Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Íme az egyetlen dolog, amiben a szlovák változat a jobb

Pörge Béla

2019.06.02. 11:28

Nem szabad túlértékelni a szlovák söröket, de azért akad köztük jó is.

Sajnos sokan azt hiszik, hogy a szlovák sörök jók. Ennek a tévedésnek a fő okozója az lehet, hogy sokakban nem tudatosult kellően, hogy Csehszlovákia 26 éve szétesett. A másik ok az lehet, hogy a cseh sörök máig elterjedtek a Felvidéken, így tény, hogy olcsóbban kapni jobb söröket Komárom északi oldalán, mint a délin, ám ez főleg a csehszlovák múltnak köszönhető.

Viszont tény az is, hogy a Zlaty Bazant jó sör – a kivétel erősíti a szabályt. Itt vissza is utalnék a címre, ez az egyetlen szlovák nevű dolog, amit nem vagyok hajlandó lefordítani, és nem fogok Arany Fácánt írni, főleg nem kérni, ha úgy adódik. Sajnálatos módon a Magyarországon készült Arany Fácán nevű „sör” egy ihatatlan valami, köze sincs az eredetihez, így maradjunk a Bazant (bázsánt) megnevezésnél (ezzel pedig a cikk elején el is lőttem a címben írt poént, tudniillik a Zlaty Bazant az egyetlen dolog, aminek a szlovák változata jobb, mint a magyar).

A Zlaty Bazant Ógyallán készül, 1995 óta a Heineken égisze alatt. A cégnél büszkék rá, hogy csak környékbeli alapanyagokat használnak fel: erre utaltam az előző rész végén azzal, hogy ez bizony egy erősen magyar vonatkozású sör, hiszen Ógyalla és környéke máig magyar táj, így nyilván ezen a sörön is sok-sok magyar munkás dolgozik.

A Bazant legalapvetőbb formája a 10-es, avagy a zöld dobozos sör, ám a cikkben az erősebb, 12-es változatról lesz szó – a számok természetesen a szárazanyag-tartalomra utalnak. Annyit azért hozzátennék, hogy a „sima bázsánt” egy korszakomban a kedvenc söröm volt, például a 2016-os Eb-n elsősorban ez a sör biztosította a meccshangulatot a meccseken kívül is. Azóta kicsit finomult az ízlésem, és a testesebb, karakteresebb, sőt, mondhatni jobb cseh alapsöröket kedvelem jobban. Igaz, a 10-es Bazant Szlovákiában akciósan akár 40 centért is kapható, ami nevetségesen olcsó. Szomorú és bosszantó is egyben abba belegondolni, hogy ugyanaz a multi gyártja a Zlaty Bazantot és a Sopronit, Ógyalla sokkal közelebb van Budapesthez, mint Sopron, aztán nekem mégis a Soproni jut, ha egy meccsen sörözni akarok, bezzeg Párkányban, ugye...

Az a matrica azért kell rá, mert „aranyos” gesztusként semmilyen magyar felirat nincs alapból a sörgyár termékein úgy, hogy Ógyalla egy magyar város, a mai magyar államhatártól 15 kilométerre északra...

Rátérve a cikk főszereplőjére: a 12-es Bazant Magyarországon is kapható, újabban az egyik nagy áruházláncban egészen elterjedt. Ára 249 és 299 forint között mozog, ami kiváló, a Felvidéken sem kerül kevesebbe akció nélkül, 70-90 cent körüli áron szoktam látni. Az aranyszínű doboz alapján messziről nem egyszerű felismerni, hiszen több hasonlóan csomagolt sört is találni a boltokban.

A 12-es Bazant kitöltve nem mutat semmi extrát, de nem is kell neki, hiszen ez egy nagyüzemi ivósör. A színe pontosan olyan, amit vár az ember, kissé hajaz a borostyánra. Habja nem tartós.

Teljesen átlagos szín és hab

Az íze jellegzetesen édeskés, ez a 10-es Bazantnál is észrevehető, de a 12-es lágyabb, kellemesebb sör. Jól csúszik, testessége egyáltalán nem érezhető, de a 4,7 százalékos alkoholtartalmat (2017-ben váltottak 4,7-re, korábban a 12-es Zlaty 5 százalékos volt) meg lehet érezni, ha több is lemegy belőle. Utóíze enyhén kesernyés, de nem túl tolakodó, éppen ezért (is) csúszik olyan könnyedén.

Ebben a sörben különösen azt kedvelem, hogy nem túl szénsavas, nem „erőszakos”, hanem tényleg lágy, csak azért nem üti meg a jobb cseh sörök szintjét, mert a nagyon enyhe édeskés ízt leszámítva különösebben erős karakterjegyei nincsenek.

A 12-es Zlaty Bazant pont azt hozza, amit egy ivósörtől várok. Teljesen más az íze, mint egy Pilsnernek, mást is szeretek benne, de az én ízlésem szerint a minősége alig marad el a lagerek atyjától.

Bár nem egy lehetetlen küldetés Magyarországon igazi Zlatyt inni, azért nem is a legelterjedtebb sörök egyikéről van szó, míg felvidéki kirándulások esetében érdemesebb inkább az éppen akciós cseh sörökből betárazni. Ennek ellenére főleg ár-érték arányban tudom ajánlani ezt a sört bárkinek, azoknak pedig, akik szerint a szlovák sörök jók, azt javaslom, mást ne is igyanak a szlovák sörök közül, különben hamar csalódniuk kell.

A következő rész egészen különleges lesz, olvassátok akkor is a 888 sörenciklopédiáját!

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Németh Zsolt: mindenkit érdekeltté kell tennünk Erdély sikerében

Németh Zsolt szerint a globalista árral szemben haladva Erdélynek egy új transzilvanizmusra van szüksége, amelynek lényege Erdély szövetsége Bukaresttel és Budapesttel.

„Avanti Ragazzi di Buda” – énekelték vastaps közepette Orbán Viktornak az olaszok

„Avanti Ragazzi di Buda” – énekelték vastaps közepette Orbán Viktornak az olaszok

A magyar miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján vett részt Rómában, ahol felcsendült az '56-os szabadságharcosok tiszteletére írt olasz dal is.

A svéd Zöldek legfontosabb küldetésüknek érzik, hogy ingyen lakáshoz juttassák a migránsokat

A svéd Zöldek legfontosabb küldetésüknek érzik, hogy ingyen lakáshoz juttassák a migránsokat

Jelenleg 2700 (!) migránst veszélyeztet a hajléktalanság Svédországban, mivel lejárnak a menekülteknek járó ideiglenes apartmanjaik.

Gondolatbűnözés

Gondolatbűnözés

Igen, gondolatbűnözés. És ha már ezt a szót használjuk, nem nehéz kitalálni, hogy mi más is lehetne a bűnös gondolat, mint a migráció és a befogadó társadalomtól elkülönülő muszlim párhuzamos világ elutasítása. És hol máshol lehetne, mint Franciaországban. Ahol nagyságrendileg sem tudják megmondani, hány illegális bevándorló lehet az országban. Ahonnét lényegében lehetetlen kiutasítani az illegális bevándorlókat. Persze, Franciaország.

Orbán: a baloldal be akarja hozni a migránsokat

Orbán: a baloldal be akarja hozni a migránsokat

Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában. Orbán Viktor egyúttal leszögezte: a baloldal be akarja hozni a migránsokat.

Pénzszórás volt megépíteni a kerítést az ellenzék soproni jelöltje szerint

Pénzszórás volt megépíteni a kerítést az ellenzék soproni jelöltje szerint

Az önkormányzati választásokon számos olyan balliberális politikust állított rajthoz az ellenzék, akik a tömeges bevándorlás pártján állnak, és ebből adódóan feleslegesnek és károsnak tartják a magyar-szerb határon megépített kerítést. Ez alól az ellenzék Sopronban induló egyik jelöltje, Varga Norbert sem kivétel.

Karácsony ismét bizonyította alkalmatlanságát: ezúttal a saját kerületével, Zuglóval futott vakvágányra

Az ellenzéki pártok közös főpolgármesterjelöltjének ezúttal arról nem volt fogalma, hogy a kerület egyik főtere a zuglói polgármesteri hivatal tulajdona.

Tudtad-e, hogy: a skizofrének köztünk élnek?

Tudtad-e, hogy: a skizofrének köztünk élnek?

És nem váltogatják a személyiségeiket, mert nincs nekik több.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére