Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két éve ment el Kányádi Sándor

Horváth Tamás

2020.06.20. 15:00

Az erdélyi magyar költő 89 esztendőt élt.

Napra pontosan két évvel ezelőtt, 2018. június 20-án adta vissza a lelkét a Teremtőnek Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze.

Kányádi 1929. május 10-én (anyakönyv szerint 11-én) született a Hargita megyei Nagygalambfalván, székely földműves családban. Édesanyját korán elveszítette, az elemi iskola öt osztályát szülőfalujában végezte. Ezt követően Székelyudvarhelyen tanult: 1941 és 1944 között a református kollégiumban, majd 1944–45-ben a Római Katolikus Főgimnáziumban, 1946–50-ben pedig a fém- és villamosipari középiskolában.

Költőként Páskándi Géza fedezte fel, 1950-ben a bukaresti Ifjúmunkás című lapban közölte első versét, majd a kolozsvári Utunkban is megjelent. Kányádi Sándor 1950 őszétől élt Kolozsvárott, 1954-ben a Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán diplomázott magyar irodalom szakos tanárként. Az első verseskötete, a Virágzik a cseresznyefa 1955-ben jelent meg.

Kányádi 1958-ban nősült meg, feleségétől két fiú gyermeke született.

Kányádi Sándor (1929-2018)

Tevékenyen részt vállalt az irodalmi életben, iskolák, könyvtárak, művelődési házak állandó vendége volt Romániában, majd Magyarországon és a környező államok magyarlakta településein is. 1956 októberében-novemberében a Romániai Írószövetség küldötteként a Szovjetunióba utazott, ellátogatott Leningrádba, Moszkvába és Örményországba. Nyugatra először 1967-ben utazott, Bécsben megtartotta a Líránkról Bécsben című előadását, 1969-ben Székely Jánossal, Békés Gellérttel részt vett a Bolzanói Szabadegyetemen, ahol megismerkedett Cs. Szabó Lászlóval és Szabó Zoltánnal. 1971-ben a Pen Klub meghívására Sütő Andrással Norvégiába és Svédországba utazott, 1973-ban Püski Sándor meghívására Sütő Andrással, Farkas Árpáddal, Domokos Gézával és Hajdú Győzővel az USA-ba és Kanadába látogatott.

1984-ben hosszabb észak- (Kanada, USA) és dél-amerikai (Argentína, Brazília) előadó körúton vett részt, 1992-ben Izraelben mutatta be erdélyi jiddis népköltészet-fordítását.

1987-ben meghívták a rotterdami nemzetközi költőtalálkozóra, azonban nem kapott útlevelet, ezért tiltakozásul kilépett a Romániai Írószövetségből.

Kányádi Sándor a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt, 2009-től a budapesti I. kerület díszpolgára.

A halál 89 éves korában, 2018. június 20-án Budapesten érte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egymillió euróval segíti Magyarország a libanoni keresztényeket

Egymillió euróval segíti Magyarország a libanoni keresztényeket

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót ajánl fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Monetáris Tanács ellenszavazat nélkül döntött az alapkamat csökkentéséről

A Monetáris Tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal, 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a július 21-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére