horvátok, szerbek, szlovákok, szlovénok, ruténok, ruszinok és románok. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, mit tettek velünk, mit tettünk velük, ugyanakkor ideje volna felismerni: közös a sorsunk, közös a jövőnk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A balti országok új választást sürgettek, Lukasenka telefonon egyeztetett az orosz elnökkel

Új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a fehérorosz vezetést szombaton az észt, a litván és a lett miniszterelnök. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elutasította a külföldről érkező bírálatot, miután telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szombaton ismét több tízezren vonultak az utcára Minszkben

Szombaton ismét több tízezren vonultak az utcára Minszkben

Lukasenka szerint nincs szükség külföldi közvetítőkre.

Hamiltoné az első rajthely Spanyolországban

A pontversenyben élen álló Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését Barcelonában, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat az élről.

Na, mit hazudott ma az Index?

Na, mit hazudott ma az Index?

Hodász András „sztárpap” nemrég – feltehetőleg érseki kérésre – beszüntette mémoldalát. Az Index szerint „nem tudni, miért”. Azért mi sejtjük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére