Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdélyből vásárolt buszokat a Közlekedési Múzeum

Pörge Béla

2020.01.24. 16:08

Két Ikarust vásároltak Csíkszeredából, melyek 2019-ig közlekedtek a napi forgalomban.

Az erdélyi Hargita megyéből, Csíkszeredából érkezett a Közlekedési Múzeum autóbusz-gyűjteményének két legújabb darabja: egy Ikarus 256.50 és egy Ikarus 259.

A két jármű érkezése újabb lépése annak a folyamatnak, melynek során az elmúlt két évben már tíznél több egykori magyar gyártású autóbuszt mentett meg a Közlekedési Múzeum – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A buszok megvásárlásáról Vitézy Dávid elmondta, hogy a Csepel 258-as (ami valójában 259-es – a szerk.) egy egyedi darab, míg a megvásárolt Ikarus 256-os a székelyföldi tömegközlekedés legjellemzőbb busza. Azonban az utóbbi években már az erdélyi utakról is elkezdett kikopni az Ikarus 200-as sorozat, így időszerű volt, hogy a Közlekedési Múzeum megmentsen onnan egy-két buszt.

Bár az intézmény minden fórumon azt írta, hogy egy Ikarus (vagy Csepel, ez mindegy ebből a szempontból) 258-ast vásárolt, azonban a Facebookon közzétett képeiken egyértelműen látszik, hogy az Ikarus 256-os mellett az Ikarus 259-est vásárolták meg. Ezt erősíti az a tény is, hogy a közlemény szerint 1987-ben gyártották a buszt, míg a 258-asokat 1985-ig gyártották.

A most a gyűjteménybe került buszok a mindennapi forgalomban szállították utasaikat Erdélyben, a többségi magyar tulajdonban működő ITAS társaság színeiben.

Ikarus 259-es Csíkszeredán 2015-ben | Fotó: Pörge Béla

Ikarus 259-es Csíkszeredán 2015-ben | Fotó: Pörge Béla

Az Erdélyből a Közlekedési Múzeumba került Ikarus 256.50-es típusból 1974 és 2002 között több mint 23 000 darab készült a vállalat székesfehérvári üzemében. Ezek a buszok az évtizedek során négy kontinens huszonkét országba jutottak el; az Ikarus autóbuszok közül ez a típus volt a legelterjedtebb Székelyföldön.

Egy, a Kisalföld Volántól származó Ikarus 256-os Csíkszeredán 2015-ben. A Közlekedési Múzeum nem ezt a buszt vette meg, hanem egy ehhez nagyon hasonló, ugyanonnan származó példányt | Fotó: Pörge Béla

A most beszerzett darabot 1983-ban gyártották, majd a 19-es számú Volán Vállalat (későbbi Kisalföld Volán) színeiben szállította az utasokat. A sokáig Győrben, illetve a Kisalföldön szolgált kocsit 1999-ben adták el Csíkszeredára, ahol 2019-ig vett részt a napi forgalomban.

Az Ikarus 259-es típusjelű autóbuszt 1987-ben gyártották a Volánbusz Béke téri főműhelyében. A Volánbusz 1994-ig használta a Csepellel együttműködésben gyártott autóbuszt, majd értékesítette. Ekkor került Erdélybe, ahol 2019 nyaráig Csíkszeredán és környékén látta el a napi utasforgalmat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Azt gondolná az ember, hogy van egy határ, amit már nem lépnek át, de minden alkalommal bizonyítják, hogy nincs ilyen.

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntetették a légitársaságot

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntetették a légitársaságot

A kormány pedig előre közölte, hogy nem lehet áthárítani az extraprofit-adót az utasokra. A Ryanair a tettéért most drágán megfizet.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Életbe lépett a tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért – jelentette a helyi média hétfőn.

Nagyot bukott a baloldal az időköziken a Fidesz jelöltjeivel szemben (ismét)

Nagyot bukott a baloldal az időköziken a Fidesz jelöltjeivel szemben (ismét)

Ambrus István független jelöltet választották polgármesternek vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon. Pedig Márki-Zay Péter még kampányolt is a másik jelölt mellett, de a „Kapitány” ezúttal se járt sikerrel. Ez (sem) az ő és a baloldal hétvégéje. Ám ez még nem minden: Orosházán is jobboldali jelölt nyert!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére