Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Esztergom, a magyar történelem és kultúra központja

888.hu

2019.08.14. 19:20

Magyarország születésnapját idén négynapos hosszú hétvégével ünnepelhetjük meg, ami jó lehetőség arra, hogy felfedezzük kicsiny országunk csodáit. Az egyik legjobb úti cél Esztergom, ahol számtalan történelmi és kulturális látnivaló várja az ideérkezőket.

 

„Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen” szlogennel hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség a négynapos hosszú hétvége hasznos eltöltésére. Magyarország számtalan gyönyörű és valódi értékekkel rendelkező várossal büszkélkedhet, melyek közül Esztergom kiemelkedik. Hazánk egyik legnagyobb múlttal rendelkező városában, jó néhány történelmi látnivaló, templom, plébánia, múzeum, könyvtár, levéltár vár felfedezésre.

Esztergom legnagyobb látnivalója a Bazilika, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. A klasszicista stílusú bazilika több szempontból is világhírű. 100 méteres magasságával, 118 méteres hosszával és 49 méteres szélességével az ország legnagyobb, Európában pedig a harmadik legnagyobb egyházi építmény. 17 méter vastag falai Közép-Európa legvastagabb falrendszerét alkotják. Az építmény egyik legnépszerűbb része a közel 100 méteres magasságban lévő kupolakilátó, melynek erkélyére közel 400 lépcső vezet fel.

A Bazilika épületében található a Főszékesegyházi Kincstár, amely Közép-Európa egyik legnagyobb egyházi műtárgy gyűjteményének ad otthont.

A következő nagyszerű úti cél az esztergomi vár. Az egykori királyi székhely Magyarország középkori történelmének is fontos helyszíne volt. A Várhegy királyi palotájának építését még Géza fejedelem kezdte el, de befejezni már fia István király tudta, akit a legenda szerint az itt álló templomban koronáztak királlyá. A várban 2015-ben megnyílt a Beatrix-terem, a királyi várkápolna és a Studiolo is, Vitéz János egykori dolgozószobája. A déli részen tekinthető meg a Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma és a Panoptikum.

A Bazilikához és a várhoz egy alig több mint 200 méter hosszú úton is feljuthatunk. Ez a Macskalépcső vagy Macskaút, amely már középkorban is létezett.

A város szintén meghatározó épülete a Prímási palota, amit Lippert József tervei szerint Simor János érsek építtetett. Az épület neoreneszánsz stílusban az esztergomi érsek rezidenciájának készült. A palota főlépcsőházában prímások képeit csodálhatjuk meg. Az épület legszebb részei a fogadótermek. A palotában kapott helyet az Érseki Simor Könyvtár, valamint Magyarország legnagyobb egyházi levéltára, ahol többek között II. András Aranybullája is megtalálható. A palota épületében működik továbbá Magyarország egyik leggazdagabb egyházi gyűjteménye a Keresztény Múzeum, amelyet 1875-ben nyitottak meg.

Ezenkívül két híres magyar költőnk, Balassa Bálint és Babits Mihály életéről és munkásságáról szóló kiállítások is megtekinthetőek a városban.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére