Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiállítás nyílik a magyar katonák hõsiességérõl

888.hu

2016.05.15. 21:08

Az elsõ világháborúban a fronton harcoló magyar katonák tevékenységét és hõsiességét, valamint a hátország áldozatvállalását helyezi a középpontba a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum új kiállítása.

Kovács Vilmos, a múzeum parancsnoka elmondta: az első világháború éveit mintegy ezer négyzetméteren bemutató állandó tárlatot nemcsak látogatóként, hanem egy korabeli életsorsot választva is végigjárhatják az érdeklődők.

Az ezredes kitért arra, hogy a Várkert Bazárban is megtekinthető egy látványos első világháborús kiállítás, de - mint megjegyezte - egy háborút sokféle szempontból be lehet mutatni. 

A parancsnok kiemelte, a HIM alapfeladatának tekinti, hogy mindenki megismerje és elismerje az első világháborúban harcoló magyar katonák hősies magatartását: hogyan harcoltak, miként éltek a fronton, adott esetben nélkülöztek. 

Az egykori Magyar Királyság területéről 3,2-3,4 millió katona vonult be az első világháborúban. Közülük több mint 1,5 millió, vagyis minden második magyar katona megsebesült. Mellettük mintegy 800 ezren estek hadifogságba, számos katona végleg eltűnt és több mint 600 ezer magyar honosságú katona - aki 1914-hez mérten a Magyar Királyság területén született - halt meg az első világháborúban.

A katonai szerepvállalás mellett a múzeum a hátország áldozatvállalását is be akarja mutatni. A hátország teremtette meg a lehetőséget, hogy a magyar katonáknak legyen élelmiszere, felszerelése és a kornak megfelelő haditechnikai eszközei. 

Ebben az időszakban, a "boldog békeidőkben" az Osztrák-Magyar Monarchia felívelő korszakában a Magyar Királyság területén is sok kulturális és ipari beruházás, fejlesztés indult el. A magyar gazdaság, a hadiipar, a haditechnika szempontjából egyaránt jelentős korszak volt ez. Számos új fegyver jelent meg, például az addigi elöltöltő puskák helyett a hátultöltő fegyverek, a géppuska, korszerűbb lett a tüzérség. Emellett 1905-1906-tól jelentős korszak kezdődött a flottafejlesztésben is, sorozatban készültek a hadihajók az akkori Magyarországon.

A kiállítást május 20-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitja meg.

(MTI, M1)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére