Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kárpátalja már rég nem Ukrajna, mindig is önálló entitás volt

888.hu

2018.06.22. 20:48

Kárpátalja minden várfokában, minden várromában, Beregszász pedig minden egyes utcakövében magyar. És örmény, és ruszin, és zsidó, és orosz, legutolsó sorban pedig ukrán. Viharos történelme során Kárpátalja legtöbbet a monarchiától kapta, legkevesebbet pedig az ukrán államtól. A 888 pillanatfelvételt készített Beregszászról és Kárpátaljáról.

Kárpátalján hiába van egy órás időeltolódás, itt mindenki a magyarországi óra szerint működik. Pesti idő szerint jár a busz, a telekocsi és a reggeli újság is. Egy egyszeri belpesti számára teljesen elképzelhetetlen lehet, de egy másik országban, egy másik kultúrkörben Budapesthez igazodva élik mindennapjaikat az emberek. Kárpátalján sokan Nyíregyházáról, Miskolcról, Jászberényről úgy beszélnek, mint a pestiek Berlinről vagy New Yorkról. Hiszen gyerekeik a nyíregyházi általános iskolákba járnak, sokan kelet-Magyarországon dolgoznak, mert Ukrajnában az átlagfizetés 40 ezer forintnak megfelelő hrivnya.

Elcsépelt, de igaz és meglehetősen érzékletesen írjuk le a régió identitását, akkor ha azt mondjuk, hogy egy átlagos kárpátaljai az Osztrák-Magyar Monarchiából származott, Csehszlovákiában tanult, a Szovjetunióban katonáskodott, hogy aztán Ukrajnában dolgozzon, de a rendszerváltás után egyre inkább visszatalált Magyarországhoz és a közelmúltban már magyar állampolgárként él egy háborús övezet perifériáján.

Az ország keleti frontján dúló hibrid háború a beregszászi kávéházi beszélgetések alkalmával szinte mindig előkerült, alig, vagy inkább egyáltalán nem akad olyan beszélgetőpartner, aki jószívvel támogatni tudná az egységes, oszthatatlan, nemzetállami babérokra törő Ukrajnát.

Az ukrajnai konfliktus hivatalos verzióját senki sem hiszi el. Annyira hihetetlen mesének tűnik az ukrán nép demokrácia iránti vágyába oltott amerikai propaganda, hogy mindenki alternatív valóságokban hisz. Nem vállalkoznék arra, hogy kiderítsem az igazságot.  

Mivel a kárpátaljai magyarok Ukrajnától csak inflációt, szegénységet, elképzelhetetlenül nagy korrupciót és folyamatos megaláztatást kaptak, ezért a szovjet nosztalgia mindenki emlékezetében igen eleven.

A kárpátaljai zsidó napokra – amely az én utazásom oka is volt – Izraelből érkező vendégek büszkén mesélik, hogy gyermekkorukban Beregszász jelentette számukra a világot, egészen addig, amíg a nehéz és igazságtalan – ahogyan ők hívták a holokausztot –  idők áldozataivá nem váltak a szeretteik, ismerőseik. Az egyik Izraelbe települt beregszászi úrnak azzal volt szerencséje, bármilyen bizarr módon is hangozzon a „szerencse” szó ebben az esetben, hogy édesanyát egy hathetes kisgyerekkel vitték el a lágerbe, aki a vonaton megfulladt, így nem zárták gázkamrába, ezért túlélte a holokausztot. Amúgy a beregszásziakat még az 50-es években is érték vegzálások, délutánonként, amikor jöttek haza az óvodából, iskolából ütötték verték őket, a szüleik gyávák voltak - meséli - nem mertek kiállni mellettünk.

Az első adandó alkalommal Izraelbe települtek át, ma már nyugdíjasként, keserű nosztalgiával tekintenek vissza az akkori időszakra, de emlékeikkel a szívükben vágyódnak vissza Kárpátaljára, de tudják, hogy számukra ott már nincs jövő. Csak a fájdalmasan, de mégiscsak gyermeki naivitással megélt múlt felidézése maradt.

Ha a Kárpátalját  szeretnénk megérteni, akkor azt mindenképp Beregszász helyzetén át érdemes érzékeltetni. A Vérke patak partján fekvő, egy 25 ezres magyar többségű város 2-3 év alatt egy 15 ezres enyhén magyar többségű várossá vált, amelynek a szélén egy 5000-7000 ezer fős cigánygettó található, akik teljesen elszeparálva élik életüket, nem véve tudomást a körülöttük élőkről.

Beregszász, a történelem folyamán mindig is magyar volt, ám hangsúlyosan jelen volt a zsidó, az örmény és a ruszin közösség is.

Jázsján Viktor barátom, egy beregszászi örmény család sarja, felesége orosz, gyermekei magyarul és oroszul tanulnak ő maga pedig, valamiféle személyes meggyőződésből oroszul beszél az ukránokkal. Gondoltam, hogy ezt dacból teszi, de csakhamar felvilágosított, hogy Lemberg környékét és Kijevet leszámítva mindenhol az orosz nyelv élvez elsőséget. Ez alól Kárpátalja kivétel, hiszen itt a magyar nyelv még az oroszt is megelőzi.

Ukrajnában valamiért az emberek igénylik a forradalmat, a változást, de a sorra hatalomra kerülő politikusok megfosztják őket az illúziójuktól, úgy élik meg, hogy elveszik tőlük a reményt. Sokak előtt csupán két illúzió lebeg: ha magyar vagy, akkor megszerzed az állampolgárságot és áttelepülsz, ha ukrán vagy, akkor kimész Lengyelországba vagy Németországba. Maradni nagyon senki nem akar, ez a városképen is meglátszik.

Tinédzserek dolgoznak a szállodákban, a vendéglőkben és a kávézókban, mivel még nem töltötték be a 18. életévüket, ezért nekik egyelőre kényszerpálya Ukrajna, ezért maradtak.

Viktor ismer olyat, aki elindult a frontra, felesége rokonai is a szeparatisták által felügyelt területeken laknak, mint mondja, ott tényleg kemény a helyzet, az ottani rokonok örülnek, ha télen venni tudnak egy vödör szenet, amivel télen egyetlen egy szobát tudnak fűteni.

Ha 20 évvel ezelőtt bárki azt mondta volna neki, hogy Magyarországon lesz a jövő, kiröhögte volna, de húsz évvel ezelőtt 50 millió ember lakta Ukrajnát, élt még mindenkiben a remény, Kárpátalján senkiben sem tevődött fel, hogy itt ki ukrán, ki orosz vagy ki a zsidó, itt csak kárpátaljaiak voltak és kész, ma már ez szinte elképzelhetetlen – mondja.

Többször megkérdeztem, mit gondol, lesz-e valaha Kárpátalja ismét Magyarország része, erre meglehetősen okos, de mégiscsak kitérő választ kaptam:

Kárpátalja visszafoglalására nagyobb esély van, mint a Krím félsziget Ukrajnához történő visszacsatolására.”

A Nyugat, Oroszországgal szemben bevezetett szankcióit jól érzékelteti az alábbi anekdotának is beillő, igaz történet:

Ukrán akkumulátorgyárak állítanak elő orosz importra szánt termékeket, vagy, Oroszországból importált szénből működnek Ukrán hőerőművek, amelyek tulajdonosi háttere meglehetősen érdekes. Amerikai, német és orosz érdekek ütköznek minden egyes hrivnya felett, de a nyugati propaganda azt a látszatot kelti, hogy egységfrontba tömörült mindenki a gonosz, elnyomó Putyin ellen. A valóság teljesen más, és ahogy Kárpátalján, úgy egész Ukrajnára is elmondható, hogy semmi sem fekete vagy fehér, ott minden szürke.

Viktor szülei természetesen Moszkvában ismerkedtek meg, először Jerevánban dolgoztak, majd 1982-ben Kárpátaljára költöztek, azóta ott élnek. Van saját családi vállalkozásuk, szemmel követik az örmény, orosz, ukrán és a magyar politikai eseményeket, de úgy érzik, jobb „becsületes munkából megérni”, így nem politizálnak.

Neki már csak egy elvárása van Ukrajnától: ne akarjon tőle semmit. Hagyják őt és a kárpátaljai magyarokat békében élni.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Miért nagy dolog, hogy minden magyar csapat továbbjutott a nemzetközi kupákban?

Miért nagy dolog, hogy minden magyar csapat továbbjutott a nemzetközi kupákban?

Remekül kezdtek a magyar focicsapatok az El-ben és a BL-ben, de mennyire nagy dolog sikerrel venni az első kört?

Turbósivalkodás várható: Trump kiállt a hívei mellett

Donald Trump amerikai elnök egy pénteki sajtótájékoztatóján dicsérte azokat a híveit, akik egy minapi észak-karolinai nagygyűlésen visszhangozták azt a kijelentését, miszerint azoknak a kongresszusi képviselőknek, akik bírálják a kormányt, vissza kellene menniük felmenőik hazájába.

Csalódott Botkában a korábbi bizalmasa

A baloldali politikus visszalépett a polgármester-jelöltségtől, és nem támogatja Botka Lászlót,

Videón, ahogy a felszálló repülő szárnyára mászik fel a migráns

Videón, ahogy a felszálló repülő szárnyára mászik fel a migráns

Döbbenetes látványnak voltak szemtanúi azok az utasok, akik a nigériai Lagosból indultak útnak repülővel, miután egy önjelölt migráns felmászott a felszállásra készülő repülő szárnyára.

Iszlamisták dolgoztak biztonsági őrként a Bundesligában

Iszlamisták dolgoztak biztonsági őrként a Bundesligában

A német labdarúgó-bajnokság első osztályában két olyan csapat is található, melyeknek a biztonsági őrei között iszlamisták is voltak.

Tudtad-e, hogy: Az alkoholisták a stratégiai játékok mesterei

Tudtad-e, hogy: Az alkoholisták a stratégiai játékok mesterei

Játszmákra és hazugságokra épül az alkoholisták élete, de ha ezeket ismerjük, kicselezhetőek. Mindent a függőségekről III. rész.

Migránshorda rohamozta meg a spanyol kerítést, határőrök is megsérültek

Migránshorda rohamozta meg a spanyol kerítést, határőrök is megsérültek

Brutális rohamot kellett visszaverniük határőröknek a Melillát és Marokkót elválasztó kerítésnél, miután egy kétszáz főből álló migránshorda be akart lépni Spanyolország területére.

Sima győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé a magyar női pólóválogatott

Új-Zéland legyőzése nem okozott különösebb problémát a magyar lányoknak, jöhet Olaszország!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére