Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jeruzsálemrõl utcát fognak elnevezni Budapesten

888.hu

2018.12.13. 08:27

Tegnap döntött a Fõvárosi Közgyûlés, amelynek értelmében Jeruzsálem nevét kapja egy közterület Budapesten.

A modern Izrael fővárosáról nevezik el a budai Duna-part egyik utcáját, ezzel a főváros csatlakozott azokhoz a világvárosokhoz, amelyek köztéri elnevezéssel tisztelegnek a keresztény-zsidó kultúrában kiemelkedő szerepet betöltő ősi település előtt.

Árpád-házi király Jeruzsálem királya

A monoteista vallásokban Jeruzsálem mindig is központi helyet foglalt el, de nekünk, magyaroknak is ezeréves kötődésünk van a városhoz: Szent István király menedékházat alapított Jeruzsálemben, az Osztrák-Magyar Monarchia pedig az óvárosi Via Dolorosa mentén vendégházat tartott fenn, ahol ma is ott díszeleg a magyar címer.

Ennél is érdekesebb, hogy a II. András magyar király által vezetett keresztes hadjárat óta minden magyar király – ha névlegesen is – büszkén viselte a „Jeruzsálem királya” címet. Valós jeruzsálemi magyar jelenlétről tanúskodik, hogy a városfalon túli, egyik első lakónegyedet épp magyar ortodox zsidók alapították, és ma is magyar negyedként emlegetik. Legalább ennyire büszkék lehetünk arra, hogy 28 éven át a magyarországi születésű Teddy Kollek volt a város polgármestere – idézi a múltat a Mazsihisz közleménye.

Mindezekre hivatkozva kezdeményezte Joszi Amrani, Izrael budapesti nagykövete és Heisler András, a Mazsihisz elnöke, hogy a kitűnő magyar-izraeli kapcsolatokra való tekintettel Jeruzsálem nevét viselje egy budapesti köztér is.

Az ötletet felkarolta Tarlós István is, aki Heisler András személyes kérésére jelölte ki azt az I. kerületi parkot, amelyet a Fővárosi Közgyűlés mai döntése értelmében mostantól Jeruzsálem néven jelölnek majd a térképek.

Jeruzsálem-telep

A Jeruzsálem-telep Budapest XI. kerületének egy, már megszűnt városrésze volt a XX. század első felében, Kelenföld városrészben, annak délkeleti részén.

A Jeruzsálem-telepet 1922-ben, az első világháború utáni években felmerült nagy budapesti lakásínség enyhítésére hozták létre szükséglakásokból álló, ideiglenes lakótelepként, több hasonló, válságlakásokból kialakult „nyomortelep” létesítésével nagyjából egy időben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére