Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ferenc pápa liberális nézetei egyre több konfliktushoz vezetnek

888.hu

2016.07.11. 15:28

Ferenc pápa válással kapcsolatos kijelentései komoly vitákhoz vezettek a katolikus egyház berkein belül. A szituációt bonyolultabbá tette, hogy pápa maga is igyekszik kétértelmûen beszélni a kérdésrõl.

Még áprilisban adta ki a katolikus egyházfő "Amoris Laetitia" (A szeretet/szerelem öröme) című apostoli buzdítását, amely komoly vitához vezetett egyházi körökben. Az írásban a pápa arra buzdít, hogy az egyház álljon rugalmasabban az elvált katolikusokhoz, és ők is áldozhassanak.

Ahelyett, hogy a pápa állást foglalt volna a kérdésben, nyitva hagyta az összes lehetséges értelmezési lehetőséget az egyház tagjai számára. A konzervatív értelmezés szerint a dokumentum tartalma semmin sem változtat, míg a liberálisabb értelmezés szerint a szöveg több rugalmasságot biztosít – nagyobb a mozgástér a szexuális erkölcs terén.

Charles Chaput érsek, aki a hatodik legnagyobb gyülekezetet vezeti az USA-ban, a konzervatív szárnyhoz tartozik. Az érsek szerint az a személy, aki nem semmisítteti meg a házasságát az egyház előtt, többé nem vehet részt úrvacsorán, azaz nem áldozhat – hacsak nem tartózkodik a szextől új házastársával, mert amennyiben lefekszik vele, az az egyház szemében házasságtörés. Ez a hagyományos értelmezés és egyben az Amoris Laetitia egyik lehetséges értelmezése is. (Márfi Gyula veszprémi érsek szerint többször is előfordult, hogy voltak olyan idős emberek, akik összeköltöztek és testvérként szerették egymást. Tehát nem feltétlenül extrém esetekről van szó ilyenkor).

A liberálisabb papok viszont nem így tekintenek a szövegre. Christoph Schönborn bécsi bíboros szerint Ferenc pápa újraértelmezte az egyház eddigi tanítását. Eszerint bizonyos katolikusok, amennyiben "objektív értelemben bűnt követnek el", mint például újraházasodnak a válás után, továbbra is mutathatnak be áldozatot.

A legfőbb probléma, hogy a pápa közvetetten fogalmazza meg a gondolatait, hiszen nem mondja ki, hogy az eddigi gyakorlatot hatályon kívül helyezné. Ezt sosem tette meg közvetlen formában, azonban a pápa szerint a dokumentum új értelmezési lehetőségeket teremt.

Többen is megfogalmazták azt, hogy a dokumentum veszélyes, és komoly károkat okozhat az egyháznak. Sokan úgy tekintenek rá, mint a pápa személyes véleményére és nem úgy, mint útmutatásra.

A konzervatívabb papok szerint tarthatatlan az Amoris Laetitia alapján kialakult helyzet.

Egy aknamezőn járunk, és ez egy harc kezdetét jelenti, amely egészen addig fog tartani, amíg vissza nem térünk az eredeti állapothoz. A legfontosabb az egyház lelkipásztorainak egysége"

– mondta Gerald Murray atya, egy nagyszámú, New-York-i gyülekezet vezetője.

Némi túlzással a papok egy része szkizmát, egyházszakadást is vizionált a kérdés kapcsán. Ez ahhoz hasonló módon mehet végbe, ahogy nemrég az anglikán egyházzal is történt a homoszexualitás kapcsán.

Márfi Gyula veszprémi érsek lapunknak elmondta, hogy ő nem tart egyházszakadástól a kérdés kapcsán. Véleménye szerint a magyarországi gyakorlat általában nagyon emberséges, de ragaszkodnak a tradíciókhoz. Megerősítette, hogy maga a szöveg úgy van megfogalmazva, hogy valóban kiolvasható belőle mindkét álláspont. A dokumentum valamikor a következő napokban jelenik meg magyar nyelven.

(WallStreetJournal)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Romló közbiztonság: drogosok veszélyeztetik az utasokat a BKK járatain

Romló közbiztonság: drogosok veszélyeztetik az utasokat a BKK járatain

Nem ez az első eset, amikor atrocitás éri az utasokat a BKK járatain.

Carlson: Ha a pedofília ellen vagy, akkor az egyesült Európa ellen vagy?

Nem akarom, hogy te beszélj a gyerekeimnek a szexről, ha mégis megteszed, lehet, hogy behúzok egyet, mert undorító – mondta Tucker Carlson, a Fox News sztárműsorvezetője a Mandinernek adott interjúban.

Nők mellé rakták a börtönben azt a transznőt, aki állítólag megerőszakolta az anyját

Nők mellé rakták a börtönben azt a transznőt, aki állítólag megerőszakolta az anyját

A transznemű YouTube-sztár, Chris Chant a vád szerint megerőszakolta 79 éves, demenciában szenvedő anyját. Mivel papíron nő, a börtönben is a nők közé került.

Jelentősen lemaradt Karácsony Gergely a népszerűségi versenyben Orbán Viktorral szemben

Pedig Gyurcsány Ferenc nagyon bízott benne, ő volt a baloldal nagy reménysége, de így vajon hogyan fogja meghálálni a belé fektetett bizalmat? Ha nem válik be, akkor tartalékként még bevethető az Apró-villa bohóca, Jakab Péter is...

A favágós Vágó István (DK) szerint röhejes a kormány Brüsszelnek címzett határozata

A favágós Vágó István (DK) szerint röhejes a kormány Brüsszelnek címzett határozata

A liberális politikusok a Jobbiktól az MSZP-n át a Demokratikus Koalícióig megdöbbenve szembesültek azzal, hogy a kabinet kormányhatározatban reagált az Európai Bizottság hazánkkal kapcsolatos jogállamisági jelentésére.

Itt az LMBTQ-érzékenyítés egy újabb fázisa: A herceg és a lovag

Itt az LMBTQ-érzékenyítés egy újabb fázisa: A herceg és a lovag

A V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolója szerint a klasszikus tündérmeséken alapuló történetbe belecsempészték az LMBTQ-érzékenyítést, egy meleg királyfi és megmentője, a hős lovag segítségével. Bár a könyv elfogadásra is taníthatna, abban számtalan gyermekpszichológus és tudós egyetért, hogy a hagyományos dolgoktól való eltérés kicsi korban összezavarja a gyerekeket. A túlzott érzékenyítés pedig a nemi diszfóriával diagnosztizált gyerekek számát is drasztikusan növeli.

Milák Kristóf mestere a 888.hu-nak: Nagy nyomás volt rajtunk

Milák Kristóf mestere a 888.hu-nak: Nagy nyomás volt rajtunk

Az uszodának még a környékét is kerülni fogja néhány hétig Selmeci Attila. A frissiben olimpiai bajnoki aranyat és ezüstöt nyert úszó, Milák Kristóf mestere inkább otthon kertészkedik, megpróbálja bepótolni a tokiói felkészülés miatt az elmúlt egy-másfél évben elmulasztottakat. S persze a jövő feladataira készül, újratárgyalják az együttműködést tanítványával.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére