Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jó hír: óriási mértékben terjed a kisüzemi sör Magyarországon

Pörge Béla

2019.03.27. 10:28

Közel másfél évtizedbe telt, hogy az uniós csatlakozás okozta káros folyamatok megforduljanak a magyar sörpiacon.

Megduplázták tavaly a kibocsátásukat a kisüzemi sörfőzdék, az általuk előállított sör mennyisége meghaladta az egymillió hektoliterfokot – írja szerdai számában a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra hivatkozva.

Az 1,08 millió hektoliterfokos mennyiség után 874,9 millió forint jövedéki adót fizettek be, szemben a 2017-es 442,2 ezer hektoliterfokkal, amely 546,2 millió forintos bevallott adóval párosult.

Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (mely egyesület a kisüzemi sörfőzdék 90 százalékát, 54 főzdét foglal magába) elnöke a hírre reagálva elmondta: a duplázáshoz a szegmens dinamikus fejlődése mellett az is nagyban hozzájárult, hogy már a profilt váltó Pécsi Sörfőzde sem nagy sörgyárként fizet jövedéki adót.

Mint a lap felidézi, 2017 júliusától a korábbi 8 ezer helyett évi 200 ezer hektoliterre emelte a jövedéki törvény a kisüzemi sörfőzdék minősítésekor a felső határt, az új szabályokkal 2018 volt az első teljes év. Hektoliterfokonként 810 forint a jövedéki adó, a tavalyi 1,08 millió hektoliterfokos mennyiség pedig átlagosan 4,5 százalékos alkoholtartalommal számolva azt jelenti, hogy a kisüzemi főzdék Péccsel együtt tavaly már 240 ezer hektoliterig jutottak.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása után elárasztotta a belpiacot a silány minőségű, olcsó importsör, hosszú évekbe telt, mire visszaszorult a keresletük. A fogyasztói trendek változásával azonban kiszorulnak a kínálatból, a helyüket fokozatosan a prémium- és szuperprémium-termékek veszik át"

– mondta Gyenge Zsolt, aki szerint reális cél lehetne, hogy néhány éven belül a kisebb főzdék adják akár a teljes sörpiac 4-5 százalékát.

Úgy vélte, hogy a mostani 1,5-2 százalékról nehéz állami beavatkozás nélkül elmozdulni, mert a nagy sörgyártók gyakran visszaélnek gazdasági súlyukkal: például a vendéglátóipari egységekkel több esetben nem azonos esélyekkel tárgyalnak.

A 888 számára különös jelentőséggel bír, hogy ne igyon rossz sört a magyar! Ha szeretnél eligazodni az ország sörkínálatában, és szeretnéd tudni, melyik a tényleg import külföldi sör, és melyik utángyártott, illetve melyik sör az, ami tényleg minőségi, illetve melyik nem, akkor kövesd a hetente jelentkező sörenciklopédiánkat!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére