Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha már õsz, akkor jöhetnek a horrorfilmek

Zelenka Dóra

2018.10.25. 21:43

A mai nappal kezdik vetíteni a hazai mozik az 1978-as Halloween címû film második részét. Ennek örömére nézzük, melyek a filmtörténelem klasszikus horrorfilmjei, valamint miért szeretjük õket. Filmajánló a 888-on.

Lugosi Béla – aki a napokban ünnepelte volna 136. életévét – az igazi Drakula. A legendás grófról először 1931-ben készült film, melynek színvonalát azóta sem sikerült megugrani. Igazi klasszikust alkottak, Drakula gróf, a hírhedt vámpír legendája pedig a mai napig élénken él a köztudatban.

A Psycho (1960) az egyik igazi horrorfilm a mester, Alfred Hitchcock kezei nyomán készült. A történet a hírhedt Bates Motel eseményeit és a skizofrén gyilkos, Norman Bates rémes tetteit dolgozza fel. Az elmebeteg Bates életéről 2013-ban indult egy sorozat is Bates Motel címmel.

Az ördögűző (1973) az első rendkívül hátborzongató horrorfilm, mely félelmetes, hatásos és örök klasszikusnak számít.

Kissé kilóg a horrorfilmek sorából, ugyanis a horrort keveri a kalandfilmekkel, mégis a klasszikusok közé sorolható Steven Spielberg egyik kincse, A cápa (1975). A forradalmi technikai megoldások mellett a film végig izgalomban tartja a nézőket – még ezredszerre is. Mindemellett A cápa klasszikus zenéje John Williams tollából örökre a köztudat egyik kedvenc filmzenéje marad.

A nyolcadik utas: a Halál (1979), a sci-fi és a horror románcából született gyermek a mai napig személyes kedvencem. Ridley Scott rendező nemcsak egy új dimenziót teremtett, hanem a mozivászonra varázsolta a filmtörténelem legtökösebb női karakterét is. Izgalmas, rendkívül fordulatos, látványos és nem utolsósorban félelmetes film lett, a folytatások és a legújabb előzményfilmek azóta sem tudták megugrani az első rész által felállított lécet.

Lássuk azokat a filmeket, melyeket főgonoszaik tettek igazi klasszikussá

Michael Myers titokzatos elmebeteg karaktere hozta meg a Halloween (1978) óriási sikerét. A fim egy pszichiátriáról megszökött fiú mészárlását követi végig. A zene, a rendezés itt is igazán hatásos, olyan film lett ez, amit bármikor végig tudunk izgulni.

A film, ami miatt minden hónapban reménykedünk, hogy 13-a nem péntekre esik. A Péntek 13 (1980) a maszkos Jason mészárlását veszi sorra. A filmből számos folytatás készült, de az első rész izgalmait egyik sem tudta visszahozni.

Számtalan embert, köztük engem is rémálmok gyötörtek, pedig nem is az Elm utcában lakunk. A Rémálom az Elm utcában (1984) szintén rémes főgonosza miatt maradt meg az emberek emlékezetében. A film a fantasy műfaját köti össze a horrorral, mindez pedig igazán jól működik. Freddy Krueger – az álomban gyilkoló misztikus lény – karakterére mára már apává lett férfiak gondolnak vissza rémült arccal.

Nem lehet szó nélkül elmenni a legnagyobb horroríró, Stephen King regényeinek megfilmesítése mellett sem

Jack Nicholsonról tudjuk, hogy óriási színész. Tehetségét a Ragyogás (1980) című King-adaptációban sem volt rest megmutatni a közönségnek. Valódi „elvont” horror, bravúros színészi alakításokkal és képi megoldásokkal. A film közben végig feszült a hangulat, és a néző sosem tudja mi fog történni következő pillatanban.

AZ (1990) – a túlvilági gyilkos bohóc és a bántalmazott kisgyerekek „kalandjai”. A könyvből 2017-ben készült egy újabb feldolgozás, aminek jövőre érkezik a folytatása is. A régi és az új film is méltón állít emléket King rémes bohócának. Hátborzongató, izgalmas és egyben lélekgyötrő alkotás ez, kisgyermekes anyáknak semmiképp sem ajánlott!

Az 1990-es év tartogatott számunkra egy újabb King-csodát. A film az elvakult rajongás rémoldalát hivatott bemutatni, és rendkívül hatásosan teszi is azt. A Tortúrát egyértelműen Kathy Bates viszi végig a hátán. A színésznő zseniálisan őrült játékkal teszi az örök klasszikusok polcára a filmet.

Anthony Hopkins

A horror és a krimi legzseniálisabb ötvözésének a díját egyértelműen A bárányok hallgatnak (1991) érdemli. A film forgatókönyvét tekintve kriminek mondható, témája miatt azonban simán bekerülhet a nagy horrorok közé. Az Anthony Hopkins által megformált, emberhúst előszeretettel fogyasztó Dr. Hannibal Lecter zseniális karakterére támaszkodik a film, és ezt rendkívül jól teszi. Még mi, nézők is félünk levegőt venni, mikor őt mutatja a kamera.

David Fincher egy újabb vérfagyasztó gyilkost vitt a vászonra, zseniálisan. A Hetedik (1995) a hét főbűn alapján gyilkoló sorozatgyilkos elfogásáról és a személyes tragédiákról szól. A film alatt sohasem érezhetjük biztonságban megkedvelt karaktereink sorsát, ráadásul brutális gyilkosságok szemtanúi is lehetünk, miközben pedig végignézhetünk egy több mint kétórás társadalomkritikát.

A kilencvenes évek tinédzsereinek horrorfilmje, a Sikoly (1996) egy újabb maszkos gyilkos mészárlását viszi képernyőre. Hátborzongató, fordulatos, tipikus kilencvenes film. Mégis a Sikoly mára már a klasszikusok közé öregedett.

Mi ezeket a filmeket ajánljuk a hideg, borongós jövő heti.hosszú hétvégére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére