Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Egy nemzet addig marad fenn, amíg õrzi hõsei emlékét"

Horváth József György

2018.01.09. 21:58

Egy nemzet addig maradhat fenn, amíg Brusznyai Árpád és a hozzá hasonló hõsök emlékét õrzi és ápolja - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetõje kedden Veszprémben, a mártír kivégzésének 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Gulyás Gergely azt mondta, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjának élete arra figyelmeztet, hogy fegyverrel, erővel le lehetett győzni a magyar forradalmat, de az erkölcsi győzelem soha nem lehet az elnyomóké, a megszállóké. Az mindig az olyan példaképeké, mint amilyen Brusznyai Árpád.

Egy diktatúra hatalma az ember felett fizikai valóját tekintve korlátlan, de a szellem felett nincs hatásköre"

– húzta alá.

Brusznyai Árpádot 33 évesen, 1958. január 9-én végezték ki a Legfelsőbb Bíróság katonai kollégiumának különtanácsa másodfokú ítélete szerint, a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének bűntette miatt.

Gulyás kiemelte, az 1956-os forradalom a magyarság haza- és szabadságszeretetének világra szóló megnyilvánulása volt. Járhatunk bármerre a világban, a magyarok 1956-ban tanúsított hősiességét mindenhol számon tartják, tisztelik és csodálják. A szabadságharc legfontosabb eseményei a nemzet kollektív emlékezetének részévé váltak – fogalmazott.

Gulyás Gergely hozzátette, a szocialista önkényuralom hiába szánta a felejtést a legyilkolt hősök osztályrészéül, hiába lehetett három évtizeden keresztül csak titokban említeni Nagy Imre, Mindszenty József, Tóth Ilona, Pongrácz Gergely és Brusznyai Árpád nevét, emlékük három évtizeddel a kommunista diktatúra pusztulása után is velünk él.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy az '56-os forradalom nem lett volna teljes a veszprémi hőstettek nélkül, a Veszprém megyében sorra alakuló forradalmi tanácsok nélkül, a ledöntött szovjet emlékművek nélkül és november 4-én a veszprémi várban elkeseredetten védekezni próbáló hősök nélkül.

Brusznyai Árpád a lehető legveszedelmesebb ember volt a kommunisták számára, hiszen szilárd erkölcsi tartása volt, világos értékítélettel rendelkezett, Istent félő, hazájához ragaszkodó ember volt"

– mondta Gulyás Gergely.

Gulyás hangsúlyozta, Brusznyai Árpádot tekintélye, embersége, az őt övező tisztelet hamar a forradalom egyik veszprémi vezéralakjává tette. Elévülhetetlen érdeme, hogy a forradalom mindvégig tiszta tudott maradni. Megakadályozta a foglyul ejtett ávósok, a letartóztatott pártfunkcionáriusok lincselését, mert hitt abban, hogy a diktatúra fenntartóit majd egy szabad országban, jogállami igazságszolgáltatás előtt vonják felelősségre – közölte a politikus.

Kitért arra, amikor a szovjetek megszállták Veszprémet, Brusznyai Árpádot a Szovjetunióba hurcolták, majd hazaérkezése után nem kerülhette el a letartóztatást, a koncepciós pert és az akasztófát sem. Koncepciós perben koholt vádak alapján első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre, majd Pap János későbbi belügyminiszter, Veszprém megyei első titkár közbenjárására halálra ítélték.

A szabad Magyarország polgáraiként hat évtized elmúltával is megrendülten hajtunk fejet Brusznyai áldozatos élete és életáldozata felett"

–  húzta alá.

Bélafi László, a Védegylet alapító elnöke felidézte a megemlékezés helyszínéül szolgáló Brusznyai-emlékmű állításának körülményeit. Szólt arról, hogy Veszprémben méltó módon ápolják a forradalom emlékét. Hangsúlyozta: ma, amikor nincs veszélyben a személyes szabadságunk, az életünk, az ember fontos küldetése lehet, hogy türelemmel viseltessen mások iránt, és tegyen a közjóért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére