Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így születnek a városokat elárasztó tûzfalfestmények

888.hu

2018.10.30. 10:48

Gondolkodtatok már azon, hogy a tûzfalakra festett arcképek, motívumok, történetek, historizáló események miként születnek meg?

Lehet, hogy nem tudtátok, de a tűzfalfestésnek egész Európában, így Magyarországon is komoly hagyományai vannak, Budapesten pedig jelenleg a reneszánszát éli. Napjainkban a Neopaint készíti a leglátványosabb "falfirkákat".

Jankovits Barnabás, Neopaint Works vezetője úgy véli, hogy a díszítés a Monarchia fénykorára vezethető vissza. A több mint 10 éves fennállásuk óta több ezer négyzetméter falfelületet dekoráltak ki kültéren és beltéren egyaránt.

Csak a fővárosban 35 nagy méretű falfestményük, tűzfalfestményük látható. Ezek közül a legtöbb a VII. kerületben, ahol 15 festményük van, melyek a kerület vezetésével történő 3 éves együttműködés eredményeként születtek meg.

Az általuk életre keltett "Tűzfalrehab az Erzsébetvárosban" programnak köszönhetően több  ezer négyzetméter falfelület újult meg és kapott dekoratív, új külsőt. Ezek közül sok festmény iskolák belső udvaraiban készült.

A programnak köszönhetően a VII. kerületet már nemcsak romkocsmákról ismerik, hanem a tűzfalfestményekről is"

– mondja Jankovits.

2016-ban Budapesten 6 óriási falfestmény készült az 1956-os forradalom témájában.

A művészeknek és a cégnek is az a határozott célja, hogy a jövőben Budapesten kívül is alkothassanak."Eddig csak Egerben volt lehetőségünk két festményt készíteni 1956-os témában, azonban idén már két másik városban is, Kaposváron és Kecskeméten is festettünk" – tette hozzá Jankovits.

Külön öröm, hogy minkét projekt kezdeményezője a helyi önkormányzat volt.
Kaposváron egy Rippl-Rónai-képet készítettek, amelyet 4 nap alatt festettek meg, és a legnagyobb örömükre óriási sikert aratott a helyi lakosság körében, aminek köszönhetően jövőre valószínűleg további Rippl-képek kerülhetnek fel a házfalakra.

Az ország történelmének fontosabb epizódjait szeretnék bemutatni

Jankovits Barnabás megjegyzi, hogy fennállásuk óta arra törekednek, hogy festményeiket olyan témakörben készítsék, amelyek felidézik, bemutatják az országgal kapcsolatos eseményeket vagy fontos személyeket. Ennek köszönhetően láthatóak Budapesten olyan festmények, mint például

  • a Rubik-kocka,
  • 6–3 - az évszázad mérkőzése,
  • Krúdy Gyula,
  • Arany János,
  • a lengyel-magyar barátságfa,
  • 1956-os képek,
  • Erzsébet királyné (Sissi),
  • és a nemzet színészei.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére