Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fedezzük fel Lakitelket!

Bokor Gábor

2017.04.10. 17:19

Bejártuk hazánk egyik legbájosabb városát, Lakitelket, ahol hamisítatlan hazai vendégszeretetben részesülhetnek a turisták.

Budapesttől alig több mint száz kilométerre található Lakitelek városa. A települést akár egy óra alatt is el lehet érni, hiszen az M5-ös autópályától csak pár kilométerre van. Mindig meglepő, hogy egy ilyen rövid autóút után, mennyire más hangulatú helyen találja magát az ember. A nagyközségbe behajtva nyoma sincs annak a zűrzavarnak és pezsgő életnek, mint a fővárosban.

Mindenfelé nyugodtan sétálgató családok és bicikliző öregemberek voltak, akik nem siettek sehova. És ezt irigylem, hiszen mi másról szól a budapesti élet, minthogy rohanni kell az óvodába, iskolába, munkahelyre. Szerencsére vidéken sokkal nyugodtabb az élet és bárki belecsöppenhet ebbe, ha leutazik.

Helyi ismerősünktől megtudtuk, hogy a legtöbben a szomszédos Kecskemétre vagy Tiszaalpárra járnak dolgozni, ahol bőven van munka.

Lakitelek amúgy nagyon békés kis hely, ahol még általános iskola, művelődési ház, uszoda és gyógyvíz is van. Akinek ez nem lenne elég, a falu egyik végében van a Holt-Tisza egyik ága, ahol a tavalyi évben egy szökőkutat is építettek, ami világszínvonalú látványosság.

És ha valaki még ennél is nagyobb nyugalomra vágyik, itt helyezkedik el a Kiskunsági Nemzeti Park is, ami gazdag állatvilágával és természeti szépségeinek köszönhetően kellemes otthont tud nyújtani egy egész napos meditációnak is akár.

Megkerestük Csikós Mihályt, a város településfejlesztési vezetőjét, aki elmondta, hogy a nagyközségben az állami pályázatoknak köszönhetően további fejlesztések várhatóak. Többek között hosszú bicikliút is kiépítésre kerül majd a jövőben, melynek köszönhetően a város belép az EuroVelo, európai bicikliút-hálózatba.

Ha valaki szállást keres arrafelé, akkor a kempingtől egészen a kastélyig megtalálhatja ami neki a legmegfelelőbb.

A Tőserdőben található vadászkastély és az üdülőtelep közötti út mentén pezseg fel az egyetlen alföldi forrás.

A település művelődési házában találkoztunk Galgóczy Ágoston Zsolttal, aki kulturális rendezvényszervezőként tevékenykedik a városban. Kérdéseinkre kifejtette, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy minél színesebb, színvonalasabb programokkal szórakoztassák a helyieket. Példaként említette, hogy nemrég szereztek be egy HD-projektort, melynek segítségével rendszeresen vetítenek filmeket a helyben lakóknak, amire mindig sokan mennek el.

Lakitelek ad otthont továbbá a Tőserdő Szépe szépségversenynek, amin rendszeresen több tízezres tömeg jelenik meg, mindenkinek a verseny jut eszébe, ha kiejtik, hogy Lakitelek. Ottjártunkkor épp a helyi iskola diákjai próbáltak a hétvégi nagyelőadásra. A darabokra a háromszáz férőhelyes művház általában mindig megtelik nézővel, többen a környező falvakból is átjárnak.

Programunk végén ki akartuk próbálni, milyen a lakiteleki konyha, így bementünk a város leghíresebb éttermébe, a főút mellett lévő Autós Csárdába. Meglepődtünk, hogy a hangulatos vendéglőben milyen barátságosak az árak, hiszen egy nagy adag bableves például ötszáz forintba kerül. Pesten egy aluljárós péksütemény lassan többe kerül. A bőséges adag főétel –esetemben a cigánypecsenye– is alig volt több, mint ezer forint.

Összegezve elmondhatjuk, hogy Lakitelek az egyik legjobb hely az országban, mindenkinek érdemes leugrani oda, hiszen igazán kellemes kirándulóhely. Kicsik-nagyok egyaránt megtalálják azt, amire vágynak. A kastélyok és a fürdő meglátogatása után még a kalandparkot is kipróbálhatják a bátrabbak.

Ha nincs még programod a hosszú hétvégére: irány Lakitelek!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére