Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kihúzná a kötelezők közül az Aranyembert egy írónő

Fodor-Horváth Zsófia

2021.02.21. 16:26

Az őrület megérkezett.

A nőalakok ábrázolása miatt venné le a kötelezők listájáról Jókai Aranyemberét Tóth Krisztina írónő. Szerinte rossz hatással van a gyerekekre, hogy olyan könyvet olvasnak, amiben a főhősnek a felesége mellett van egy szerelme, a feleség nem szereti a férjét, de kiszolgálja, a szerető pedig osztozik a férfin, „sose kérdez, csak örül”.

Tóth Kriszta attól fél, hogy az iskolás lányok még a végén Tíméáról vagy Noémiről vesznek példát, elnyomott, kihasznált, boldogtalan feleségek vagy szeretők lesznek, akik egy csapodár férfitól függenek. Az írónő azt is említi, hogy az Aranyember nehezen olvasható, így elvenné a diákok kedvét az olvasástól. Tóth Krisztina ezzel nem Jókai regényének szereplőit, hanem az iskolás lányokat minősíti, akiket még annyira sem tart, hogy azt gondolja: esetleg megfordul a fejükben, hogy az olvasott példa nem feltétlen követendő vagy, hogy meglátnák a könyv egyéb mondanivalóját is. Azt még csak nem is feltételezi, hogy a gyerekek esetleg képesek kontextusban értelmezni Jókai regényét, felfognák, hogy az egy adott korban játszódik, hogy a világ változik, egy nőnek pedig nem csupán annyi az értéke, hogy férjhez tud-e menni vagy sem. Érdemes azért tisztázni, hogy az Aranyember fő üzenete nem arról szól, hogy hogyan ábrázolja Jókai a nőalakokat vagy, hogy azokat pozitív és követendő példának szánta. Aki valóban olvasta a könyvet, az ezt pontosan tudja. Vagy az is lehet, hogy Tóth Kriszta nem olvasta a regényt, vagy csak nem sikerült megértenie. Tóth Krisztina korlátolt és visszamenőleg bármi nem tetszőt tiltani akaró gondolkozása alapján a Jane Austen könyveket is felvehetnénk a betiltandók listájára, ezek legalább olyan veszélyesek a fiatal lányokra, mint az Aranyember. És kit tudja, hol állna meg a lista vége…

Egy művész igényli magának a művészi szabadságot, hogy arról írhasson, amiről csak akar, feltételezhetően így van ezzel Tóth Kriszta is. Ugyanakkor mégis kifogásolja, hogy más szerzők hogyan ábrázolják – ebben az esetben – a nőalakokat. Nem túl nagyvonalú az a felfogás a művészi szabadságról, hogy az csak neki jár. Tóth Kriszta olvasta Jókai műveit, kifogásolta is. De vajon fogják-e olvasni Tóth Krisztát, hogy kifogásolhassák?

Borítókép forrása: PesText Fesztivál Facebook

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére