Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásán a magyarság megmutathatja magát a világnak

Vincze Viktor Attila

2019.02.28. 19:00

Erdély után már Magyarország katolikus hívõi közül is napról napra egyre többen tekintenek várakozással Ferenc pápa májusi erdélyi látogatására. A pápa romániai látogatása egyaránt történelmi lehetõséget kínál az összmagyarság és a katolikus keresztények összetartozásának kifejezésére.

Egy hangsúlyozottan apostoli látogatásra érkezik május legvégén Romániába Ferenc pápa, aki az eddig ismertté vált nem hivatalos, előzetes tervek szerint egy nagyon rövid bukaresti kitérő után Erdélyben és legfőképpen Csíksomlyón fogja majd az útja során a legtöbb időt eltölteni. A katolikus egyházfő romániai programjában kiemelt helyen szerepelnek az erdélyi magyar katolikus közösségi helyszínek, ami egyértelműen elismerésnek számít a magyar hívők számára.

A vatikáni magyar nagykövet, Habsburg-Lotharingiai Eduard egy, a pápalátogatással kapcsolatos külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen ezzel kapcsolatban úgy vélte, hogy Ferenc pápa erdélyi jelenléte egy olyan egyszeri óriási lehetőséget jelent majd, amivel a magyar hívőknek mindenképpen élniük érdemes.

Magyarország vatikáni nagykövete szerint ezért remélhetőleg sokan döntenek majd Erdélyben és Magyarországon is amellett, hogy a személyes jelenlétükkel segítik megmutatni a világnak, hogy milyen sokan is tartoznak egy közösséghez.

A katolikus egyházfői látogatás részletes hivatalos programja még nem ismert, így az előzetes hírek szerint nem szerepel benne az erdélyi magyar kisebbségi jogokkal vagy például a román katolikus egyházon belüli nyelvhasználattal, vagy a magyar keresztény egyházaknak visszaszolgáltatandó ingatlanok tulajdonjogaival összefüggő kérdések sem.

Ugyanakkor viszont a romániai sajtó szerint ezek a kérdések még mind napirendre kerülhetnek május végéig, tekintettel arra, hogy a pápalátogatás jelentősége miatt a bukaresti kormány számára égetően fontos lenne minél előbb megoldásokat prezentálni a nemzetközi közvélemény felé ezekben az ügyekben.

A pápalátogatás hatására bekövetkező egyik első változásként idén januárban Petru Gherghel, a jászvásári egyházmegyét 1990-től vezető püspök harmincévi elutasítás után hirtelen engedélyezte, hogy egy bákói templomban, havonta egyszer és csak kísérleti jelleggel, de mégis magyar nyelvű miséket tartsanak.

Csak előzetes regisztrációval lehet részt venni a pápa csíksomlyói miséjén Akik részt szeretnének venni Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjén, azoknak előzetesen regisztrálniuk kell. A regisztrációt a pontifex.ro honlapon lehet elindítani. Maga a regisztráció március elsejétől kezdődik, és a hónap végéig tart. Valamennyi regisztrált személy e-mailben vonalkódos belépőt kap, amelyet ki kell nyomtatnia, és amely nélkül nem juthat be arra a több mint tízhektáros védett területre, amelyet a csíksomlyói hegynyeregben biztonsági okokból elkerítenek a hatóságok. 

 

A magyarországi hívők eljutását a pápalátogatás helyszínére minden idők leghosszabb zarándokvonata is segíti majd. Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda közös zarándokvonatot indít. Szombathelyről május 31-én indul el a Boldogasszony zarándokvonat, amelyet Budapesten kapcsolnak össze a Pécsről, Püspökladányban pedig a Nyíregyházáról, Debrecenből érkező szerelvénnyel, és június elsején hajnalban érkezik meg Csíkszeredába. A vonattal utazó zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd a vonat este indul vissza Magyarországra. A Boldogasszony zarándokvonatot június 6-án Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba indítják el. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére