Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy fesztivál, ami maga a történelem

Horváth József György

2017.08.15. 17:28

Minden, amit a lassan 50 éves Szegedi Ifjúsági Napokról tudnod kell.

Réges-régen, 1968-ban, egy Tisza-parti városban volt egy fesztivál…"

Egy kis történelem:

1968-1989

Az, hogy fiatalok szórakoznak, buliztak, megélik a korlátlan szabadságban rejlő örömöket, mára teljesen természetes. El sem tudnánk képzelni ezek nélkül a világot. Azonban nem volt ez így mindig. Ami mára nekünk teljesen természetessé vált, az 50 évvel ezelőtt ritkaságnak számított. Ezt a ritka, de örömteli szabadságot képviselte 49 évvel ezelőtt a kommunizmus alatt az első Szegedi Ifjúsági Napok, és vitte tovább a szabadság szellemiségét az elmúlt évtizedekben.

Manapság furcsának tűnhet, hogy egyes zenekarok fellépése nem volt olyan magától értetődő, mint napjainkban. Azonban az egykori Szegedi Ifjúsági Napokon a politikai, esztétikai, vallási okok miatt mellőzött együttesek is felléphettek, és ez a cenzúramentesség adta a rendezvény különleges mivoltát, ami nagyon sokáig remekül működött. Egészen a rendszerváltásig, amikor a fesztivál életében rövid szünet következett, amely csak pár évig tartott.

2003-tól

A SZIN városi fesztiválból indult, hiszen eleinte főképp a szegediek és Szeged környékiek képviseltették magukat, később azonban kinőtte saját magát, hiszen az elmúlt pár év során kiderült, hogy helye van az országos jelentőségű fesztiválok nagyszínpadán.

Ezt a látogatók száma és földrajzi megoszlása is alátámasztja. A fejlődést nem csak a számok mutatják. A SZIN programkínálatában eleinte csak magyar együttesek kaptak helyet, később zeneileg azonban átlépte az országhatárokat (Cure, Alphaville, The Tarantinos, Apollo 440, Guano Apes, Pendulum, Macy Gray, Within Temptation, Scooter, Morcheeba, Parov Stelar, Sugababes és még sorolhatnánk), mára pedig teljesen természetessé vált, hogy a legjobb hazai csapatok mellett külföldi sztárok is színesítik a SZIN műsorát.

2008-ban a koncertek mellett új dolgok jutottak fontos szerephez. Képbe került az ökotudatosság, az ökotudatos életmód, aminek a fesztivál az élharcosává lépett elő.

Élharcosból példakép:

2009 a SZIN bebizonyította, hogy volt értelme merésznek lenni. Bár sokan nem hittek az öko-fesztivál elképzelés sikerében, kiderült, hogy a közönség igenis nyitott, csak a megközelítés nem mindegy. A közönség szerette a SZIN-en elsőként bevezetett RePoharat, jól vizsgázott a komposztálható étkészlet, és kevés munkája akadt az éles szemű "zöld rendőrségnek” is. A Zöld-SZIN-Tér az egyik legkedveltebb helyszínné vált, jöttek a riksások, volt MÁV stand, és akkor nem is esett még szó azokról a díjakról, címekről, melyeket ez az év hozott. A Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Fesztivál díja mellett a SZIN elnyerte a nemzetközi Greener Festival Award-ot, a Magyar Fesztiválszövetség pedig kiváló minősítéssel díjazta a SZIN-t.

A következő 2 évben a SZIN rendületlenül zöldült tovább. Öko-divatbemutatók kerültek megrendezésre a SZIN Dizájnparton és a tonnányi szórólapgyártás helyett az elektronikus népszerűsítés hívei voltak, ezzel is tartva a Fenntartható Fesztivál méltán kiérdemelt címét.

2012-ben újrafelhasznált anyagokból, kiszuperált kütyükből, háztartási hulladékokból épített ReRobotokkal versenyeztek a hónapokig készülő csapatok a SZIN Zöldplaccon, Németh Juci vezetésével.

2013-ban hazai nevekkel és extra alacsony árakkal jelentkezett a fesztivál. A RePohár és az extrém sportok is töretlenül hódítottak.

2014-ben és 2015-ben sem maradtak el a jobbnál jobb külföldi koncertek: Pendulum, DJ Fresh, Dubioza Kolektiv, Example, Jasmine Thompson. Beköltözött a SZIN életébe a wurstli, lehetőség volt kaszkadőrugrásra, mini spárta, hőlégballon, stb... Plusz 2015-ben volt először hatnapos a fesztivál.

2016-ban eljött Szegedre az Albatraoz-zal hódító Aron Chupa, Jasmine Thompson, a Foreign Beggars és a tavalyi év legnagyobb fesztiválmeglepetése: KWABS.

És akkor álljon itt egy kis ízelítő az idei évből is: a legnagyobb magyar előadók mellett, a külföldi fellépők sorát erősíti Inna, Naughty Boy és az Enter Shikari.  Az esti buliról pedig, majd olyan DJ-k gondoskodnak, mint Cesqeaux, Dave Seaman, Calyx & Teebee.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére