Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

És azt tudtad, hogy hivatalosan csak mai naptól van himnusza Olaszországnak?

Forisek Ádám

2017.11.15. 20:50

Ma is tanultunk valamit!

A gyors ritmusú dalt gyakran Mameli himnuszaként emlegetik az olaszok, mert szövege Goffredo Mameli egy 1837-ből származó költeménye, eredeti címén az Il Canto degli Italiani. A szöveget, melynek zenéjét Michele Novaro szerezte 1847-ben, a köztársaság megalakulásakor, 1946-ban fogadták el az ország ideiglenes nemzeti himnuszának.

Az olasz parlament azonban mindeddig nem emelte törvényerőre ezt a döntést.

Csak most, 71 év múltán nyilvánították a kezdősora alapján leginkább Fratelli d'Italia (Olasz testvérek) címen ismert dalt az Olasz Köztársaság hivatalos himnuszának – írja az MTI. Az erről szóló előterjesztést előbb a parlament képviselőháza hagyta jóvá, majd a szenátus is elfogadta.

Katonai indulós jellege és egyes különösen harcias sorai miatt az utóbbi években néhány olasz parlamenti képviselő indítványozta, hogy változtassák meg az ország himnuszát. 

Az olasz nemzeti himnusz az olasz nemzeti egység megteremtésének korszakát idézi. Mameli költeményét az Osztrák-Magyar Monarchiával szembeni felszabadító háború ihlette, a harcok idején az ellenállók dalaként énekelték. A himnusz az olasz egység dalaként hamar népszerű lett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére