Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háborúk, külvárosok és elfojtott erõszak

Tóth Hanna

2016.03.31. 17:38

Ma is érdemes lesz az irodalomnak szentelni az estét, hiszen az Irodalom Éjszakájának keretében a világirodalom számos remek darabjából lesz felolvasás Budapest-szerte.

A felolvasások a város több pontján este hét órakor veszik kezdetüket. A rendezvényen 22 ország képviselteti magát a világirodalom 1-1 darabjával Nagy-Britanniától Dánián át egészen Törökországig, a művekből a Katona József Színház színészei olvasnak fel.

Az Irodalom Éjszakája az EUNIC Hungary (az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre Budapest fővárossal együttműködésben, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes védnöksége alatt. A rendezvény fő partnere a Katona József Színház.

A 22 remek helyszín közül különösen érdemes lesz ellátogatni az Apáczai Gimnázium Tetőterére, ahol a British Council részvételével az egyik legjelentősebb, pakisztáni származású brit kortárs író Hanif Kureishi regényének a Kültelki Buddhának egyik részletét fogják felolvasni. A 2012-ben magyarul is megjelent regény témája nem is lehetne aktuálisabb. A mű főhőse egy félig indiai, félig brit származású fiatal férfi, aki a hetvenes évek Nagy-Britanniájában próbál kitörni a külvárosi gettóból, hogy szabad életet élhessen. A könyvből a BBC sorozatot is készített, amely szintén nagy népszerűségnek örvendett a szigetországban. A mű a brit punkkorszak kellős közepén mutatja be Londont, de főleg azt, milyen amikor az ember az idő sürgetésében látja az egyetlen megoldást az élet bajaira, egészen addig, míg végül saját életéről is lemarad.

 

Jó lesz a program a Big Ben Teaházban is, ahol Dorthe Nors dániai írónő Karateütés novelláskötetéből olvasnak fel, ami alatt elgondolkodhatunk azon, hogyan is lehet elviselni a minden megkérdőjelezésből adódó  emberi magány karateütésszerű érzését.

A török nagykövetség Orhan Pamuk egyik első legfőbb művével a Fehér Kastéllyal készül a mai estére.

A törökök örökké mélabús írójának első nagyobb sikert hozó könyve egy török fogságba került velencei aranyifjúról szól, aki Konstantinápolyban egy hodzsa foglya lesz és házitanítóként okítja a befolyásos török nagyurat arra, hogy mi is különbözteti meg a szabadságot a szolgaságtól.

(Irodalom Éjszakája, We Love Budapest)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére