Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Szabad vasárnap
 
 
 
 

Egyre nyilvánvalóbb az újabb egyházszakadás

Horváth Tamás

2018.10.21. 17:45

Ezúttal Hilarion orosz metropolita erõsítette meg, hogy ami a konstantinápolyi és a moszkvai patriarchátus között kialakult, az bizony skizma.

A Magyar Kuríron jelent meg annak a nyilatkozatnak a magyar fordítása, melyet Hilarion metropolita, a Moszkvai Patriarchátus Külügyi Osztályának vezetője adott az olasz SIR hírügynökségnek.

A döntés Bartholomaiosz pátriárka kezében volt. Dönthetett, hogy ő lesz az ortodox egyházak koordinációjának irányítója, vagy egyházszakadást okoz. Az egyházszakadást választotta.”

– hangsúlyozta a konstantinápolyi pátriárka felelősségét Hilarion.

Az oroszországi Volokolamszk metropolitája elmondta, hogy a skizma – mely a legnagyobb az 1054-es nagy egyházszakadás óta, amikor Róma és Konstantinápoly útjai különváltak – a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orosz ortodox egyház nem vesz részt semmilyen eucharisztikus ünneplésben a konstantinápolyi pátriárkával együtt, illetve a híveik nem járulhatnak szentáldozáshoz a Konstantinápolyhoz kötődő templomokban.

Továbbá nem veszünk részt semmilyen szervezetben, amelyet a konstantinápolyi pátriárka szervez, vagy ahol ő, illetve az ő küldöttei elnökölnek.”

– szögezte le Hilarion.

Az orosz metropolita arról is beszélt, hogy Bartholomaiosz pátriárka nevét kihúzták a pátriárkák hivatalos listájáról (diptichon), vagyis nem emlékeznek meg róla az orosz ortodox egyházban, a diptichon olvasását pedig az alexandriai pátriárkával kezdik.

Az egyházszakadás, melynek léte mindinkább valóságosabbnak tűnik, azért jött létre Moszkva és Konstantinápoly között, mert Bartholomaiosz pátriárka úgy döntött, autokefáliát (önállóságot) adományoz az ukrán ortodox egyháznak, egyúttal érvénytelenítette azt az 1686-os szinódusi levelet, amelyben a kijevi metropóliát (érsekséget) a moszkvai patriarchátus alá rendelték.

Az ortodoxia tizenöt autokefál részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus (Konstantinápoly, Alexandria, Antióchia, Jeruzsálem), valamint önálló nemzeti egyházak alkotják. Központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén már csak néhány ezer hívőt számláló, de a tengerentúlon másfél milliós lélekszámúra becsült közösséget összefogó konstantinápolyi patriarchátus tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox papság szemében „első az egyenlők között”, ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 millió hívőt számláló ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

OLVASTAD MÁR?

Szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Sorsdöntő választás előtt áll Európa

Sorsdöntő választás előtt áll Európa

Kétharmad

Vajon sikerül-e megállítani a bevándorláspárti elit ámokfutását?

A Vidi nyerte a Magyar Kupát

A piros-kékek másodszor hódították el a trófeát.

Pár éven belül több mint 250 muszlim terrorista kerülhet szabadlábra Franciaországban

Pár éven belül több mint 250 muszlim terrorista kerülhet szabadlábra Franciaországban

Amerika, London, Párizs

A helyzet kezelésére külön biztonsági szervet hoztak létre a nyugat-európai államban.

Kövér: holnap szavazatainkkal segíthetünk, hogy Európa ne veszítse el önmagát

Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

A jó idő miatt egy tucat migránsokkal teli hajó indult el Európa felé

A jó idő miatt egy tucat migránsokkal teli hajó indult el Európa felé

Amerika, London, Párizs

Csak két hajón több mint 200 illegális bevándorló utazott, ők hamarosan megérkeznek Máltára.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére