Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erről beszélt Orbán Viktor Szőcs Géza temetésén

888.hu

2020.11.14. 17:37

Szőcs Géza megtanította, a hatalmat arra kell használni, hogy a legnagyobb dolgokat vigyék vele véghez – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Piliscsabán, a november 5-én elhunyt Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, korábbi kulturális államtitkár, miniszterelnöki kulturális főtanácsadó temetésén.

A kormányfő búcsúbeszédében úgy fogalmazott, Szőcs Géza több volt, mint barát, kortárs költő, politikus, tanácsadó, ő mentor, stratégosz, lelki támasz volt.

Nem csupán a múltunk közös, de a jövőt is együtt terveztük, minden megbeszélésre zsáknyi ötlettel érkezett

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Szőcs Géza nem engedett sem a '48-ból, sem az '56-ból, sem a '89-ből, de nem engedett 2148-ból, 2256-ból és 2389-ből sem, bármiben lefogadta volna ugyanis, hogy Magyarország és a magyar nemzet nemcsak volt, hanem lesz is.

A miniszterelnök elmondta, ha igaz az, hogy a magyarok több történelmet csinálnak, mint amennyit el tudnak fogyasztani, akkor Szőcs Géza ízig-vérig magyar volt, több ötlete volt ugyanis, mint ahányat elbírt a politika, több szava, mint amennyi a költészetéhez kellett, és több története, mint amennyi a tankönyvekben elfér.

Orbán Viktor megjegyezte, Szőcs Géza szembeszállt a román és magyar kommunistákkal, a zavaros, átmeneti időkben pedig halk, de súlyos szavú költőként próbált irányt adni.

A kormányfő azt is felelevenítette, hogy 2010-ben, az első kétharmados választási győzelemüknél Szőcs Géza türelmetlenül szorgalmazta a keresztény nemzeti alkotmányt.

Mi csak sejtettük, de ő látta, micsoda viharok várnak ránk, és tudta, csak akkor bírjuk ki, ha kősziklára építjük a házat

– húzta alá.

Szőcs Géza (1953-2020) | Fotó: MTI

Orbán Viktor visszaemlékezése szerint négy évvel később, a következő kétharmadnál pedig azt mondta: „eljött az idő, hogy kormányprogrammá emeljük: mi, magyarok nem fogyhatunk el”. Ezzel gyakorlatilag a kormányzati filozófia középpontjába került a népesedés ügye – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki felidézte a költő életművéből azt is, hogy már 1995-ben sürgette, a magyarság térjen vissza a többgyermekes családmodellhez, különben kénytelen lesz telepeseket behívni.

Azt is javasolta, hogy kutassanak fel minden magyart a nagyvilágban, és ha még így sem lennénk elegen, olyanokat kell keresni, akik a leginkább hasonlítanak ránk

– emlékezett vissza Orbán Viktor.

Majd hozzátette:

Ha most ideképzelem, egy modern Julianus barátot látok, aki éppen indulófélben van, hogy megkeresse, ami elveszett.

Végül 2018-ban – folytatta -, a harmadik kétharmados győzelemnél Szőcs Géza arra vállalkozott, hogy a magyar géniusz nyomába ered, összegyűjti a magyar találmányokat, víziókat, és a haza szolgálatára bírja a magyar zseniket; ezt a munkát szakította félbe a halála, és ennek folytatását hagyta ránk.

Orbán Viktor idézte kulturális főtanácsadója politikai krédóját is, miszerint a magyar nemzet történelmi küldetést teljesít, amely mélyen összefügg a kultúrával.

Azt szerette volna, hogy tudásközpont épüljön fel e keresztúthazában, Kelet és Nyugat, Dél és Észak e sokat látott találkozási pontján. Hitt abban, hogy a magyar a legműveltebb nemzetek egyikévé lesz Európában

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor irigylésre méltónak nevezte Szőcs Géza pályáját és életívét, hozzátéve: „nekünk pedig már csak az maradt, hogy ne felejtsük el egyetlen szavát sem”.

Isten veled, kedves barátunk, Géza!

– tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány beteg

Gyurcsány beteg

Ha az ember viccelődni akarna, akkor könnyen mondaná, nem csoda, ha Gyurcsány beteg. Hiszen akár bele is betegedhetett abba, hogy az oltásellenes kampánya csúfos bukásával kiderült: nemhogy kormányzásra alkalmatlan, de még az ellenzék vezetésére is kevés.

Bukarestben tüntetők próbálták megakadályozni egy kórház kiürítését

Bukarestben dulakodás alakult ki péntek éjszaka a csendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy Foisor ortopédiai kórház kiürítését és Covid-kórházzá alakítását.

Csernobil felé

Csernobil felé

Kvóták szerint választják majd a jövőben pilótákat. Igen, kvóták szerint. Már nem csak a politikai életben, a film világában, vagy a különféle díjak, kinevezések, rangok és elismerések osztogatásánál, hanem a repülőgép pilóták esetében is.

Így küzdenek a Covid ellen a szegedi Járványügyi Ellátó Központban – Videó!

Van olyan nap, hogy 60-70 új beteg is érkezik a szegedi járványügyi ellátó központba, a harmadik hullámban pedig egyre gyakoribb, hogy egész családok szorulnak kórházi ellátásra – derült ki a közmédia riportjából, amelyet a szegedi Járványügyi Központban forgattak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére