Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen egy hosszúra nyúlt bosszú

Kékes Viki

2016.11.17. 18:28

Éjszakai ragadozók kritika.

Ritkán fordul elő, hogy egy sikeres divattervező filmrendezői babérokra vágyik. Ilyen kivétel Tom Ford, aki 2009-ben mutatkozott be az Egy egyedülálló férfival, ami azonnal elnyerte a kritikusok és a nézők szimpátiáját. Második rendezésével azonban messze felülmúlja első filmjét.

Susan Morrow (Amy Adams) élete a kivülállók számára irigylésre méltó: sikeres a hivatásában és luxuskörülmények között él New Yorkban jóképű férjével. Ez azonban csak a máz. Susan már nem élvezi a munkáját, férje pedig fiatalabb nőkkel csalja. Boldogtalan életét alaposan felforgatja, amikor első férje, az író Edward elküldi neki legújabb regényét, az erőszakos és szomorú Éjszakai ragadozókat, amit neki ajánl. A könyv olvasása közben Susan felidézi a múltat és rádöbben, hogy Edward így állt bosszút rajta azért, amiért kegyetlenül elbánt vele 19 évvel korábban. 

Az Éjszakai ragadozók bátor vállalkozás. Három történetet mutat be (Edward és Susan szerelme, Susan boldogtalan élete és a regény cselekménye), méghozzá sikerrel. Olyannyira, hogy egyetlen pillanatig sem érezzük azt, hogy bármelyik szálat alárendelte volna a másiknak. Mindhárom külön-külön is megállná a helyét.

Ez persze nem véletlen. Ford Texasban nőtt fel, innen költöztött New Yorkba, ahol óriási karriert futott be divattervezőként. (James Bond híres öltönyei is az ő munkái például.) Jól ismeri tehát mind a két világot, ezért is tudja olyan hitelesen bemutatni mekkora a különbség a redneckektől hemzsegő déli állam és a Föld első számú üzleti, művészeti és szórakoztatóipari központja között. Az érdem persze nem csak az övé.

Színészei egytől-egyig erős alakítást nyújtanak.Jake Gyllenhaal és Amy Adams már sokszor bizonyították, hogy generációjuk legnagyobbjai közé tartoznak, ezért inkább a kisebb, de nagyon fontos szerepet játszó Mike Shannont és Aaron Taylor-Johnsont emelném ki. Shannon a szűkszavú, láncdohányos seriff, Taylor-Johnson pedig a mocskosszájú, koszos texasi bunkó szerepében brillírozik. Fontos még megemlíteni az operatőr, Seamus McGarvey munkáját, aminek köszönhetően a képi világ is élesen elválik egymástól, ahogyan ugrálunk a történetek között. 

A végén a bosszú lesz a közös pont: ahogyan Tony (a regény főhőse) bevégzi bosszúját, úgy áll bosszút Edward a 19 évvel korábban elszenvedett sérelmekért. A film utolsó képeit elnézve nem kérdés, hogy a hosszúra nyúlt bosszú mindkét esetben betalál.

Értékelés: 8/8 

Az Éjszakai ragadozókat november 17-től nézhetitek meg a magyar mozikban. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére