Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kerekdomb: hangulatos, laza fesztivál Európa mértani közepén

888.hu

2017.06.16. 16:52

A pénteken kezdõdõ Kerekdomb Fesztivál fõszervezõjét kérdeztük a rendezvényrõl: a várható programokról, hangulatról és a különlegességekrõl.

A rendezvény Tállyán lesz, amely a mérések szerint Európa mértani közepén fekszik. A település fontos helyet tölt be a Tokaj-hegyaljai borvidék életében is, ami elég jó hír a fesztiválra érkezőknek, hiszen így kulináris élményekből, borkóstolásból és jó hangulatból biztosan nem lesz hiány.

Márton-Kováts Krisztina lapunknak elmondta, hogy Tállya a környék egyik leghangulatosabb települése: az itteni épületek egy része már az 1600-as években állt. A kőből épült, sok száz éves házak, a nemes szőlőbirtokosok egykori kiskastélyai, a hangulatos présházak és a régi kúriák szolgálnak a fesztivál díszletéül.

A Kerekdomb Fesztivált a Művészetek Völgyét szervező csapat a Tállyáért Egyesülettel karöltve hívta életre. A hazánkban egyedülálló nemesi kúriákkal és parasztházakkal szegélyezett utcácskák, a több száz éves pincerendszerek és a varázslatos tokaji táj, a pazar borok ígéretes táptalajt biztosítottak ahhoz, hogy egy új összművészeti fesztivál szülessen. 2016-ban minden várakozást felülmúlt az első Kerekdomb Fesztivál, így 2017-ben két alkalommal, nyár elején és ősszel is megrendezésre kerül a fesztivál, mely jellegében összművészeti, kulturális, családi szabadidős, illetve sportprogramokat is kínál.

A fesztivál helyszínei Tállya történelmi magjában helyezkednek el, melyek közül az egyik legimpozánsabb az 1720-ban épült barokk Maillot kastély, amely a francia Maillot báró és családja otthona volt egykor. A kastély a '90-es években művészeti központ volt, majd bezárt és éveken keresztül zárva tartott. A Tállyáért Egyesület azonban átvette a működtetést, kicsit kipofozták, így a fesztiválon helyet kapó kulturális programok igen impozáns környezetbe kerültek. A kastélyban berendezték a fesztiválra a Maillot Mozit is, ahol érdekes filmeket nézhet meg a közönség.

Emellett még számos autentikus helyszín is lesz, tulajdonképpen a hétvégére a falu központja átalakul fesztiválközponttá.

A kulturális, kulináris élmények mellett fontos szerepet kap a fesztiválon a mozgás, a sport. Lesznek helyismereti séták, ahol a nagyérdemű megismerkedhet Tállya történetével és nevezetességeivel, valamint sor kerül egy félmaratonra is, amely a Tállya-Mád útvonalon kerül megrendezésre, és idén a bringásokra is gondoltak, akiknek külön "Kerekdomb Dűlőbringautat" is szerveztek.

A rendezvényen számos hagyományos és kreatív gyerekprogram is lesz, és a legkisebbek sem maradhatnak ki a sportolásból: az 1 kilométeres Ludas Matyi Futamon ők is indulhatnak, valamint Gryllus Vilmossal is biciklizhetnek a gyerekek. Gryllus ezután koncertet is fog adni.

A programokból szemezgetve – amelyeket itt lehet megtekinteni – jó néhányon megakadt a szemünk. Főként a kulturális programokra fókuszálva pénteken érdekesnek ígérkezik Szabó T. Anna és férje, Dragomán György Bor és irodalom című programja, amely az Oroszlános Borhotelben lesz megtartva. Itt az író és felesége felolvasást tartanak, majd a közönséggel beszélgetnek. Péntek este fellép Szabó Balázs Bandája is.

Szombaton számos egyéb program mellett Versműhely lesz, szintén az Oroszlánosban, ahol kortárs költők, a József Attila Kör tagjai tartanak foglalkozást a versek szerelmeseinek. Aki maga is próbálkozik a versírással az beviheti saját művét, amelyet az alkotók véleményeznek, valamint tanácsokkal is segítik az amatőr művészeket. A rendezvény részben szakmai, részben pedig kötetlen beszélgetésekből áll. Este Palya Bea is színpadra lép.

Vasárnap szintén érdekes programnak ígérkezik Nyáry Krisztián könyvének, az Így szerettek ők című könyvnek a feldolgozása. A színpadon neves színészek által eljátszott magyar irodalmi hatalmasságok szerelmi életét mutatják be. Előadók: Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Simon Kornél. Közreműködik Nyáry Krisztián és a Kaláka Együttes. Mindez a Vincellér Ház Nagyszínpadon lesz látható.

Néhány érdekesebb fellépő ömlesztve: Fábián Juli & Zoohacker, Jónás Vera Experiment és Szalóki Ági. De fellép a Momentán Társulat és a Nézőművészeti Kft. tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László.

Az biztos, hogy aki ide ellátogat, az nem fog unatkozni.

A rendezvény tavaly a vártnál nagyobb érdeklődésre tartott számot és az idei színes programkínálat, valamint a csodás táj és az autentikus falusi környezet miatt most is népszerűnek ígérkezik. A jegyárakról és a részletekről az esemény honlapján és Facebook-oldalán tudtok tájékozódni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére