Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jeruzsálemrõl utcát fognak elnevezni Budapesten

888.hu

2018.12.13. 08:27

Tegnap döntött a Fõvárosi Közgyûlés, amelynek értelmében Jeruzsálem nevét kapja egy közterület Budapesten.

A modern Izrael fővárosáról nevezik el a budai Duna-part egyik utcáját, ezzel a főváros csatlakozott azokhoz a világvárosokhoz, amelyek köztéri elnevezéssel tisztelegnek a keresztény-zsidó kultúrában kiemelkedő szerepet betöltő ősi település előtt.

Árpád-házi király Jeruzsálem királya

A monoteista vallásokban Jeruzsálem mindig is központi helyet foglalt el, de nekünk, magyaroknak is ezeréves kötődésünk van a városhoz: Szent István király menedékházat alapított Jeruzsálemben, az Osztrák-Magyar Monarchia pedig az óvárosi Via Dolorosa mentén vendégházat tartott fenn, ahol ma is ott díszeleg a magyar címer.

Ennél is érdekesebb, hogy a II. András magyar király által vezetett keresztes hadjárat óta minden magyar király – ha névlegesen is – büszkén viselte a „Jeruzsálem királya” címet. Valós jeruzsálemi magyar jelenlétről tanúskodik, hogy a városfalon túli, egyik első lakónegyedet épp magyar ortodox zsidók alapították, és ma is magyar negyedként emlegetik. Legalább ennyire büszkék lehetünk arra, hogy 28 éven át a magyarországi születésű Teddy Kollek volt a város polgármestere – idézi a múltat a Mazsihisz közleménye.

Mindezekre hivatkozva kezdeményezte Joszi Amrani, Izrael budapesti nagykövete és Heisler András, a Mazsihisz elnöke, hogy a kitűnő magyar-izraeli kapcsolatokra való tekintettel Jeruzsálem nevét viselje egy budapesti köztér is.

Az ötletet felkarolta Tarlós István is, aki Heisler András személyes kérésére jelölte ki azt az I. kerületi parkot, amelyet a Fővárosi Közgyűlés mai döntése értelmében mostantól Jeruzsálem néven jelölnek majd a térképek.

Jeruzsálem-telep

A Jeruzsálem-telep Budapest XI. kerületének egy, már megszűnt városrésze volt a XX. század első felében, Kelenföld városrészben, annak délkeleti részén.

A Jeruzsálem-telepet 1922-ben, az első világháború utáni években felmerült nagy budapesti lakásínség enyhítésére hozták létre szükséglakásokból álló, ideiglenes lakótelepként, több hasonló, válságlakásokból kialakult „nyomortelep” létesítésével nagyjából egy időben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Márki-Zay Péter már hűséget esküdött Gyurcsány Ferencnek

Márki-Zay Péter már hűséget esküdött Gyurcsány Ferencnek

Még hogy nem létezik Gyurcsány–Márki-Zay paktum.

„A nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy”

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet, hogy a 47 tagállamot számláló Európa Tanács hat hónapig tartó magyar elnökségének egyik legfontosabb prioritása a nemzeti kisebbségek védelmének ügye.

A lengyel alkotmánybíróság harca Brüsszellel – tényleg jöhet a polexit?

A lengyel alkotmánybíróság harca Brüsszellel – tényleg jöhet a polexit?

Egy tekintélyes német alkotmánybíró szerint az EU önkényesen vált politikai unióvá.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére