Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két éve ment el Kányádi Sándor

Horváth Tamás

2020.06.20. 15:00

Az erdélyi magyar költő 89 esztendőt élt.

Napra pontosan két évvel ezelőtt, 2018. június 20-án adta vissza a lelkét a Teremtőnek Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze.

Kányádi 1929. május 10-én (anyakönyv szerint 11-én) született a Hargita megyei Nagygalambfalván, székely földműves családban. Édesanyját korán elveszítette, az elemi iskola öt osztályát szülőfalujában végezte. Ezt követően Székelyudvarhelyen tanult: 1941 és 1944 között a református kollégiumban, majd 1944–45-ben a Római Katolikus Főgimnáziumban, 1946–50-ben pedig a fém- és villamosipari középiskolában.

Költőként Páskándi Géza fedezte fel, 1950-ben a bukaresti Ifjúmunkás című lapban közölte első versét, majd a kolozsvári Utunkban is megjelent. Kányádi Sándor 1950 őszétől élt Kolozsvárott, 1954-ben a Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán diplomázott magyar irodalom szakos tanárként. Az első verseskötete, a Virágzik a cseresznyefa 1955-ben jelent meg.

Kányádi 1958-ban nősült meg, feleségétől két fiú gyermeke született.

Kányádi Sándor (1929-2018)

Tevékenyen részt vállalt az irodalmi életben, iskolák, könyvtárak, művelődési házak állandó vendége volt Romániában, majd Magyarországon és a környező államok magyarlakta településein is. 1956 októberében-novemberében a Romániai Írószövetség küldötteként a Szovjetunióba utazott, ellátogatott Leningrádba, Moszkvába és Örményországba. Nyugatra először 1967-ben utazott, Bécsben megtartotta a Líránkról Bécsben című előadását, 1969-ben Székely Jánossal, Békés Gellérttel részt vett a Bolzanói Szabadegyetemen, ahol megismerkedett Cs. Szabó Lászlóval és Szabó Zoltánnal. 1971-ben a Pen Klub meghívására Sütő Andrással Norvégiába és Svédországba utazott, 1973-ban Püski Sándor meghívására Sütő Andrással, Farkas Árpáddal, Domokos Gézával és Hajdú Győzővel az USA-ba és Kanadába látogatott.

1984-ben hosszabb észak- (Kanada, USA) és dél-amerikai (Argentína, Brazília) előadó körúton vett részt, 1992-ben Izraelben mutatta be erdélyi jiddis népköltészet-fordítását.

1987-ben meghívták a rotterdami nemzetközi költőtalálkozóra, azonban nem kapott útlevelet, ezért tiltakozásul kilépett a Romániai Írószövetségből.

Kányádi Sándor a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt, 2009-től a budapesti I. kerület díszpolgára.

A halál 89 éves korában, 2018. június 20-án Budapesten érte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több mint kétszáz fertőzött migráns került át az új leszboszi táborba

Több mint kétszáz fertőzött migráns került át az új leszboszi táborba

Eddig mintegy kilencezren költöztek át a leégett móriai menekülttáborból a Kara Tepében kialakított új sátortáborba, köztük 213 koronavírus-fertőzött, akiket egy félreeső táborrészben elkülönítettek – számolt be a görög hírügynökség (ANA-MPA) szombaton.

Már most tudják, hogy senki sem lesz elégedett az új migrációs csomaggal

Már most tudják, hogy senki sem lesz elégedett az új migrációs csomaggal

Jövő szerdán mutatja be az Európai Bizottság az új migrációs csomagját, azonban Ylva Johansson belügyi uniós biztos már most leszögezte, hogy senki sem lesz elégedett a javaslatcsomaggal. Aggodalomra adhat okot az a tény, hogy a svéd politikusnál a von der Leyen-bizottság első fél évében egymásnak adták át a kilincset a Soros György amerikai tőzsdespekuláns által finanszírozott bevándorlással foglalkozó szervezetek.

MSZP: akiknek még van gyomruk, higgyenek Kunhalmiéknak

MSZP: akiknek még van gyomruk, higgyenek Kunhalmiéknak

Képmutatás magasiskolája: Magyar Szocialista Párt a neved.

Operatív törzs: a kapacitások nem merültek ki

Operatív törzs: a kapacitások nem merültek ki

A tervek szerint az egészségügyi szolgáltatók folyamatosan lépnek be, ha 80 százalékra megtelik egy adott kapacitás, kijelölnek egy újabb intézményt a betegek fogadására – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

2021 elején indulhat a vakcinák gyártása

Jövő év elejére várható a koronavírus elleni oltóanyagok megjelenése a gyógyszertárakban – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szombaton az M1 aktuális csatornán.

Meghalt a liberális ikon: évtizedekre a republikánusoké lehet a legfelsőbb bíróság

Meghalt a liberális ikon: évtizedekre a republikánusoké lehet a legfelsőbb bíróság

Ha Trump jelöltjét beiktatja a szenátus az elnökválasztásig, azzal a konzervatívok évtizedekre átvennék a hatalmat az elnöknél is nagyobb hatalommal bíró testületben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére