Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fedezzük fel Borsodot!

Pörge Béla

2017.04.21. 17:58

Borsod megyérõl a legtöbb embernek nem sok jó jut az eszébe, pedig az ország talán legszebb megyéje. A sok természeti szépség és látványosság bemutatására egy cikk nem is elég, mint ahogy nem is tudnánk bejárni az egész megyét egy nap alatt. Mi most megmutatjuk, hogy miért érdemes Edelény és Szendrõ térségébe ellátogatni!

A túránkat természetesen az M3-ason kezdtük, ha nem ott, akkor a 3-as úton lehet eljutni Borsodba Budapestről. Miskolcig nem álltunk meg, a megyeszékhely legismertebb látnivalóit senkinek sem kell bemutatni, Diósgyőr, barlangfürdő és Lillafüred.

Miskolctól a Sajó völgyén át mentünk tovább a 27-es főútig, ez ipari jellegéből fakadóan nem egy szép környék. Edelény már érdekesebb, van egy szép kastély a központjában. A városból Abod felé tértünk le, onnan már festő tájakon vezetett az út.

Abod után Galvács következik, ez egy nagyon kis falu, ráadásul Abod felől nagyon rossz úton érhető el. Utána visszatértünk a 27-es főútra Szendrőnél, Szalonnánál pedig letértünk róla, hogy eljussunk a Rakacai-víztározóhoz.

A víztározónál sajnos esett az eső, így rövid ideig élveztük a panorámát, fürödni úgyis hideg lett volna... A 27-esre visszatérve észak felé mentünk tovább, Perkupa volt a következő megálló.

Perkupa után nem sokkal letértünk a 27-es útról, és elindultunk nyugat felé.

Szinpetri után betértünk Tornakápolnára. A falu érdekessége, hogy őslakosa szinte már nincs is, legfeljebb egy-két idősebb ember. Viszont, a gyönyörű fekvésének hála, a falu nem halt ki, hanem a népessége növekszik. Miskolcról, Budapestről, sőt, Kassáról is költöztek már ki ide nyugalomra vágyó lakók, így már húsznál is többen élnek ott. Tornakápolnára egyébként több mint húsz éve nem jár busz.

Tornakápolna zsákfalu, viszont közel fekszik az Aggteleki Nemzeti parkhoz. Jósvafőt és Aggteleket talán nem kell bemutatni senkinek, a megye legismertebb helyei közé tartozik a barlang és a környéke.

Aggtelek után Ragály felé mentünk tovább, ahol elágazik az út. Ózd vagy Kazincbarcika felé lehet továbbmenni, mindkét irányba el lehet jutni Budapestre. A Volánbusz járatai amúgy Ózd felé mennek, mi viszont Kazincbarcika-Miskolc útvonalon tértünk vissza a fővárosba.

Kazincbarcika környékén már nem álltunk meg, bár érdekes, ahogy az ipari táj találkozik a szép környezettel, de az időjárás annyira nem kedvezett volna a nézelődésnek.

Ami biztos, hogy Borsodba még visszatérünk, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy menjen kirándulni a megyébe!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére