Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hollywoodi klasszikusok, amelyek Andy Vajna nélkül nem jöhettek volna létre

Zelenka Dóra

2019.01.21. 12:38

Életének 75. évében hunyt el Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer és a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelõs kormánybiztos. Munkássága idején számos klasszikus létrejöttét szorgalmazta, lássuk melyek ezek.

Az 1982-ben elkészült Rambo című filmet valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Sylvester Stallone egyik leghíresebb karaktere lett a Rambo nevű vietnami veterán. A film közönségsiker lett a tengerentúlon is.

Stallone jóbarátjaként emlékezett meg a producerről.

A magyar producer Bruce Willis karrierjét is egyengette, a Die Hard - Az élet mindig drága című filmmel. A Drágán add az életed folytatása legalább akkorát szólt, mint az elődje, a mai napig egyértelműen klasszikusnak számít.

Az egykori amerikai elnökről Anthony Hopkins főszereplésével készült filmet, a Nixont négy Oscar-díjra jelölték, ami nem kis teljesítmény.

Antonio Banderas és Andy Vajna első közös projektje az Evita volt. A film egy Oscart, illetve három Golden Globe-díjat nyert, köztük a legjobb filmnek járót a musical kategóriában, továbbá a legjobb színésznőnek járó díj is a főszereplőnő, Madonna kezébe került. 

Arnold Schwarzenegger is jó barátja lett a magyar producernek, miután együtt dolgoztak a Total Recall - Az emlékmás című filmben. A produkció el is hozott egy Oscart. A sci-fi közönségsiker lett. A színész és Andy Vajna második közös projektje a Terminátor 3. - A gépek lázadása című film volt.

Andy Vajna sokat tett a magyar filmipar újraélesztéséért is.

A Magyar Nemzeti Filmalap működése alatt Magyarország 2016-ra már kiemelkedőnek számított a régió országai közül. A filmalap fennállása óta több mint száz film magyar készült, amelyek összességében több mint 200 díjat nyertek, és azt sem lehet elfelejteni, hogy ezek közül kettő kiemelkedő is van. A Testről és lélekről a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-jelölést, a Saul fia pedig a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat is bezsebelte.

Egyre többen fedezik fel hazánkat.

A Magyar Nemzeti Filmalap működése alatt kezdődött el az a folyamat is, amely során számos hollywoodi produkció választotta forgatási helyszínének Magyarországot. Ennek okán számos hollywoodi színész fedezte fel és szeretett bele hazánkba. A kritikusok egyik kedvence, a Szárnyas fejvadász 2049 és annak lenyűgöző látványvilága, a Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború, a Mission: Impossible - Fantom protokoll egy része és a Mentőexpedíció is Magyarországon készült el. Ezeken kívül persze még számos filmnek adott otthont hazánk, és már nem telik el úgy év, hogy ne forgatnának legalább egy amerikai produkciót Magyarországon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére