Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Harc a kürtõs kalácsért - lépéselõnyben a románok

888.hu

2016.03.15. 17:38

Románia levédetné a kürtõskalács receptjét.
BUKAREST, 17:28

Románia levédetné a tavaly hungarikumnak nyilvánított kürtőskalács receptjét. Ebben segítségükre van, hogy a magyar kormány is elismeri, hogy a a termék erdélyi, a román földművelésügyi miniszter szerint pedig egyenesen egy román keze munkája.

Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter szerint 1784-ben készítették az első kürtős kalácsot Erdélyben, ráadásul egy román nemzetiségű asszony sütötte azt. Ez a miniszter szerint önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az EU Romániának adja a jogot, hogy a terméket felvegye az oltalom alatt álló, területi kötődésű értékek tárába. A politikus szerint kezdeményezése sikerét az is garantálhatja, hogy a magyar komrány is elismeri, hogy a termék erdélyi.

A Fazekas Sándor vezette FM, hogy a felesleges vitát elkerülje, még tavaly úgy döntött, hogy a kürtőskalácsot "hagyományos különleges termékként" próbálja regisztrálni az EU-nál. Ezzel kikerülhetnék a "kié a kalács?"-vitát, hiszen a bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatná földrajzi elhelyezkedésre való tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz.

Az Európai Unió eredetvédelmi szabályozása megkülönbözteti az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékeket a garantáltan hagyományos és különleges termékektől. A kettő között az a különbség, hogy míg az előző esetében a gyártási eljárás adott szakasza egy bizonyos régióhoz kell kötődjön, a hagyományos és különleges termékeket bárhol elő lehet állítani.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére